Lancia Klub Polska
http://www.forum.lanciapolska.org/

Alfa Romeo 166 2.4 JTD '02 - nie odpala
http://www.forum.lanciapolska.org/viewtopic.php?f=169&t=69788
Strona 1 z 1

Autor:  maniekgrudziadz [ 10 paź 2015, 11:37 ]
Tytuł:  Alfa Romeo 166 2.4 JTD '02 - nie odpala

Witam ! Kiedyś Lybra teraz 166 . kiedys wiele razy pomogliście . może uda się teraz
Przeczytałem chyba jak Chuck Norris cały net :)
no ale do śmiechu nie jest.
Alfa 166 2,4 jtd 2002 150KM 8 miesiecy moja. Bezproblemowe użytkowanie , bicie rekordu w Gliwacach, wakacje w CRO.
w zeszłym tygodniu wtorek, przekręcam kluczyk , kręci i nic :(
po pracy też lipa
wyczyściłem czujnik ciśnienia na listwie czujnik powietrza doładowanego , zawór na pompie, filtra paliwa i nic.
no to do mechanika
na kompie P1320 o ile dobrze pamietam, błąd zaworu EGR- jest zaślepiony , błąd wyjscia na sprzęgle i błąd przeładowania turbiny- za duże napiecie.
Niestety nie powiedział mi jakie ciśnienie na listwie.
Jego zdaniem pompa ciśnieniowa do wymiany- koszt duży to zacząłem kombinować
Sam odpaliłem pod domem na Plaka 20 sek i zapalił.
tydzień bez problemu , moc, zapalanie wszystko okey.
Pojechałem na komp P1320 znikł inne zostały mechani k zdziwiony tym razem cisnienie żadane 300 z kawałkiem i takie było, przegazówka trochę spadło do 280 bodajrze ale powoli wzrosło znowu- nie wiem czy tak ma być.
jazda bez problemowa.
Dzwoniłem do p. Janka do Bydgoszczy - fachowiec jakich mało.
W pierwszym tygodniu obstawiał czujnik położenia rozrzadu- ale mówił ze nie odpali.
Wczoraj dzwoniłem az mi głupio ciagle chłopa niepokoić.
Zdziwiony że na placka nie pali.
Ostatnie jego pomysły to czujnik wału korbowego- ale czy on nie broi jak jest silnik ciepły?
No i poluzować EGR mówił.
W czwartek rano schodzę i :( to samo . po pracy do filtra wlałem Liqui Moly do czyszczenia wtrysków mówie nie zaszkodzi Plak i nic :( po 20sek buchnął ogień z kolektora dolotowego.
Brak pomysłów , sprawdzałem nawet czy wydech dmucha i coś leci na kreceniu.
na necie czytałem że rozrusznikm ktoś wymieniał.

POMOCY

Autor:  marq86 [ 18 paź 2015, 10:03 ]
Tytuł:  Re: Alfa Romeo 166 2.4 JTD '02 - nie odpala

Ostatnie jego pomysły to czujnik wału korbowego- ale czy on nie broi jak jest silnik ciepły?
Broi.
Ostatnio miałem podobne objawy w 1.9 JTD. Uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu. Wymiana w ASO - 670 zł.

Autor:  ArtoKucior [ 18 paź 2015, 11:16 ]
Tytuł:  Re: Alfa Romeo 166 2.4 JTD '02 - nie odpala

Kiedyś wymieniałem sam ten czujnik ale w 2,4jtd...koszt czujnika plus wg mnie ile powinna kosztować usługa w tym przypadku to 100-130zł. Więcej bym nie dał...szkoda kasy :)
A objawy jakie są uszkodzonego czujnika to nie możliwość uruchomienia silnika zwłaszcza na zimno. To jest początkowa faza gdy zaczyna się psuć. Końcowa faza to może dojść do wyłączenia silnika podczas jazdy a to już jest niebezpieczne.

Autor:  volf [ 18 paź 2015, 11:29 ]
Tytuł:  Re: Alfa Romeo 166 2.4 JTD '02 - nie odpala

Artur ale czujnik położenia wałka rozrządu to nie czujnik położenia wału korbowego.
Przy tym pierwszym więcej roboty (trzeba dostać się do rozrządu) i sam czujnik też droższy...
Co do założyciela tematu-jeśli teraz auto odpalać nie chce a błędów w ECU brak to wszystko wskazuje na pompę CR lub/i regulator ciśnienia w niej zabudowany, czyszczenie nie zawsze pomaga.

Autor:  marq86 [ 18 paź 2015, 13:30 ]
Tytuł:  Re: Alfa Romeo 166 2.4 JTD '02 - nie odpala

volf pisze:
Artur ale czujnik położenia wałka rozrządu to nie czujnik położenia wału korbowego.
Przy tym pierwszym więcej roboty (trzeba dostać się do rozrządu) i sam czujnik też droższy...
Dokładnie - do zrzucenia jest cały rozrząd. : cenzura :
Tak czy owak Twoje autko potrzebuje kompleksowej diagnostyki. Jest wiele czynników które mogą odpowiadać za taki stan rzeczy - od największych banałów jak przekaźniki do poważnych elementów o jakich napisał przedmówca. Jeśli miałbym wróżyć z fusów to obstawiałbym właśnie ten czujnik, skoro nie odczuwałeś żadnych negatywnych skutków gdy auto w końcu zapaliło po pierwszych objawach.

Autor:  ArtoKucior [ 18 paź 2015, 15:00 ]
Tytuł:  Re: Alfa Romeo 166 2.4 JTD '02 - nie odpala

Sorki nie doczytałem jasno dla siebie hehe :) ...To co ja napisałem oczywiście dotyczy czujnika położenia wału korbowego :)
Teraz nie przychodzi mi nic innego do głowy poza tym co jest już napisane przez kolegów.
.........hmm....A rozrusznik?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+01:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/