Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 21 maja 2018, 18:47

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: 05 sie 2009, 15:22 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 15 kwie 2009, 19:50
Posty: 1
Lokalizacja: Kraków
Witam Forumowiczów.
Czy spotkał się ktoś z następującym problemem w Lancii Phedra 2.0 JTD:
po wyjeżdżeniu do zera paliwa i ponownym zalaniu auto nie odpala
wyświetlając tylko tajemniczy komunikat "Entering Economy Mode"
i po kilku sekundach wygasza wszystkie zegary.
Rozrusznik ładnie kręci. Po zalaniu paliwem i ręcznym odpowietrzeniu
sytuacja się nie zmienia. Albo jakiś czujnik odłącza pompę paliwa (bo jej pracy nie słychać)
albo wtryski nie podają paliwa dalej...
Będę wdzięczny za wszelkie rady :)

_________________
(r)


Na górę
Post: 11 sie 2009, 09:07 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 kwie 2007, 00:00
Posty: 4067
Imię: Irek
Lokalizacja: Stalowa Wola
To auto "gada" po francusku. Skontaktuj się ze specami od citroenów i peugeotów.

_________________
'06 Triumph Sprint ST 1050 ABS
'11 Honda CB600F Hornet
...i służbowy '17 Renault Megane 130KM


Na górę
Post: 11 sie 2009, 10:57 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwie 2007, 00:00
Posty: 275
Lokalizacja: Czestochowa
Sprawdź czujnik po wypadkowy.W peugeocie jest to w komorze silnika zazwyczaj czerwony czasami się trafia czarny.


Na górę
Post: 13 lut 2018, 15:53 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 08 paź 2016, 09:32
Posty: 21
Imię: Tomek
Lokalizacja: Rzeszów
Przepraszam że odgrzewam stary temat ale czy ktoś wie gdzie ten czujnik się dokładnie znajduje bo chyba zadziałał w mojej phedrze.


Na górę
Post: 14 lut 2018, 07:36 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 kwie 2009, 20:51
Posty: 521
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Sławno
W phedrze- przynajmniej wg instrukcji obsługi- jest on automatyczny:
Załącznik:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg [ 264.76 KiB | Przejrzano 732 razy ]
Załącznik:
Schowek02.jpg
Schowek02.jpg [ 261.31 KiB | Przejrzano 732 razy ]

_________________
Była:
Dedra 2.0 i.e.
Jest:
Kappa 2.4 175KM '98 > pocisk > :D
Phedra 2.0 136KM '06 > salon na kółkach ;)


Na górę
Post: 14 lut 2018, 11:18 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 08 paź 2016, 09:32
Posty: 21
Imię: Tomek
Lokalizacja: Rzeszów
Niestety u mnie to nie działa może jest jakiś przełącznik, przekaźnik, bezpiecznik który za to odpowiada.


Na górę
Post: 14 lut 2018, 12:51 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 kwie 2009, 20:51
Posty: 521
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Sławno
A podaj trochę więcej danych- jaki silnik, jak się zachowuje przy próbie odpalenia?

_________________
Była:
Dedra 2.0 i.e.
Jest:
Kappa 2.4 175KM '98 > pocisk > :D
Phedra 2.0 136KM '06 > salon na kółkach ;)


Na górę
Post: 14 lut 2018, 13:31 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 08 paź 2016, 09:32
Posty: 21
Imię: Tomek
Lokalizacja: Rzeszów
Przepraszam moje niedopatrzenie. Phedra 2,2 2003r
A więc po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu go na pozycję "M" na wyświetlaczu wyświetla komunikat "Entering economy mode"
Próba odpalenia kończy się na przysłowiowym kręceniu, silnik zachowuje się moim zdaniem jakby nie dostawał paliwa.
Sprawdziłem dzisiaj bezpieczniki i wszystkie są Ok.


Na górę
Post: 14 lut 2018, 13:51 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 kwie 2009, 20:51
Posty: 521
Imię: Grzesiek
Lokalizacja: Sławno
Ten komunikat na wyświetlaczu pojawia się zazwyczaj w sytuacji kiedy auto stało długo nie odpalane, albo kiedy akumulator jest słaby- napięcie aku zejdzie poniżej progu. Wtedy nie działa radio i próba włączenia świateł gasi wszystko.
Może nie mieć związku z usterką bo jak kręci to jeszcze jest na tyle prądu.

Jak w ogóle do tego doszło? Stała dłużej czy z dnia na dzień? Nie jeździłeś może na rezerwie?

Może układ jest zapowietrzony?

_________________
Była:
Dedra 2.0 i.e.
Jest:
Kappa 2.4 175KM '98 > pocisk > :D
Phedra 2.0 136KM '06 > salon na kółkach ;)


Na górę
Post: 14 lut 2018, 14:29 
Offline
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 maja 2012, 20:57
Posty: 4874
Imię: Damian
Lokalizacja: Rybnik
Wyczytałem, że tryb ekonomiczny ma dwa "zadania" - wyłączenie poboru prądu na czas transportu do dealera oraz gdy występują problemy z ładowaniem lub napięciem akumulatora. Jeżeli po otwarciu auta nic więcej się nie pokazuje (próba włączenia świateł, lampek oświetlenia, radia, etc), to trzeba spróbować zadziałać z ponowną reaktywacją modułu komfortu.

_________________
Obrazek - SEAT IBIZA FL 1.9 SDI
Obrazek - FORD MONDEO IV 1.8 TDCi

Historia: Renault 21 1.7 GTS, Lancia Lybra 1.8 LX, Ford Focus II 1.6 16v, Fiat Ulysse II 3.0 V6

Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.


Na górę
Post: 14 lut 2018, 14:39 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 08 paź 2016, 09:32
Posty: 21
Imię: Tomek
Lokalizacja: Rzeszów
Sprawdziłem akumulator ma napięcie 12,6V wziąłem go na ładowanie bo trochę było nim kręcone a nie ładowałem go. Akumulator ma 8 miesięcy więc nie jest stary.
W aucie wszystko działa tyle że nie chce odpalić. Podładuję akumulator i zobaczę co się będzie działo. Co rozumiesz przez ponowną reaktywację modułu komfortu.


Na górę
Post: 14 lut 2018, 15:00 
Offline
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 maja 2012, 20:57
Posty: 4874
Imię: Damian
Lokalizacja: Rybnik
Podłączyć auto do kompa przeznaczonego dla Puga/Citroena i zobaczyć, czy moduł komfortu się nie deaktywował. Jest jeszcze opcja, że któryś z bezpieczników wziął i wyzionął ducha. Skoro aku jest okay, spróbuj komputera a w międzyczasie otwórz i zamknij drzwi z kluczyka, nie z pilota. Gorąco polecam lekturę brytyjskiego forum Fiata.

_________________
Obrazek - SEAT IBIZA FL 1.9 SDI
Obrazek - FORD MONDEO IV 1.8 TDCi

Historia: Renault 21 1.7 GTS, Lancia Lybra 1.8 LX, Ford Focus II 1.6 16v, Fiat Ulysse II 3.0 V6

Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.


Na górę
Post: 14 lut 2018, 15:04 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 08 paź 2016, 09:32
Posty: 21
Imię: Tomek
Lokalizacja: Rzeszów
Podładuję akumulator i jutro jeszcze przejrzę wszystkie bezpieczniki. Jeśli to nie pomoże zostaje mi laweta i Phedra do mechanika aby podpiąć pod kompa i zobaczyć co jest grane.


Na górę
Post: 14 lut 2018, 18:52 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 08 paź 2016, 09:32
Posty: 21
Imię: Tomek
Lokalizacja: Rzeszów
W tamtym roku na wakacjach padł mi BSM ten pod maską wymieniłem go ale tutaj mały szkopuł kupiłem nie o takim samym numerze moduł (z moim numerem nie mogłem nigdzie znaleźć). Moduł który kupiłem pochodził z identycznej Phedry pod względem silnika i wyposażenia. Po wymianie modułu wszystko z czym miałem problem zaczęło działać. Może ten moduł teraz w jakiś sposób daje o sobie znać.


Na górę
Post: 14 lut 2018, 19:14 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 maja 2015, 09:41
Posty: 245
Imię: Mikołaj
Lokalizacja: Poznań
Jak na zgaszonym silniku słucham radia, to po jakimś czasie pojawia się 'wchodzenie w tryb ekonomiczny' i radio się wyłącza.
I zdaje się, że już go nie da się włączyć bez odpalenia auta - albo przynajmniej załączenia stacyjki.

_________________
Tipo Suite 1.6 8v A.D.1994 TTT
Phedra Emblema 2.0 16v PB+LPG A.D.2002


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
[ GZIP: Off ]