Phedra 3.0 - nie zapala?

regwit
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 15
Rejestracja: 11 lis 2010, 15:29
Lokalizacja: Warszawa Wawer

Phedra 3.0 - nie zapala?

Postautor: regwit » 12 mar 2011, 18:16

Po dwóch dniach postoju auta nie daje się odpalić. Rozrusznik kręci ale nic się nie dzieje. Napięcie na kostce pompy paliwa (przy włączonej stacyjce) 3,5V. Podałem napięcie bezpośrednio z Akku i pompa zadziałała ale zapalić nie chce. Odpinałem aku. Pojawił się komunikat o błędzie ASP/ESP. Sprawdziłem bezpieczniki, i wszelkie dostępne gołym okiem połączenia i nie ma efektów. Może to przekaźnik a może bezpiecznik zderzeniowy. Niestety nie wiem gdzie szukać. Proszę o pomoc bo mi się budżet na serwis skończył. Silnik 3,0 automat rocznik 2003. To bliźniak 807 i Citroena C8 ale szukałem w Goooglarce i nic nie znalazłem. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Witek :-?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 20:03 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawiłem temat
Lancia Phedra V6
Skoda 1000 MB - 1969

Awatar użytkownika
natasze87
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 20
Rejestracja: 30 wrz 2017, 09:33
Lokalizacja: Wrocław

Re: Phedra 3.0 - nie zapala?

Postautor: natasze87 » 13 lis 2017, 12:34

Podpinam się pod temat. Mam takie same objawy. Mamy b+g 2,0

wiesiu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 183
Rejestracja: 02 lis 2016, 09:28
Lokalizacja: Wrocław

Re: Phedra 3.0 - nie zapala?

Postautor: wiesiu » 13 lis 2017, 12:39

I nie zgłasza błędnu np awaria immobilizera ?
-Lancia Phedra 3.0 LPG 2004
- i inne same Fordy :P

Awatar użytkownika
natasze87
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 20
Rejestracja: 30 wrz 2017, 09:33
Lokalizacja: Wrocław

Re: Phedra 3.0 - nie zapala?

Postautor: natasze87 » 14 lis 2017, 12:02

Na razie nie zglasza takiej awarii

Awatar użytkownika
natasze87
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 20
Rejestracja: 30 wrz 2017, 09:33
Lokalizacja: Wrocław

Re: Phedra 3.0 - nie zapala?

Postautor: natasze87 » 14 lis 2017, 12:07

Wiecie może jakie powinno być prawidłowe zasilanie na cewce zapłonowej?

wiesiu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 183
Rejestracja: 02 lis 2016, 09:28
Lokalizacja: Wrocław

Re: Phedra 3.0 - nie zapala?

Postautor: wiesiu » 14 lis 2017, 16:54

Jeśli jest podobnie jak w innych znanych mi autach, to powinno tam być stałe + 12V oraz impulsy masowe do wyzwalania iskry.

Uzwojenia cewki można zmierzyć i w razie czego cewke wykluczyć, iskry też można sprawdzić czy jest on.
-Lancia Phedra 3.0 LPG 2004
- i inne same Fordy :P

Awatar użytkownika
natasze87
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 20
Rejestracja: 30 wrz 2017, 09:33
Lokalizacja: Wrocław

Re: Phedra 3.0 - nie zapala?

Postautor: natasze87 » 15 lis 2017, 17:40

Podpięliśmy ją pod kompa i wykrył usterkę czujnika Halla. Na razie szukamy miejsca gdzie on się znajduje.


Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości