Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 16 lip 2018, 14:28

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 21 wrz 2010, 20:17 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 gru 2009, 11:13
Posty: 67
Lokalizacja: Wrocław
Jakiś czas temu chciałem założyć do mojej Kappy radio Alpine ida x300. Dałem to do zrobienia "magikowi" co to "robił wszystkie radia". Niestety "magik" sprawę spiep*zył, i właśnie zamontowałem z powrotem oryginalne radio. Poskręcałem wszystkie kabelki kolorami, słowem - wróciłem do stanu oryginalnego.
i tu pojawił się problem:
Wpisłem RADIO CODE ( który mam w instrukcji do Kappy ). Radyjko ładni zagrało, zaprogramowało stację itp., ale po wyłączeniu kluczyka znowu prosi o CODE. Pamięta ustawienia i stacje ale nie pamięta kodu.
Od zamontowaniu radia Alpine mam problem z przebiegiem dziennym oraz z godziną i data w infocenter.
Każde wyłączenie zapłonu resetuje przebieg dzienny do 50 km, a godzinę do 0:30. Po zamontowaniu radia fabrycznego problem pozostał. Myślę ze problem z CODE jest również związany z przebiegiem i datą.
Jakieś sugestie ze strony forumowiczów? :).
Z góry dziękuje za odpowiedzi

_________________
ZBIERAM GRUPĘ NA SAFARI PO KENII.
ORGANIZACJA PRZEZ RDZENNEGO MIESZKAŃCA TEJ PIĘKNEJ KRAINY - kontakt pw


Na górę
Post: 21 wrz 2010, 22:44 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 sty 2007, 00:00
Posty: 2737
Lokalizacja: powiat Bełchatów
Sprawdź bezpiecznik bodajże services 17 (5A) w skrzynce pod kierownicą.

_________________
KAPPA TDS & JTD


Na górę
Post: 22 wrz 2010, 00:18 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 gru 2009, 11:13
Posty: 67
Lokalizacja: Wrocław
Z tego co pamiętam, to sprawdzałem i wymieniałem wszystkie przepalone bezpieczniki jakiś czas po wstawieniu Alpiny.
Ale dzięki za wskazówkę volf!. Jutro przeglądnę skrzynkę raz jeszcze.

_________________
ZBIERAM GRUPĘ NA SAFARI PO KENII.
ORGANIZACJA PRZEZ RDZENNEGO MIESZKAŃCA TEJ PIĘKNEJ KRAINY - kontakt pw


Na górę
Post: 22 wrz 2010, 14:59 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 30 cze 2010, 09:24
Posty: 128
Lokalizacja: Niepołomice
Najprawdopodobniej masz źle podpięte kabelki na ISO i odcina ci prąd do radia po wyjęciu kluczyka. Standardowo powinna być chyba taka dodatkowa wtyczka o ile dobrze pamiętam. Częsty problem z zakładaczami radia. W instrukcji jest napisane jak byk w jakim modelu jak to napięcie powinno być podpięte. Z tego co pamiętam to odwrotnie jest w WV, Audi i reszta świata. Sprawdź czy ci gra radio jak wyjmiesz kluczyk. Jak nie gra tzn, że trzeba przepiąć na kostkach.

Pozdrawiam

_________________
Krechu
Lancia Kappa 2.0 20v + LPG
AR 166 2.5 V6


Na górę
Post: 22 wrz 2010, 15:01 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 30 cze 2010, 09:24
Posty: 128
Lokalizacja: Niepołomice
A tak z ciekawości to co można sp...ć przy wymianie radia?

Pozdrawiam

_________________
Krechu
Lancia Kappa 2.0 20v + LPG
AR 166 2.5 V6


Na górę
Post: 24 wrz 2010, 12:18 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 gru 2009, 11:13
Posty: 67
Lokalizacja: Wrocław
Cytuj:
A tak z ciekawości to co można sp...ć przy wymianie radia?

Pozdrawiam
Uwierz że sporo ;). Z tym Alpine miałem podobne problemy zarówno przy Fiacie Coupe jak i przy AR 156.
Wszelkiej maści "magicy" byli zdumieni że podłączają i nie działa. Trzeba było sporo mieszać na kablach. A ostatin "magik" który montował Alpine w mojej Kappie, wyprowadził kabel podtrzymania pamięci radia...od bezpiecznika w puszce : zdziwiony : . Po tej operacji zaczęły się problemy z przebiegiem dziennym i datą. A radio się wyłączało jak dałem tylko ciut głośniej...

Muszę teraz dojść jak powinny być zamontowane oryginalnie kable na kostkach. Faktycznie odcina mi zasilanie jak wyłączę kluczykiem stacyjkę...

_________________
ZBIERAM GRUPĘ NA SAFARI PO KENII.
ORGANIZACJA PRZEZ RDZENNEGO MIESZKAŃCA TEJ PIĘKNEJ KRAINY - kontakt pw


Na górę
Post: 24 wrz 2010, 12:51 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 30 cze 2010, 09:24
Posty: 128
Lokalizacja: Niepołomice
Może nie trzeba będzie przełączać kabelków na kostkach. Jak montowałem ojcu alpinę 2 lata temu to był tam dodatkowa złączka właśnie do dostosowania radia do różnych systemów. Na jeden kabelek, bez grzebania w ISO.

Z tego co piszesz to ci fachowcy mogli właśnie ten przełącznik przeoczyć. Jak pierwszy raz montowałem to alpinę to też go nie zauważyłem tylko ja zamiast podłączać na lewo prąd do radia z puszki poleciałem do sklepu z wymianą radia, które "nie działa" panowie z miłym uśmiechem pokazali mi przełączkę i zalecili czytanie następnym razem instrukcji montażu.

Pozdrawiam

_________________
Krechu
Lancia Kappa 2.0 20v + LPG
AR 166 2.5 V6


Na górę
Post: 25 wrz 2010, 14:51 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 gru 2009, 11:13
Posty: 67
Lokalizacja: Wrocław
Jak magik montował mi Alpine to użył tej dodatkowej złączki, a mimo tego dalej ciął i łączył po swojemu kable. Tak więc czeka mnie szukanie schematu oryginalnego radia z Kappy ( Grundig ) i zabawa z iso ;).
Za przebieg dzienny i datę faktycznie był odpowiedzialny bezpiecznik numer 17. Skubany wyglądał na nieruszony, dopiero kiedy ponownie przeglądnąłem całą skrzynkę, okazało się że jest walnięty - tak więc wielkie dzięki Volf!!! :)
Dzięki pomocnym forumowiczom mam coraz mniejsza ochotę na sprzedaż Kappy;].
Jeszcze tylko sprawa termostatu, dmuchawy wnętrza i będzie pięknie !

_________________
ZBIERAM GRUPĘ NA SAFARI PO KENII.
ORGANIZACJA PRZEZ RDZENNEGO MIESZKAŃCA TEJ PIĘKNEJ KRAINY - kontakt pw


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
[ GZIP: Off ]