Lybra 1.9 JTD - chipowanie

Wszystko na temat tuningu [zarówno mechanicznego jak i optycznego] najpiękniejszych aut na świecie...Forum jest tylko dla zasady, bo któż chciałby tuningować takie auta...:)
bronx
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1839
Rejestracja: 04 lip 2012, 13:09
Lokalizacja: Gliwice

Re: Lybra 1.9 jtd - chipowanie

Postautor: bronx » 11 sie 2015, 09:41

krzysztof2233 pisze:Mam do lybry 1.9 116km 3 rodzaje tuningowanego softu + orginalny który zgrałem z ecu. Problem w tym że co bym nie wgrał to nie widzę różnicy w osiągach auta, nie wiem czy to problem z softem czy coś nie tak z moim samochodem. Dodam że mapy pochodza z conmir.pl nie są to jakieś gotowce - tak mnie przynajmniej zapewniano. Byłby ktoś chętny do przetestowania softu?
Wystaw pliki z softem :)

krzysztof2233
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 23
Rejestracja: 03 sie 2015, 10:45
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Ostrów Wlkp

Re: Lybra 1.9 JTD - chipowanie

Postautor: krzysztof2233 » 12 sie 2015, 20:42

Moje ECU to BosCH EDC15C7 CF3/EOBD Diesej injection (1.9, 2.4)

Dodałem logi które udało się zrobic, może ktoś wypatrzy coś podejrzanego, (o przepływce wiem).
Załączniki
bez przeplywki IIIbieg 1500-4000rpm.csv
(2.16 KiB) Pobrany 27 razy
IIIbieg 1500-4000rpm.csv
(3.64 KiB) Pobrany 24 razy
IVbieg 1500-4000rpm.csv
(5.4 KiB) Pobrany 22 razy
Ostatnio zmieniony 13 sie 2015, 08:21 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: To jest BOSCH!!!

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2543
Rejestracja: 02 lis 2009, 00:06
Imię: Dominik
Lokalizacja: Dębica, podkarpackie

Re: Lybra 1.9 JTD - chipowanie

Postautor: Ramzes_II » 13 sie 2015, 00:48

Masz przepływomierz który mocno zaniża odczyty, więc soft nie będzie działać prawidłowo.
Poza tym, turbo przebija Ci ponad 300 mBar, więc zanim zacznie się wgrywać "gotowce" wcześniej robi się diagnostykę i usuwa usterki.
Nie wiem jaki cel miał autor w poniesieniu Rail-a w tym sofcie, bo przy takich modyfikacjach jest to bynajmniej zupełnie zbędne.
Zacznij od sprawdzenia szczelności wężyków podciśnienia i czyszczenia zmiennej geometrii, a później wymień (lub wyczyść) przepływomierz. Wówczas soft Ci zadziała.
Sam program nie jest zrobiony źle, ale to typowy "gotowiec" do większości sprawnych samochodów.
Dlatego co działa u Pana X nie działa u Ciebie.
Bo program robi się pod dany egzemplarz auta, a nie pod "numer sterownika".
No to by było na tyle.
Diagnostyka, Tuning JTD, JTDm, TDI, HDI, CDI, HGW...tel: 661-104-166
Modyfikacje softu (chiptuning) także po przesłaniu sterownika, DPF, Immo itp.
Lancia K 2.4 JTD z sześciobiegowym manualem
Obrazek

krzysztof2233
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Posty: 23
Rejestracja: 03 sie 2015, 10:45
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Ostrów Wlkp

Re: Lybra 1.9 JTD - chipowanie

Postautor: krzysztof2233 » 14 sie 2015, 11:36

Dzięki za konkretną odpowiedź. Skontroluje te wężyk w pierwszej kolejności później chyba over boosta.
Na jednym z wykresów widać wyraźnie jak turbo przebija później ciśnienie spada i znowu rośnie może to być coś z zaworem nie tak.

Co do softu to wysyłałem soft zgrany z ecu i on był pierwszym ponoć modyfikowany kolega robił u tego samego człowieka i był zadowolony.

I jeszcze jedno, mam w tej chwili 2 przeplywki jedna pracuje jakby 2 stanowo albo około 500 albo 700mg. Druga działa liniowo ale zaniża mierzy wartosci od 50 do 400. Na której na razie lepiej jeździć? Czy lepiej wgrać soft maf less?

bronx
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1839
Rejestracja: 04 lip 2012, 13:09
Lokalizacja: Gliwice

Re: Lybra 1.9 JTD - chipowanie

Postautor: bronx » 15 sie 2015, 09:56

Sprawdzić czy nie masz nieszczelności,
jak nie ma to napisać soft z wywaloną przepływką.


Wróć do „::: Tuning :::”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Gracjan i 4 gości