Wspólne płyty podłogowe i podzespoły w Grupie Fiat
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Dyskusja z innego postu skłoniła mnie do przeniesienia jednego z jej wątków do oddzielnego tematu. Jak wiadomo w całej Grupie Fiat stosuje się już od kilkunastu lat wspólne podzespoły i płyty podłogowe. Zamieszczam zatem listę aut, które bazują na podobnych lub zbliżonych rozwiązaniach technicznych. Jeśli ktoś znajdzie błąd lub wpadnie mu do głowy jakieś inne połączenie, o którym tu zapomniałem to proszę o info. Ja jeszcze postaram się prześledzić całą listę, aby wykluczyć ewentualne pomyłki.
1. Fiat Panda I/Lancia Y10/Seat Marbella
2. Fiat Cinquecento/Fiat Seicento
3. Fiat Panda II/Fiat 500/Ford Ka II
4. Fiat Uno/Fiat Fiorino I/Fiat Duna/Fiat Elba/Fiat Palio/Fiat Siena/Fiat Strada/Fiat Albea
5. Fiat Punto I/Lancia Y/Fiat Barchetta
6. Fiat Punto II/Lancia Ypsilon
7. Fiat Grande Punto/Fiat Linea/Alfa Romeo MITO/Opel(Vauxhall) Corsa
8. Fiat Idea/Lancia Musa
9. Fiat 128/Fiat Ritmo/Fiat Regata/Seat Ibiza I
10. Lancia Delta I/Prisma
11. Fiat Tipo/Tempra/Bravo/Brava/Marea/Fiat Coupe/Fiat Stilo/Alfa Romeo 145/146/155/Alfa Romeo GTV/Alfa Romeo Spider/Lancia Delta II/Dedra
12. Fiat Bravo II/Lancia Delta III
13. Alfa Romeo Giulietta
14. Fiat Croma I/Alfa Romeo 164/Lancia Thema/Saab 9000/Lancia Kappa
15. Alfa Romeo 156/Alfa Romeo 147/Alfa Romeo GT/Lancia Lybra
16. Alfa Romeo 159/Alfa Romeo Brera/Alfa Romeo Spider
17. Alfa Romeo 166
18. Lancia Thesis
19. Fiat Ulysse I/Lancia Zeta/Peugeot 806/Citroen Evasion
20. Fiat Ulysse II/Lancia Phedra/Peugeot 807/Citroen C8
21. Fiat Fiorino II/Fiat Qubo/Peugeot Bipper/Citroen Nemo
22. Fiat Scudo/Peugeot Expert/Citroen Jumpy
23. Fiat Ducato I/Peugeot J5/Citroen C25
24. Fiat Ducato II/Peugeot Boxer/Citroen Jumper
25. Fiat Ducato III/Peugeot Boxer/Citroen Jumper
Dodatkowo:
26.Fiat Croma II/Opel Signum
27.Fiat Sedici/ Suzuki SX4
Może komuś (szczególnie z nowych user'ów) pomoże to w szukaniu części zamiennych do swoich samochodów, gdyby przyszło im do głowy kupowanie oryginalnych, a dających się podebrać z odpowiedników. Zachęcam również do dzielenia się opiniami co do czego pasuje oraz co można zastępować w naszych Lanciach częściami z odpowiednich aut koncernu.
1. Fiat Panda I/Lancia Y10/Seat Marbella
2. Fiat Cinquecento/Fiat Seicento
3. Fiat Panda II/Fiat 500/Ford Ka II
4. Fiat Uno/Fiat Fiorino I/Fiat Duna/Fiat Elba/Fiat Palio/Fiat Siena/Fiat Strada/Fiat Albea
5. Fiat Punto I/Lancia Y/Fiat Barchetta
6. Fiat Punto II/Lancia Ypsilon
7. Fiat Grande Punto/Fiat Linea/Alfa Romeo MITO/Opel(Vauxhall) Corsa
8. Fiat Idea/Lancia Musa
9. Fiat 128/Fiat Ritmo/Fiat Regata/Seat Ibiza I
10. Lancia Delta I/Prisma
11. Fiat Tipo/Tempra/Bravo/Brava/Marea/Fiat Coupe/Fiat Stilo/Alfa Romeo 145/146/155/Alfa Romeo GTV/Alfa Romeo Spider/Lancia Delta II/Dedra
12. Fiat Bravo II/Lancia Delta III
13. Alfa Romeo Giulietta
14. Fiat Croma I/Alfa Romeo 164/Lancia Thema/Saab 9000/Lancia Kappa
15. Alfa Romeo 156/Alfa Romeo 147/Alfa Romeo GT/Lancia Lybra
16. Alfa Romeo 159/Alfa Romeo Brera/Alfa Romeo Spider
17. Alfa Romeo 166
18. Lancia Thesis
19. Fiat Ulysse I/Lancia Zeta/Peugeot 806/Citroen Evasion
20. Fiat Ulysse II/Lancia Phedra/Peugeot 807/Citroen C8
21. Fiat Fiorino II/Fiat Qubo/Peugeot Bipper/Citroen Nemo
22. Fiat Scudo/Peugeot Expert/Citroen Jumpy
23. Fiat Ducato I/Peugeot J5/Citroen C25
24. Fiat Ducato II/Peugeot Boxer/Citroen Jumper
25. Fiat Ducato III/Peugeot Boxer/Citroen Jumper
Dodatkowo:
26.Fiat Croma II/Opel Signum
27.Fiat Sedici/ Suzuki SX4
Może komuś (szczególnie z nowych user'ów) pomoże to w szukaniu części zamiennych do swoich samochodów, gdyby przyszło im do głowy kupowanie oryginalnych, a dających się podebrać z odpowiedników. Zachęcam również do dzielenia się opiniami co do czego pasuje oraz co można zastępować w naszych Lanciach częściami z odpowiednich aut koncernu.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2009, 22:14 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
W sumie się zgadza. Nie jestem tylko do końca pewien płyty
9. Fiat Tipo/Tempra/Bravo/Brava/Marea/Fiat Coupe/Fiat Stilo/Alfa Romeo 145/146/155/Lancia Delta Nuova/Dedra Nuova
mam wrażenie żę już Stilo miało inną płytę - lub mocno zmodyfikowaną. To samo tyczy się 166/Thesis - czy one mają takie same.
A jaką płytę ma Kappa - czyżby miało płytę specjalnie do tego modelu.
9. Fiat Tipo/Tempra/Bravo/Brava/Marea/Fiat Coupe/Fiat Stilo/Alfa Romeo 145/146/155/Lancia Delta Nuova/Dedra Nuova
mam wrażenie żę już Stilo miało inną płytę - lub mocno zmodyfikowaną. To samo tyczy się 166/Thesis - czy one mają takie same.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Stilo miało na pewno zmodyfikowaną płytę z Bravo/Brava; na dodatek prawdopodobnie tą płytę po modyfikacjach przejęły też 147/156/Lybra, ale to jeszcze sprawdze. Dlatego tutaj można zmienić."Marcin_D" pisze:W sumie się zgadza. Nie jestem tylko do końca pewien płyty
Co do 166/Thesis właśnie nie jestem pewien. I o Kappie myślałem, ale szczerze mówiąc nie wiem do czego ją przyporządkować na tą chwilę.
Fiat PandaII ,Fiat 500 i zabrakło nowego Forda KA również ta sama płyta....
Lancia Delta 1,6 ie 8V 75KM 835C1000 -moja
Lancia Y 1,2 60KM -ojca
Lancia Y 1,1 8V 54KM- dziadka....
Lancia Y 1,2 60KM -ojca
Lancia Y 1,1 8V 54KM- dziadka....
Jeszcze Opel/Vauxhall Corsa i Corsavan6. Fiat Grande Punto/Fiat Linea/Alfa Romeo MITO
Blog o motoryzacyjnej włoszczyźnie i nie tylko: http://www.fiergloo.pl/
Dużo o Alfa Romeo: http://www.alfaholicy.org/
Dużo o Alfa Romeo: http://www.alfaholicy.org/
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa ma bodajże tom samą co Croma I,Thema,164 i Saab 9000
Re: Wspólne płyty podłogowe i podzespoły w Grupie Fiat
4. Lancia Y"Dudi" pisze:aby wykluczyć ewentualne pomyłki.
4. Fiat Punto I/Lancia Ypsilon/Fiat Barchetta
5. Fiat Punto II/Lancia Ypsilon II
5. Lancia Ypsilon
Można by to poprawić, żeby osoby zaczynające przygodę z Lancią się nie mylili

Fiat Linea 1.4 + Niewiadów N126E
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Bravo ll / Delta lll gwoli scislosci.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

płyta
Nie zgadza się pozycja 8.Delta I nie ma nic wspólnego z Fiatami ritmo i regata.Jest to zupełnie indywidualna płyta podłogowa .W oparciu o nią zbudowano nastepne konstrukcje: CromyI ,Themy.alfy164 i saaba ,w dalszej kolejności Kappę i Alfę 166 odpowiednio je powiększając imodyfikując.Ritmo i Regata bliżej są Fiatom 127 i 128 Zprzodu macpersony z tyłu resor piórowy poprzeczny.Natomiast Kappa iAlfa 166 mają ze sobą wiele wspólnego ale nie z thesis.
Lancia Delta 1.6 GT i.e / 2x 85' & 88'
kappa 2,4jtd 99"
kappa 2,4jtd 99"
Re: płyta
Kappa i Alfa 166 to jest wspólna "rodzina", Thesis to już typowy samotnik"Maryjan" pisze:Nie zgadza się pozycja 8.Delta I nie ma nic wspólnego z Fiatami ritmo i regata.Jest to zupełnie indywidualna płyta podłogowa .W oparciu o nią zbudowano nastepne konstrukcje: CromyI ,Themy.alfy164 i saaba ,w dalszej kolejności Kappę i Alfę 166 odpowiednio je powiększając imodyfikując.Ritmo i Regata bliżej są Fiatom 127 i 128 Zprzodu macpersony z tyłu resor piórowy poprzeczny.Natomiast Kappa iAlfa 166 mają ze sobą wiele wspólnego ale nie z thesis.
166 ma z przodu i z tyłu wielowahacz,kappa ma 4 kolumny.
nie wiem co widzićie tutaj wspólnego??
wg mnie te sama plyte podlogowa (ten sam rozstaw osi i kol), co do zawieszenia, to sie nie wypowiem"Bany" pisze:166 ma z przodu i z tyłu wielowchacz,kappa ma 4 kolumny.
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
W kappie zawieszenie jest prawie identyczne jak w themie. Minimalne różnice jedynie w średnicach otworów, rozmiarach silentbloków i sposobie działania amortyzatorów. Jeśli chodzi o zawieszenie 166 a Kappa to nie ma absolutnie nic wspólnego. Wczesne wersje UNO miały tył rozwiązany identycznie jak Ritmo/Regata.
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Nie miałem w chwili sporządzania tej listy dostępu do literatury fachowej, ale z tego co pamiętam 166 przejęła zmodyfikowaną płytę Kappy. Najłatwiej rozpoznać to właśnie po rozstawie osi i kół. Zawieszenie nie musi być za to wcale podobne (podobnie jak w przypadku 156/Lybra - na tym właśnie polega modułowość płyt, chociaż w nowszych rozwiązaniach można zmieniać nawet rozstaw osi więc i po tym trudno czasami poznać). Przeanalizuje to, narazie zostawiam w powyższej formie. W dalszym ciągu wydaje mi się, że Thesis ma zmodyfikowaną płytę 166."alan0104" pisze:wg mnie te sama plyte podlogowa (ten sam rozstaw osi i kol), co do zawieszenia, to sie nie wypowiem"Bany" pisze:166 ma z przodu i z tyłu wielowchacz,kappa ma 4 kolumny.
To też musze sprawdzić w literaturze. Narazie zostawiam."Maryjan" pisze:Nie zgadza się pozycja 8.Delta I nie ma nic wspólnego z Fiatami ritmo i regata.Jest to zupełnie indywidualna płyta podłogowa .W oparciu o nią zbudowano nastepne konstrukcje: CromyI ,Themy.alfy164 i saaba ,w dalszej kolejności Kappę i Alfę 166 odpowiednio je powiększając imodyfikując.Ritmo i Regata bliżej są Fiatom 127 i 128 Zprzodu macpersony z tyłu resor piórowy poprzeczny.
Re: płyta
Jeżeli mówimy o "normalnej " Delcie I i Prismie - to jedyna różnica leży w tylnym zawieszeniu - zamiast resora i poprzecznych wahaczy w Ritmo/Regacie - masz sprężyny i wahacz wleczony . Bo już z tymi podobieństwami do Cromy itd. - to troszkę przesadziłeś ."Maryjan" pisze:Nie zgadza się pozycja 8.Delta I nie ma nic wspólnego z Fiatami ritmo i regata.Jest to zupełnie indywidualna płyta podłogowa .W oparciu o nią zbudowano nastepne konstrukcje: CromyI ,Themy.alfy164 i saaba ,w dalszej kolejności Kappę i Alfę 166 odpowiednio je powiększając imodyfikując.Ritmo i Regata bliżej są Fiatom 127 i 128 Zprzodu macpersony z tyłu resor piórowy poprzeczny.Natomiast Kappa iAlfa 166 mają ze sobą wiele wspólnego ale nie z thesis.
Kiedyś: 3 Zastavy 1100; 4xFiat Ritmo (65, 85, 90, 100); Fiat 126; 2xAlfa 33 1,5 i 1,3; Citroen Saxo 1,1; Tempra SW 4x4; Brava 1,6 16V; Dedra SW 2,0 16V , Dedra SW 1,8 8V; Delta 1,6 16V, Lancia Y 1,4; Alfa 156 2,0 JTS
Obecnie (do spółki z synami): Zastava 1100; BMW 329, 340 , 2x529 , 745 ; Delta 2,0 16V turbo 4x4; Alfa 159 2,4 Q4
Obecnie (do spółki z synami): Zastava 1100; BMW 329, 340 , 2x529 , 745 ; Delta 2,0 16V turbo 4x4; Alfa 159 2,4 Q4