Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 27 cze 2019, 1:02

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostDodany: 07 cze 2019, 10:56 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 23 maja 2019, 14:24
Posty: 8
Imię: Zenek
Chcę dołożyć u siebie tempomat w Ulysse II 2.0JTD 136KM, ale widzę, że występuje w dwóch wersjach; z ogranicznikiem (limiterem) oraz bez niego. Oba podejdą i dadzą się uruchomić, czy muszę brać konkretny?


Na górę
PostDodany: 17 cze 2019, 23:39 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 23 maja 2019, 14:24
Posty: 8
Imię: Zenek
Ok, brak podpowiedzi, ale u mnie etap prac ciąg dalszy - mam nadzieję, że ktoś się w końcu zlituje i udzieli jakichś wskazówek.
Założyłem manetkę tempomatu bez limitera, aktywowałem Lexią w BSI taki sam rodzaj (bez ogranicznika).
Efekt mam taki, że po przestawieniu pokrętła w pozycję ON zaświeca się ikona tempomatu i obok ----. Tempomat reaguje na przyciski, bo przy mniejszej prędkości wyświetla komunikat, że auto jedzie za wolno, żeby go załączyć. Ale po wciśnięciu SET przy prędkości >50Km/h symbol "----" zaczyna mrugać, ale auto nie utrzymuje prędkości po zdjęciu nogi z gazu. Nie pojawia się na wyświetlaczu żadna wartość prędkości - nie wiem, czy tak powinno być, bo to mój pierwszy kontakt z tym rodzajem tempomatu. Na hamulcu mam tylko jeden czujnik - taki zielony i nie ma miejsca na drugi. Proszę o wskazówki.


Na górę
PostDodany: 18 cze 2019, 0:31 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 cze 2019, 11:57
Posty: 11
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Łódź
W Lybrze po dołożeniu tempomatu miałem (w pozycji ON) tak, że po włączeniu przycisku bocznego do utrzymywania predkoaci (SET) auto mi zwalniało i nie utrzymywało prędkości po puszczeniu gazu.

Aby tempomat zadzialal
Po przekręceniu na ON jak jadę z określoną prędkością muszę drugim pokrętłem wcisnąć + (dodawanie prędkości), wtedy tempomat dostaje info z jaką prędkością jadę i chce jechać. Po tym zabiegu przycisk SET włączający utrzymywanie prędkosci dziala.

Może u Ciebie tak samo będzie ?

Boso, ale w ostrogach.




Na górę
PostDodany: wczoraj, 21:06 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 23 maja 2019, 14:24
Posty: 8
Imię: Zenek
Tempomat uruchomiony - zostawię info dla potomnych.
Schemat działania:
1. Instalacja manetki tempomatu (wybrałem tą bez limitera, bo jest prostsza w instalacji)
2. Sprawdzenie, czy na pedale hamulca oraz sprzęgła znajdują się czujniki (ma być po jednym na każdym pedale)
3. Uruchomienie tempomatu (bez limitera) w BMI
4. Uruchomienie tempomatu w sterowniku silnika (programowanie z dwukrotnym wyłączaniem zapłonu na 15 sekund)
Po tych zabiegach wszystko sprawnie działa. Tempomat jest aktywny tylko powyżej prędkości 40km/h i tylko na biegach 4,5,6.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl