Thesis - skrzynia automatyczna - szarpanie/ślizganie

marecki259
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Thesis - skrzynia automatyczna - szarpanie/ślizganie

Post autor: marecki259 » 22 cze 2014, 22:19

Witam

Mam u siebie w Thesisie poważny problem

Napiszę od początku , zaczęło się od delikatnego szarpania skrzyni na postoju , następnie zaczęła szarpać przy zmianie z 2 na 3 , z 3 na 4 , następnie zaczęła ślizgać przy zmianach biegów aż na końcu wyskoczył błąd Comforttronic i samochód został na 5 tym biegu , po uruchomieniu ponownie było w miarę poprawnie ... ,

teraz mam pytanie - ponieważ wiem że remont skrzyni wychodzi kosmiczne pieniądze , a używanych skrzyni do thesisa raczej mało jest ... tak przeglądając internet natknąłem się iż ta sama skrzynia występowała w różnych innych autach np. Volvo czy też Renault .., czy skrzynie z takich aut o tych samych oznaczeniach to jest dokładnie to co w Thesisie ?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2014, 22:29 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!

Awatar użytkownika
LUKIThesis
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Skrzynia automatyczna - szarpanie , ślizganie - co dalej

Post autor: LUKIThesis » 22 cze 2014, 22:29

Różnica na pewno jest w korpusie elektrozaworów inaczej zwanym sterownikiem, jak z częścią mechaniczną nie wiem.
Jeśli rypie Ci błędami oznacza to, że problem tkwi w układzie elektronicznym , sterowniku lub czujkach obrotów na wejsciu lub wyjściu .
By cokolwiek stwierdzić radzę podjechać do ASO na podpięcie examinera , po błędach będzie łatwiej coś podpowiedzieć .
Za slizganie się skrzyni mogą odpowiadać elektrozawory ale również tarczki, które się mogły przypalić .

marecki259
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Thesis - skrzynia automatyczna - szarpanie/ślizganie

Post autor: marecki259 » 22 cze 2014, 22:36

błędy są dopiero od wczoraj wcześniej mimo szarpania żadnych nie było - a cała sprawa trwa dłużej :/ - prawie 2 lata ( 2 lata temu myślałem że jak padnie to poprostu ją wymienię ale teraz jak widzę ile co kosztuje to trochę zgrozo )

Awatar użytkownika
LUKIThesis
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: LUKIThesis » 22 cze 2014, 22:45

Z reguły, przyjmując, że skrzynia nie miała wycieków, to może ktoś Ci kliknął po wymianie oleju samodopasowanie, a skrzynia nie została prawidłowo nauczona i nie wyregulowała sobie ciśnień. Inna sprawa jaki olej, kolejna stan oleju później w jakich warunkach użytkowane auto, czy skrzynia była przegrzewana w korkach.

Awatar użytkownika
marcela
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: marcela » 22 cze 2014, 22:57

pewnie lepiej by było jak byś napisał do jakiego motoru bo nawet kobieta wie że są różne :)
Lancia Thesis ostatnia prawdziwa .. Ostatnia bo z 2009r :D

marecki259
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: marecki259 » 25 cze 2014, 12:31

Koszta naprawy mnie przerosły - ( + - ) 7000 zł , sprawdziliśmy skrzynie masa opiłków , tak więc kupiłem używaną skrzynię na podmiankę ...

Awatar użytkownika
LUKIThesis
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: LUKIThesis » 25 cze 2014, 12:36

Czyli opilki mogły zebrać się z tarczek lub panewki, która to po wytarciu się, spowodowała, że wałek nie chodził w osi i zębatki zasuwały nierówno co też orało obudowę .
Powodzenia z nową używaną skrzynia :)

cesar
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany
Imię: cesar

Post autor: cesar » 06 wrz 2014, 14:47

Witajcie,jak już kiedys pisałem, miałem problemy ze skrzynią,objawy poniżej :
- po włączeniu na Drive szarpnięcie
- na skrzyżowaniu po przyhamowaniu , po ok. 3-5 sek. uderzenie /czasami tryb Comfotronic/
- po przyhamowaniu ostrym /bieg z 3 na 2/ czasami walnięcie ,że łeb chciało urwać
- przy wbiciu nogi w gaz przy konieczności szybkiego wyprzedzenia - uderzenie
- przy przerzucaniu biegów 2-3 obrotomierz szedł czasami na 3 tys / Pan od serwisu mówi,ze to feler/
to podstawowe objawy
Po przeczytaniu wielu postów postanowiłem poszukać kogoś kto to zrobi......dobrze.
Znalazłem serwis skrzyń automatycznych w Szczecinie -Kisielnicki.Parę telefonów do przyjaciół ze Szczecina i pojechałem na diagnozę,kilka km jazdy z podłączonym kompem i wycena 3000 zł netto / brałem fakturę/.
Odebrałem wczoraj,jazda do domu,skrzynia pracuje bezszmerowo,po wrzuceniu na Drive -nie ma nawet drgnięcia,na skrzyżowaniu ,o dziwo,nie wali w plecy, przy szybkim wyprzedzaniu nie szarpie.Może to hurra optymizm,ale jest zrobione.
Pan Kisielnicki dał 1 rok gwarancji na to co zrobił.Nie wiem ,czy to drogo,czy nie,ważne ,że zrobiłem to raz a nie tak jak czasami trafiali koledzy do kilku fachmanów.Warsztat wypasiony,prawie marmury,ale patrząc na to,ze to pod niemiecką granicą i stoi tam kilkanaście dobrych aut z literką D,wiem skąd konfitury i dość wysokie ceny jak mawiają niektórzy.Napiszę za jakiś czas jak się sprawuje skrzynia.Aha,nie mam udziałów w firmie Kisielnickich i żałuję,bo byłoby na dobrego whiskacza.Pozdrawiam
Thesis 3,0 V6 2002

Awatar użytkownika
Bartek-Lodz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Bartek-Lodz » 07 wrz 2014, 9:00

W Łodzi na 11 Listopada też robią te skrzynie w normalnych pieniądzach i nie mówią o Panie Thesis, toi musi być drogo.
Wynajem aut, auta do ślubu - imprezy okolicznościowe - pojazdy zastępcze z OC sprawcy - pomoc w dochodzeniu roszczeń od ubezpieczycieli
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG, Thesis 3.0 V6 2002 [215] PB+LPG, Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG, Thesis Sportiva 2006 [200KM], Thesis Sportiva 2008 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM], Phedra 2.0 JTD 2005 [110KM], Citroen C8 2.0 JTD 2005 [109KM], Audi A6 C7 2.0 Ultra 2014 [190KM], Audi A8 D3 3.0 2008 [300 KM], Audi S8 D3 5.2 2007 [520 KM],Porsche Cayenne Turbo S 2003 [550 KM]

Awatar użytkownika
ArtoKucior
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Artur

Post autor: ArtoKucior » 07 wrz 2014, 9:34

Bartek-Lodz pisze:W Łodzi na 11 Listopada też robią te skrzynie w normalnych pieniądzach i nie mówią o Panie Thesis, toi musi być drogo.
A możesz podać nazwę firmy, stronę www ich?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”