Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 22 paź 2019, 4:15

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostDodany: 07 cze 2010, 23:08 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 kwie 2010, 12:34
Posty: 212
Lokalizacja: Kraków
Witam , niedawno kupiłem delte w której problemem jest "falujące" napięcie . Objawia sie to równomiernym przygasaniem oświetlenia ( nie zbyt znacznie aczkolwiek dostrzegalnie ) co mniej więcej 1-2sekundy . Czy ktoś z Was wie może co może być tego przyczyną i jak sie z tym problemem uporać ?


Na górę
PostDodany: 07 cze 2010, 23:16 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2008, 0:00
Posty: 2655
Imię: Marcin
Lokalizacja: Pruszków
A w jakich okolicznościach to oświetlenie przygasa? Cały czas, czy np. kiedy samochód pracuje na biegu jałowym? Czy wolne obroty są równe, czy też falują?
Można zajrzeć do szczotek w alternatorze czy się nie kończą przypadkiem.

I dopisz jeszcze dokładniej co to za Delta (1 czy 2) i z jakim silnikiem.

_________________
WR7- fotografia motoryzacyjna
Lanciastory - czyli wszystko o Lancii
Jest:Lancia Delta 1.6 HF Turbo 1991 r. &
Lancia Lybra 2,4 JTD Intensa 2002 r.
Była:Lancia Lybra 2,4 JTD 2000 r.


Na górę
PostDodany: 07 cze 2010, 23:26 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 kwie 2010, 12:34
Posty: 212
Lokalizacja: Kraków
Dostrzegłem to tylko na jałowym biegu , jest to delta 2 hpe 2,0 . Wolne obroty sie 3 mają , faluje jedynie napięcie . Co do alternatora wydaje mi sie ,że można go wykluczyć ze względu na zegar ładowania , którego wskazówka nie skacze , utrzymuje sie na ok 13 V


Na górę
PostDodany: 07 cze 2010, 23:35 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2008, 0:00
Posty: 2655
Imię: Marcin
Lokalizacja: Pruszków
To w takim razie chyba trzeba dokładnie przejrzeć skrzynkę bezpieczników, a raczej styki pod nią czy nie gubi tam gdzieś kontaktu. Ale na początek proponuję przeczyścić dokładnie klemy i sprawdzić podłączenie masy do nadwozia i silnika. A napięcie lepiej sprawdzić jakimś dokładniejszym zegarem jak wygląda i czy nie faluje. Nie wiem jak jest w Delcie 2, czy wskazówki w zegarach mają dużą bezwładność, więc zegar na desce może niezbyt dokładnie pokazywać niewielkie wahania napięcia.

_________________
WR7- fotografia motoryzacyjna
Lanciastory - czyli wszystko o Lancii
Jest:Lancia Delta 1.6 HF Turbo 1991 r. &
Lancia Lybra 2,4 JTD Intensa 2002 r.
Była:Lancia Lybra 2,4 JTD 2000 r.


Na górę
PostDodany: 07 cze 2010, 23:38 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 16 lut 2010, 22:59
Posty: 2136
Lokalizacja: Tarnowskie Góry \ Regensburg DE
Wskazówką się nie sugeruj zmierz napięcie na akumulatorze powinno wynosić na wolnych obrotach około 13,8 do 14v

_________________
Thema SW 2.0 VIS, Thema 16VT MK III LX (dawca), Kappa 2.0 SW wel gruz :),Bravo 2.0 20V - jeszcze bez - VT, Y 1.2 8V :) Peugeot 206 cc :)


Na górę
PostDodany: 07 cze 2010, 23:56 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 kwie 2010, 12:34
Posty: 212
Lokalizacja: Kraków
Skrzynka bezpieczników wydaje sie ok , podejrzewałem ,że winny temu może być regulatro napięcia ( o ile coś takiego w ogóle istnieje w instalacji ) czy to może być powodem ?? co do masy to nie sprawdzałem , wydawało mi sie ,że gdyby to z nią był problem , przygasanie nie było by tak równomierne i powtarzalne :)


Na górę
PostDodany: 08 cze 2010, 0:08 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2008, 0:00
Posty: 2655
Imię: Marcin
Lokalizacja: Pruszków
Regulator napięcia może być przyczyną, ale prędzej szczotki. Masz go razem ze szczotkami zabudowanego w alternatorze. W eperze można sprawdzić dokładnie jaki masz alternator, tu obrazek przykładowego z Delty 2 z silnikiem 2.0
Załącznik:
alternator.jpg
alternator.jpg [ 127.45 KiB | Przejrzano 8178 razy ]

_________________
WR7- fotografia motoryzacyjna
Lanciastory - czyli wszystko o Lancii
Jest:Lancia Delta 1.6 HF Turbo 1991 r. &
Lancia Lybra 2,4 JTD Intensa 2002 r.
Była:Lancia Lybra 2,4 JTD 2000 r.


Na górę
PostDodany: 08 cze 2010, 0:17 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 kwie 2010, 12:34
Posty: 212
Lokalizacja: Kraków
Wielkie dzięki za pomoc , jutro sie za to zabiore i opisze rezultaty :) mam nadzieje ,że problem zniknie , jeszcze raz dziękuje za informacje .


Na górę
PostDodany: 08 cze 2010, 22:10 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 kwie 2010, 12:34
Posty: 212
Lokalizacja: Kraków
Klemy są ok, masa też . Ładowanie ponad 14V z niedużymi skokami . Problem występuje tylko na wolnych obrotach . Czy to w takim razie może być regulator napięcia ;>?


Na górę
PostDodany: 08 cze 2010, 22:43 
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2008, 0:00
Posty: 2655
Imię: Marcin
Lokalizacja: Pruszków
Jeśli ładowanie jest równe, to regulator wygląda że jest ok. Wygląda to że gdzieś ten prąd sobie ucieka. Jak masz zegar do mierzenia napięcia to posprawdzaj jak wyglądają wahania napięcia na bezpiecznikach i żarówkach. Może gdzieś po drodze masz zaśniedziałe styki i trochę prądu gubią.

_________________
WR7- fotografia motoryzacyjna
Lanciastory - czyli wszystko o Lancii
Jest:Lancia Delta 1.6 HF Turbo 1991 r. &
Lancia Lybra 2,4 JTD Intensa 2002 r.
Była:Lancia Lybra 2,4 JTD 2000 r.


Na górę
PostDodany: 08 cze 2010, 22:55 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 kwie 2010, 12:34
Posty: 212
Lokalizacja: Kraków
Są przeskoki w napięciu , ale sam nie wiem czy to może być przyczyną , pozatym czy gdyby problem dotyczył styków , żarówki przygasałyby tylko na wolnych obrotach a nie cały czas ?


Na górę
PostDodany: 23 cze 2010, 19:58 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 kwie 2010, 12:34
Posty: 212
Lokalizacja: Kraków
Uprorałem sie z problemem ;) ( w zasadzie dopiero dziś sie za to zabrałem bo wcześniej nie miałem na to czasu :( ) Wymieniłem regulator napięcia i wszystko jest ok :) Dziękuje wszystkim za pomoc . Pozdrawiam


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl