Kappa - nie działają głośniki fabryczne

dareklbn
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 16
Rejestracja: 25 mar 2009, 12:25
Lokalizacja: Lublin

Kappa - nie działają głośniki fabryczne

Postautor: dareklbn » 24 wrz 2010, 17:35

Witam mam problem taki jak w temacie. Subwoofer działa normalnie, a te przestały działać. Może ktoś spotkał się z takim problemem. Nie wiem czy dam radę to sam zrobić, czy mam jechać na serwis.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2010, 10:52 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nadużywanie wielkich liter
była Lanicia Kappa 2,4benzyna+LPG
"lalunia" :)

Lukasz_TG
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2087
Rejestracja: 16 lut 2010, 22:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry \ Regensburg DE

Re: LANCIA KAPPA NIE DZIAŁAJĄ GŁOŚNIKI FABRYCZNE

Postautor: Lukasz_TG » 24 wrz 2010, 23:02

Prawdopodobnie je spaliłeś, lub uszkodziłeś wzmacniacz, ale to raczej mało prawdopodobne. Na początek wypinasz wtyczkę z głośnika i mierzysz rezystancje cewki, powinna być w granicach 3,2 - 4,5 Ohm. Jeżeli rezystancja wynosi 0 to oznacza spaloną cewkę. Jeżeli zmierza do nieskończoności cewka jest zwarta do nadbiegunnika. Od tego trzeba zaczęć potem można szukać dalej.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2010, 15:13 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: polskie znaki
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (do odbudowy), Kappa 2.0 SW wel gruz :),Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V :)

dareklbn
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 16
Rejestracja: 25 mar 2009, 12:25
Lokalizacja: Lublin

Re: Kappa - nie działają głośniki fabryczne

Postautor: dareklbn » 27 wrz 2010, 15:31

Dzięki za podpowiedź sprawdzę to i napiszę czy się powiodło.
była Lanicia Kappa 2,4benzyna+LPG
"lalunia" :)

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Posty: 8454
Rejestracja: 22 lut 2008, 00:00
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: LANCIA KAPPA NIE DZIAŁAJĄ GŁOŚNIKI FABRYCZNE

Postautor: stabraf » 27 wrz 2010, 15:34

Lukasz_TG pisze:Jeżeli rezystancja wynosi 0 to oznacza spaloną cewkę. Jeżeli zmierza do nieskończoności cewka jest zwarta do nadbiegunnika.
Chyba odwrotnie ;)

Lukasz_TG
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2087
Rejestracja: 16 lut 2010, 22:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry \ Regensburg DE

Re: Kappa - nie działają głośniki fabryczne

Postautor: Lukasz_TG » 27 wrz 2010, 15:40

Źle to sformułowałem, jeżeli nie ma żadnej rezystancji (obwód otwarty) uzwojenie cewki przerwane.
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (do odbudowy), Kappa 2.0 SW wel gruz :),Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V :)

dareklbn
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 16
Rejestracja: 25 mar 2009, 12:25
Lokalizacja: Lublin

Re: Kappa - nie działają głośniki fabryczne

Postautor: dareklbn » 30 wrz 2010, 14:48

Dzięki za pomoc ale już wiem, niestety jest to wzmacniacz nadzieja tylko w tym, że to tylko bezpiecznik wzmacniacza.
Pozdrawiam
była Lanicia Kappa 2,4benzyna+LPG
"lalunia" :)


Wróć do „Car Audio & Navi”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość