Lybra - woda dostaje sie do środka/niedrożny odpływ klimy

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Lybra - woda dostaje sie do środka/niedrożny odpływ klimy

Post autor: STOD » 04 wrz 2008, 8:48

Witam.
Problem polega na tym ,że np. po myjni(wysokie ciśnienie ,carcher) lub przejazdach przez kałuże podczas ulewy, woda dostaje sie gdzieś pod siedzenie kierowcy(pod jego tylną cześć).Wpływa gdzieś od dołu po lewej stronie lub z boku.Tylko tam się gromadzi, tak iż mam mokrą tą wykładzinę na podłodze.Potem ładnie wysycha ale po deszczu jest to samo.I po myjni - jak wczoraj.Co robić i gdzie szukać przyczyn??.Wcześniej pisałem o tym , bo byłem przekonany,że to butelkę z wodą moja mama wylala.I owszem - wylała ale był to zbieg okolicznosci :D ,a przeciek gdzieś istnieje.Aha , dodam,że problem pojawił się dopiero jakiś miesiąc temu.Wcześniej tego nie było, bo tam zaglądałem regularnie.Pomocy!! Muszę coś z tym zrobić!!Co będzie zimą!!??
Pozdrawiam
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...

Tomecki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - Woda dostaje sie do środka

Post autor: Tomecki » 04 wrz 2008, 8:53

Kiedyś mialem podobnie w escorcie. Przyczyną była uszczelka od okna.. nie dochodziła do jednej z krawędzi.
Uzupełniłem siliconem i było ok.
Pozdrawia Was Tomecki oraz
Lybra SW 1.8 w czarnej perle

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 04 wrz 2008, 9:02

To idzie gdzieś z dołu, drzwi sprawdzałem.A może dostaje się pzrez te otwory służące do odprowadzanai wody? są podobno takie .??
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...

arkashka

Post autor: arkashka » 04 wrz 2008, 9:16

Na początek sprawdź odpływy. Najczęściej wystarczy je przeczyścić.

bartek42
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: bartek42 » 04 wrz 2008, 10:10

U mnie sytaucja wyglądała podobnie. Przyczyną była podwinięta uszczelka kolumny kierownicy - ktoś tam grzebał i założył niedbale :)

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 04 wrz 2008, 10:54

A gdzie te odpływy są ??
Lybra 2.4JTD

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 04 wrz 2008, 14:29

Nikt nie ma pomysłu ??, Muszę coś z tym zrobić !!!
Lybra 2.4JTD

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 05 wrz 2008, 8:50

No nadal brak pomysłów ??
Lybra 2.4JTD

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 05 wrz 2008, 10:12

To tak trudno pomyśleć ? Umyślnego z wężem , woda na auto, ty do środka i patrzysz gdzie się leje. Przecież na odległość Ci nikt nie powie gdzie masz dziurę. Pozdejmować max tapicerkę w podejrzanym miejscu i patrzeć.

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 05 wrz 2008, 10:46

Może i tak
Lybra 2.4JTD

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 05 wrz 2008, 12:42

A te otwory , które sa z tyłu przy drzwiach?to są otwory odprowadzające wodę wlaśnie ? może tam się dostaje?
Lybra 2.4JTD

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Przeciek - Lybra, Pomocy!!!

Post autor: STOD » 08 wrz 2008, 8:29

Witam
Pisałem o moim problemie doptyczącym przecieku.
Mam pytanie,czy jest mozliwe,żeby ta woda ciekła z jakiegoś elementu samochodu? Np. z nagrzewnicy ?? albo z klimy, bo to jest zwykla czysta woda .Nie płyn żaden...I woda pojawia się za siedzeniem kierowcy.Bo jeśli z samochodu z niczego nie cieknie , to spoko , znajdę przeciek z zwenątrz ale może nie tędy droga.Rozebrałem już wykladzinę za siedzeniem i dostałem się do blachy.Ale dzis przejechalem 18 kilometrow(po mokrej jezdni z kałużami ale nie padał bezpośrednio deszcz) i znowu jest tam troche wody.Czyli albo leci od podwozia albo z wewnątrz.Aha i jeszcze jedno , czy to co skrapla się z klimy może się mi gdzieś dostawać właśnie? czy za mało tego jest raczej , bo ja tam miałem ze 2 litry wody w sumie !!!
Lybra 2.4JTD

dudekken

Post autor: dudekken » 08 wrz 2008, 8:39

Podobno jeśli odpływ wody z klimy w Lybrze jest niedrożny to wszystko leci na stronę kierowcy.odpływ znajduje się na ścianie grodziowej mniej więcej na środku, spróbuj od sprawdzenia drożności.

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 08 wrz 2008, 8:43

To by mialo sens, bo ta woda jest czyściutka.Tylko to leci tam dalej , spływa za siedzenie kierowcy , aż pod miejsce na nogi na tylnej kanapie za siedzeniem kierowcy
Lybra 2.4JTD

Awatar użytkownika
bassman
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Szymon

Post autor: bassman » 08 wrz 2008, 8:52

Możliwości są dwie:
Jak Kolega wcześniej zauważył skropliny z parownika klimatyzacji, mogą się przedostawać na tył nawet kanałem wentylacyjnym prowadzonym na tylną część samochodu.
Lub też zapchane odprowadzenie wody z rynienek dachowych, ewentualnie tacy wokół szyberdachu, problem znam z autopsji, jak źle postawie samochód to mam fotel pasażera mokry bo skapuje z prawego przedniego rogu tacy (nie drożna rurka).

Pozdrawiam.
Dla klubowiczów naprawię, wyreguluję samochód, instalację lpg.
Wykonam naprawy (spawanie) w stali, żeliwie, miedzi, aluminium, głównie TIGiem.

Żony:
Lancia Musa Platino 1,4 16V
Moje:
Lancia Dedra LX SW 1,6 mpi 95' - NA SPRZEDAŻ, z pokaźnym pakietem części.
Lancia Dedra LS SW 1,6 mpi 96 - dawca części, w pakiecie j.w.

: yesyes : Czerwony Gruz - Honker 91'
Pupowóz - Jeep Commander

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”