Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 23 lip 2017, 00:36

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: 12 maja 2016, 13:27 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Posty: 57
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Jestem świeżo po wymianie rozrządu, turbosprężarki i sondy Lambda.
Widać, że niedawno ktoś tu zaglądał ale raczej pojęcia o tym nie miał. W każdym razie rozrząd ustawiony. Auto odpala na dotyk. Pięknie wchodzi na obroty.
Pochodzi na wolnych obrotach raz 15 sekund raz parę minut i gaśnie. Wiecie co to może być?
Pompa paliwa OK. Czujnik położenia przepystnicy też. Nowe kable WN i świece.
Czasem czuć jakby wypadanie zapłonu. Czasem gaśnie i od razu sama odpala z rozpędu.

Jeszcze jedno. Takie jakby " miałczenie ", świszczenie to charakterystyka tego silnika?

Pozdrawiam


Na górę
Post: 12 maja 2016, 13:53 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 cze 2014, 23:00
Posty: 575
Imię: Radek
Lokalizacja: Siemiatycze
Za ciasno naciagniety pasek wałków balansowych z tego co czytałem na forum stąd masz ten dziwny dźwięk

_________________
Były Dedra Turbo DS 1.9 67kw, Peugeot 405 1.9D 55kw, 2xBMW E46 2.0D 100kw ŚMIERDZIELE
Tempra SW 4x4 2.0b 83kw, Rover 416 1.6b 84kw Do zadań specjalnych LPG
Jest Golf 4 następca Rovera 1.6 b 105KM BĘZIN + LPG (Pojazd użytkowy)
Jest Yamaha - YZF R1, Suzuki - DR 650 RS, KTM - EXC 300 2t,
Dedra Integrale 2.0TB 124kw JEST JAZDA
Dedra Integrale Życiorys Auta


Na górę
Post: 12 maja 2016, 13:56 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Posty: 57
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Dzięki. Choć naciągnąłem z wyczuciem :)


Na górę
Post: 12 maja 2016, 22:53 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 cze 2010, 22:12
Posty: 1939
Skype: marcin.kasinski82
Imię: Marcin
Lokalizacja: Opatów/świętokrzyskie
Przekaźnik pompy paliwa bym przejrzał-podmienił.

Miałem kiedyś tak (w innym nie w Lancii) ,że sie losowo odłączał i załączał i też takie jaja silnik robił.

_________________
dwa cztery benzyna..ale zjadająca LPG :)
Obrazek
Moja Kappa
Obrazek


Na górę
Post: 12 maja 2016, 23:57 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 cze 2014, 23:00
Posty: 575
Imię: Radek
Lokalizacja: Siemiatycze
Przypomniało mi się że kiedyś miałem tak w swojej obecnej Lancii. Wtedy kupiłem Kontakt spray i spryskałem wszystkie możliwe wtyczki od czujników, cewki, rozdzielacza itp...
pomogło i mam spokój do dziś ;))

_________________
Były Dedra Turbo DS 1.9 67kw, Peugeot 405 1.9D 55kw, 2xBMW E46 2.0D 100kw ŚMIERDZIELE
Tempra SW 4x4 2.0b 83kw, Rover 416 1.6b 84kw Do zadań specjalnych LPG
Jest Golf 4 następca Rovera 1.6 b 105KM BĘZIN + LPG (Pojazd użytkowy)
Jest Yamaha - YZF R1, Suzuki - DR 650 RS, KTM - EXC 300 2t,
Dedra Integrale 2.0TB 124kw JEST JAZDA
Dedra Integrale Życiorys Auta


Na górę
Post: 13 maja 2016, 06:12 
Offline
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2007, 00:00
Posty: 10543
Lokalizacja: Lublin woj. Lubelskie
Uszkodzony przewód czujnika wału. Załamany zaraz przy czujnik raz łączy,raz nie.

_________________
Phedra 2.0 JTD
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Kappa Coupe 20VT nr 3119
Złota strzała Fiat 132 1,6 TC
Obrazek


Na górę
Post: 13 maja 2016, 20:01 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 cze 2007, 00:00
Posty: 2670
Skype: Mariusz8.32
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Kraków
Wygląda rzeczywiście na czujnik położenia wału. Jeśli o miauczenie chodzi to zdejmij pasek od balansów i zobacz czy będzie tak samo, czy nie. Te paski trzeba bardzo lekko naciągać, a najlepiej się go pozbyć ;)

_________________
Lancia Thema 2.0 16v Turbo LX <--- Miss Zlotu Muszyna 2014 / V-ce-Miss Zlotu Topornia 2015 / Miss Zlotu Zwierzyń 2016
Lancia Y10 "Lila" 1.1 8v <-- II V-ce Miss Zlotu Muszyna 2014 / II V-ce Miss Zlotu Topornia 2015
Łada Niva <---- Prace Twają!

Moja Była
Lancia Thema 2.0 16v 90'


Na górę
Post: 13 maja 2016, 20:46 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Posty: 57
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Dziękuję za wskazówki Panowie.
Przezornie kupiłem dziś cewkę i moduł zapłonu. Jutro sprawdzę przewód od czujnika położenia wału. Styki i masy już wczoraj potraktowałem kontakt sprayem.


Złośliwość rzeczy martwych. Umyłem dzisiaj komorę silnika i silnik. Odpaliłem Lancię i za cholerę nie chce sama gasnąć :)
Pewnie chodzi o jakiś styk albo brak masy...


Na górę
Post: 26 maja 2016, 08:25 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 wrz 2013, 21:36
Posty: 400
Imię: Piotrek
Lokalizacja: Koluszki / Łódź
Witaj
2 czujniki w tym silniku powodują to że może zgasnąć:
-na wale
-na wałku
Awarie innych powodują anomalię.

Stawiam na ten na wale jak koledzy powyżej pisali

_________________
był
TRABANT 601
Omega 2.0 c20ne
Omega 3,0 c30ne
Fiat Tipo 2.0 8v Granturismo
Fiat Bravo HGT 2.0 20v
FORD COUGAR V6 2,5L 177KM
jest LANCIA DELTA I NIESPODZIANKA
jest FIAT COUPE 16VT
jest Moja DELTA 16VTdocieranie w toqu (4040km)


Na górę
Post: 02 cze 2016, 09:39 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 mar 2007, 00:00
Posty: 2556
Skype: dejv667ukp
Imię: Dawid
Lokalizacja: Brachttal
Cytuj:
Jestem świeżo po wymianie rozrządu, turbosprężarki i sondy Lambda.
Widać, że niedawno ktoś tu zaglądał ale raczej pojęcia o tym nie miał. W każdym razie rozrząd ustawiony. Auto odpala na dotyk. Pięknie wchodzi na obroty.
Pochodzi na wolnych obrotach raz 15 sekund raz parę minut i gaśnie. Wiecie co to może być?
Pompa paliwa OK. Czujnik położenia przepystnicy też. Nowe kable WN i świece.
Czasem czuć jakby wypadanie zapłonu. Czasem gaśnie i od razu sama odpala z rozpędu.

Jeszcze jedno. Takie jakby " miałczenie ", świszczenie to charakterystyka tego silnika?

Pozdrawiam
Zobacz czy kabel od czujnika położenia wałka jest na pewno przykręcony do obudowy rozrządu. Dojście jest kiepskie i sporo osób go zostawia żeby wisiał po wymianie rozrządu. Kabel lubi z czasem zwisnąć na pasek alternatora i się przeciera. Gdy do czegoś zwiera auto gaśnie.


Na górę
Post: 27 kwie 2017, 21:52 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Posty: 57
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Temat do zamknięcia. Pierwszy nowy czujnik położenia wału okazał się uszkodzony. Kupiłem kolejny i wszystko gra!


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
[ GZIP: Off ]