Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 20 wrz 2018, 19:30

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 11 wrz 2012, 17:43 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 lis 2010, 18:01
Posty: 21
Lokalizacja: Darłowo/Janów
tak posiada przełączenie na silnik i poduszki
wszystko było dobrze do czasu aż pojechałem do mechanika i on się podłączył pod komputer


Na górę
PostDodany: 16 paź 2012, 14:18 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 paź 2012, 18:30
Posty: 3
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Podczepiam się - mam nadzieje w dobrym temacie.

Już od dłuższego czasu mój rodziciel próbuje podłączyć swoją Lybrę (1,9JTD, bez navi) do laptopa w celu eliminacji błędów. Kupił kabel dokładnie TU do tego ma zainstalowany program Fiat ECU Scan 3.6.2 (darmowa wersja) i po podłączeniu według instrukcji w czasie próby połączenia z autem otrzymujemy komunikat: "Połączenie nieudane, No ECU response, Sprawdż kabel i stawienia portu COM!'.

Dodam, że jestem pewny na 95%, że wszystko zrobiliśmy według instrukcji. Kabel jest podłączany przez USB, więc według wytycznych skonfigurowałem port COM tj. finalnie w "Portach COM i LPT" mamy "USB Serial Port (COM1)". Ustawienia interfejsu w ECU Scan to: Typ interfejsu: K-Line/VAGCOM, Port COM: COM1.

Pracujemy na laptopie HP dv8000, na systemie Windows XP.

Nie wiem czy o czymś zapomnieliśmy, czy może robimy coś źle. Jeśli ktoś jest w stanie pomóc nam w rozwiązaniu problemu proszę o odpowiedź.

Istnieje jakiś algorytm postępowania przy tego rodzaju błędach?

Dorzucam zrzuty obrazu:
http://photoupload.pl/yRh
http://photoupload.pl/yRx
http://photoupload.pl/yR9
http://photoupload.pl/yRd


Na górę
PostDodany: 16 paź 2012, 14:35 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 02 sty 2012, 19:27
Posty: 326
Lokalizacja: Lublin
Cytuj:
Podczepiam się - mam nadzieje w dobrym temacie.

Już od dłuższego czasu mój rodziciel próbuje podłączyć swoją Lybrę (1,9JTD, bez navi) do laptopa w celu eliminacji błędów. Kupił kabel dokładnie TU do tego ma zainstalowany program Fiat ECU Scan 3.6.2 (darmowa wersja) i po podłączeniu według instrukcji w czasie próby połączenia z autem otrzymujemy komunikat: "Połączenie nieudane, No ECU response, Sprawdż kabel i stawienia portu COM!'.

Dodam, że jestem pewny na 95%, że wszystko zrobiliśmy według instrukcji. Kabel jest podłączany przez USB, więc według wytycznych skonfigurowałem port COM tj. finalnie w "Portach COM i LPT" mamy "USB Serial Port (COM1)". Ustawienia interfejsu w ECU Scan to: Typ interfejsu: K-Line/VAGCOM, Port COM: COM1.

Pracujemy na laptopie HP dv8000, na systemie Windows XP.

Nie wiem czy o czymś zapomnieliśmy, czy może robimy coś źle. Jeśli ktoś jest w stanie pomóc nam w rozwiązaniu problemu proszę o odpowiedź.

Istnieje jakiś algorytm postępowania przy tego rodzaju błędach?

Dorzucam zrzuty obrazu:
http://photoupload.pl/yRh
http://photoupload.pl/yRx
http://photoupload.pl/yR9
http://photoupload.pl/yRd
Mam identyczny kabelek i działa świetnie z FES i Lybra. Dodatkowo sprawdzałem z Vol-FCR - diagnostyka VOLVO i też nie było problemów.

Czy zworka/przełącznik na kabelku dobrze ustawiona?
Czy po podłączeniu do OBD świeci dioda na interface?
Zapłon włączony podczas próby połączenia?

Na zrzutach wygląda że interface jest poprawnie zainstalowany.
Ewentualnie spróbuj na innym laptopie, bo czasem zdarzają się jaja ze sterownikami Ftdi w XP.

Jeszcze jedno - przy wyborze sterownika silnika w FES były chyba 2 opcje dla 1,9JTD. Jeśli nie jesteś pewien jaki masz sterownik to spróbuj podłączyć się do 1 lub 2.

_________________
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes


Na górę
PostDodany: 16 paź 2012, 19:49 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 paź 2012, 18:30
Posty: 3
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Cytuj:
Czy zworka/przełącznik na kabelku dobrze ustawiona?
Ustawialiśmy go według instrukcji, czyli mniemam, że dobrze.
Cytuj:
Czy po podłączeniu do OBD świeci dioda na interface?
Nie pamiętam tego, muszę to jeszcze sprawdzić.
Cytuj:
Zapłon włączony podczas próby połączenia?
Tak.
Cytuj:
Ewentualnie spróbuj na innym laptopie...
W przyszłym tygodniu będę w domu to sprawdzę na innym z systemem Windows 7.
Cytuj:
[...]przy wyborze sterownika silnika w FES były chyba 2 opcje dla 1,9JTD. Jeśli nie jesteś pewien jaki masz sterownik to spróbuj podłączyć się do 1 lub 2.
Z tego co pamiętam chyba próbowaliśmy połączenia z tymi dwoma i nic.

Dziękuje za odpowiedź, za tydzień zjawię się w domu i sprawdzę powyższe sugestie. Dam znać jak z postępami.


Na górę
PostDodany: 16 paź 2012, 20:24 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 13 maja 2010, 21:35
Posty: 65
Imię: Dawid
Lokalizacja: Lublin
nie sądzę że system operacyjny ma jakiś związek
ja sprawdzałem na xp i 7, chodzi bez problemu
po pierwsze sprawdź, czy dobrze włożona jest wtyczka do gniazda, może i śmieszne ale też miałem z tym problem
po drugie to sprawdź czy na kompie jest net.framework (nie ważne która wersja) ale pewnie jest
po trzecie wejdź w port COM1 w Twoim przypadku, (zakładam, że jest zainstalowany) właściwości, ustawienia, zaawansowane, potem sprawdź czy jest na górze COM1 i w latency timer (czas opóźnienia) zmień na 1
powinno pomóc

_________________
Lancia Lybra SW 1.8 LX
BRC SQ 24.11


Na górę
PostDodany: 16 paź 2012, 21:01 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sie 2010, 10:55
Posty: 76
Lokalizacja: Kraków
Myślę, że jest dokładnie tak jak dzidek77 pisze. Dzisiaj ustawiałem drugiego kompa pod FES 3.6 i na początku był problem opóźnień na łączu COM, czyli magiczny Latency Time inny niż 1.
W instrukcji do MESa masz sposób ustawienia z obrazkami.
Powodzenia ;)

_________________
Lancia Lybra Intensa SW 2.4 JTD 150KM
Obrazek


Na górę
PostDodany: 17 paź 2012, 13:45 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 02 sty 2012, 19:27
Posty: 326
Lokalizacja: Lublin
Możesz, tak jak koledzy piszą, od razu sprawdzić ustawienia portu COM.
Powinno być:
Kod:
bps: 9600
bit danych: 8
parzystość: brak
bit stopu: 1
sterowanie przepływem: brak
Dodatkowo z opcjach zaawansowanych sprawdź czy masz:
Kod:
Odbiór, transmisja: 1024
czas opóźnienia: 1ms
Na tych ustawieniach identyczny intrface działa u mnie bez problemów.

_________________
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes


Na górę
PostDodany: 19 paź 2012, 0:36 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 paź 2012, 18:30
Posty: 3
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Już jutro będę na miejscu, to wszystko powyższe posprawdzam.

_____
Całą procedurę instalacji oprogramowania i sprzętu zacząłem od początku według porad na innym laptopie z systemem Windows 7. Wszystko zaczęło działać poprawnie. Dziękuje za zainteresowanie tematem.


Na górę
PostDodany: 18 mar 2015, 8:58 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 01 mar 2013, 10:41
Posty: 18
Imię: Lukasz
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Czesc,


Mam ten sam problem na Windows 8.1 - pomimo tego ,ze zaistalowalem wszystko wg. instrukcji nadal nie jestem w stanie połączyć się z interfejsem od kompa w samochodzie(lancia lybra 2.4jtd). Uzywam podstawowego kabla vag kkl - jest dobrze podlaczony diodka sie swieci. Program to multiecuscan(doistalowalem .net 3.5 freamwork). Doinstalowalem nowe sterowniki do portu com zebym go widzial jako serial port- program multiecuscan wykrywa kabel jednak dostaje blad ,ze nie moze nawiazac polaczenia... Chyba sprobuje na innym kompie. Wolalbym jednak zeby to na moim dzialalo -> Czy jest cos co robie zle?


Ostatnio zmieniony 18 mar 2015, 9:24 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Prosimy pisać po polsku!


Na górę
PostDodany: 18 mar 2015, 9:43 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 mar 2009, 16:14
Posty: 9674
Imię: Kamil
Lokalizacja: Wieluń/Gdynia
Wpisz skąd jesteś!
Ustaw kabel na któryś z portów COM od 1 do 4.

_________________
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V


Obrazek


Na górę
PostDodany: 19 mar 2015, 13:15 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 01 mar 2013, 10:41
Posty: 18
Imię: Lukasz
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Hej,

Ustawiłem porty tak jak napisaliście ale i tak mam błędy- załączam zrzuty z ekranu.


Załączniki:
interfejs.1.PNG
interfejs.1.PNG [ 18.77 KiB | Przejrzano 3674 razy ]
scanning.1.PNG
scanning.1.PNG [ 22.13 KiB | Przejrzano 3674 razy ]
error.3.PNG
error.3.PNG [ 33.25 KiB | Przejrzano 3674 razy ]
Na górę
PostDodany: 19 mar 2015, 15:43 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 01 mar 2013, 10:41
Posty: 18
Imię: Lukasz
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
To samo na windows 7-> albo kabel jest felerny albo program multiecuscan w wersji 2.4 nie działa jak powinien


Na górę
PostDodany: 19 mar 2015, 17:45 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 01 mar 2013, 10:41
Posty: 18
Imię: Lukasz
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Dobra podsumowując...

Okazało się ,że to nie program ani kabel tylko ja byłem felerny... Już wszystko działa, w ustawieniach portu nie zmieniłem opóźnienia na 1- po ustawieniu wartości 1 wszystko zaczeło działać... na głupotę lekarstwa nie ma...


Na górę
PostDodany: 11 sie 2015, 21:35 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 15 mar 2011, 11:46
Posty: 107
Imię: Mateusz
Lokalizacja: Kraków
Witam!Mam problem z połączeniem się z kompem. Zainstalowane wszystko, sterowniki do kabla,net framework,porty com ustawione zgodnie te same com3 i latency timer na 1ms. i dalej wyskakuje 'no ecu response'. Formatowałem kompa i od tego czasu nie mogę się połączyć!FES 3.5 już mi ręce opadają! Ma ktoś jakiś pomysł?

_________________
jest 1.9jtd 105koni
rok zacny 1999.


Na górę
PostDodany: 11 sie 2015, 21:55 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1259
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Jaki kabel? Vag kkl? Masz do niego adapter na 3 pin z krokodylkami?

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl