Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 19 wrz 2019, 21:44

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 18 lip 2015, 11:52 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 paź 2013, 11:46
Posty: 796
Lokalizacja: Gdańsk
Szanowni koledzy,

Przymierzam się do zakupu Thesisa i mam już nawet wstępnie namierzony egzemplarz. Prosiłbym was o poradę na ten temat. Z tego co zdążyłem zauważyć wyświetla się kontrolka pozycjonowania reflektorów, hamulca ręcznego i nie działają elektryczne klamki z tyłu. Jak myślicie, co może być przyczyną? Jestem w stanie to naprawić sam? Na jakie się przygotować koszty?

Z góry dzięki za pomoc :)


Na górę
PostDodany: 18 lip 2015, 12:11 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 25 sty 2008, 0:00
Posty: 2641
Imię: Artur
Lokalizacja: Wałcz / Dobino / ZWA
Witaj,

poziomowanie lamp:
może tylko czujniki w zawieszeniu, są dwie sztuki,
może centralka lamp wariować.


Hamulec EPB:
silniczki, centralka, problemy z przewodami.
Słychać, że pracują?
może wystarczy regeneracja silniczków.

Klamki:
mogą być zapieczone, czy da się wcisnąć przycisk na klamce?


Ogólnie tematy nie są jakieś trudne, ale z drugiej strony jak komuś nie chciało się zrobić klamki czy innych pierdółek to jak dbał o resztę ;) ?


Za chwilę jeszcze ktoś pewnie coś mądrego napiszę i będzie Ci łatwiej zadecydować ;)

_________________
JEST:
2x Lancia Kappa Coupe 3.0V6 + LPG
Lancia Phedra 2.0 + LPG

BYŁO:
Kilka ;) x Lancia Thesis 2.0T
Lancia Thesis 3.0V6
2x Lancia Kappa 2.0 VIS


Na górę
PostDodany: 18 lip 2015, 12:33 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lip 2013, 14:27
Posty: 2103
Lokalizacja: Stolica
Może to co napiszę to też coś wniesie w podjęciu decyzji :)

Błąd lamp może również być spowodowany, że ktoś wyjął lampę na włączonym zapłonie lub przy wymianie żarówki sprawdzał czy świeci przed zamontowaniem lampy . Błąd należy usunąć programem diagnostycznym .
Błąd hamulca to również powód padniętego aku żelowego . Błąd hamulca zniknie po usunięciu usterki .
Klamki to tak jak pisze Artur , sprawdź czy przy wciśnięciu przycisku w klamce zewnętrznej wyczuwasz pstrykniecie switch'a . Jak nie, to wystarczy zdemontować klamkę i oczyścić .


Na górę
PostDodany: 18 lip 2015, 12:51 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 25 sty 2008, 0:00
Posty: 2641
Imię: Artur
Lokalizacja: Wałcz / Dobino / ZWA
LUKIThesis pisze:
Może to co napiszę to też coś wniesie w podjęciu decyzji :)

Błąd lamp może również być spowodowany, że ktoś wyjął lampę na włączonym zapłonie lub przy wymianie żarówki sprawdzał czy świeci przed zamontowaniem lampy . Błąd należy usunąć programem diagnostycznym .
Błąd hamulca to również powód padniętego aku żelowego . Błąd hamulca zniknie po usunięciu usterki .
Klamki to tak jak pisze Artur , sprawdź czy przy wciśnięciu przycisku w klamce zewnętrznej wyczuwasz pstrykniecie switch'a . Jak nie, to wystarczy zdemontować klamkę i oczyścić .

Zawsze można liczyć na innych, którzy uzupełnią to co Ty przeoczyłeś : ok2 :

_________________
JEST:
2x Lancia Kappa Coupe 3.0V6 + LPG
Lancia Phedra 2.0 + LPG

BYŁO:
Kilka ;) x Lancia Thesis 2.0T
Lancia Thesis 3.0V6
2x Lancia Kappa 2.0 VIS


Na górę
PostDodany: 18 lip 2015, 12:57 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 paź 2013, 11:46
Posty: 796
Lokalizacja: Gdańsk
Gość twierdzi, że coś mu napsuli w aso z radiem wymieniając skrzynkę bezpieczników, bo pokazuje tylko "software uploading.." i nie działa i podobno mają mu ściągnąć jakąś płytę z softem i to naprawić na swój koszt. Możliwe, że to od tego te błędy?

Nie widzę żeby był ten samochód szczególnie zadbany, ale jest normalnie użytkowany, serwisowany w ASO i nie jest kompletną ruiną jak pozostałe oglądane do tej pory samochody, więc chyba go kupię.. Przynajmniej będzie co grzebać :) Zawsze przyjemniej patrzeć jak samochód z dnia na dzień pięknieje zamiast brzydnąć :)..

Powiedzcie jeszcze jak sprawa wygląda z lampami i grillem.. widzę że z tych elementów schodzi chrom, czy można to gdzieś dać do chromowania?


Na górę
PostDodany: 18 lip 2015, 13:36 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 25 sty 2008, 0:00
Posty: 2641
Imię: Artur
Lokalizacja: Wałcz / Dobino / ZWA
Jeżeli to tylko aktualizacja connecta to nie problem.
Wkładamy płytkę i gotowe ;-)

A z tym co piszesz, że kupisz by doprowadzić do ideały...hmm przy Thesis to nie jest takie łatwe uwierz mi.
Ciężko kupić idealne części np wnętrza.

Sprawa chromów nie jest prosta, co do odbyłśników to ktoś się oferuję i mogą zrobić regenerację.
Gorzej z chromem na atrapie czy lampach, tego już się nie da obejść i pozostaje kupno nowych.
Atrapa około tysiaka z nowym emblematem ;-)
Lampy lepiej nie pytaj ;-)

_________________
JEST:
2x Lancia Kappa Coupe 3.0V6 + LPG
Lancia Phedra 2.0 + LPG

BYŁO:
Kilka ;) x Lancia Thesis 2.0T
Lancia Thesis 3.0V6
2x Lancia Kappa 2.0 VIS


Na górę
PostDodany: 18 lip 2015, 21:07 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lip 2013, 14:27
Posty: 2103
Lokalizacja: Stolica
Pozostaje jeszcze allegro czy olx lub Ebay by trafić na okazję . Tak można kupić nowe lampy już za 650 zł szt lub grilla za 600 zł .
Kiedyś trafiłem dwa lampiony po 1100 zł szt, jeszcze te 4 lata temu to była okazja :)
Grilla kupiłem dzięki BcNowi za 500 zł plus 100 zł przesyłka . Cud miód , oba zakupy to oryginalnie zapakowane bez jakiejkolwiek skazy części :)


Na górę
PostDodany: 18 lip 2015, 21:41 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 cze 2010, 9:08
Posty: 2270
Imię: Bartek
Lokalizacja: Łódź
To wszystko jest do ogarnięcia - problem to np. przegnita wiązka, skrzynia biegów (czasami wystarczy wymienić elektrozawory ale czasami nie), w autach powypadkowych szumy z uszczelek drzwi, zawieszenie - trzeba włożyć trochę serca i mózgu żeby nie zbankrutować.

_________________
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG
Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG
Thesis Sportiva 2006 [200KM]
Thesis Sportiva 2008 [185KM]
Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM]
Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM]


Na górę
PostDodany: 18 lip 2015, 23:03 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 maja 2014, 14:24
Posty: 3400
Lokalizacja: Stargard Szczeciński/Złotów
s0krates pisze:
Szanowni koledzy,

Przymierzam się do zakupu Thesisa i mam już nawet wstępnie namierzony egzemplarz. Prosiłbym was o poradę na ten temat. Z tego co zdążyłem zauważyć wyświetla się kontrolka pozycjonowania reflektorów, hamulca ręcznego i nie działają elektryczne klamki z tyłu. Jak myślicie, co może być przyczyną? Jestem w stanie to naprawić sam? Na jakie się przygotować koszty?

Z góry dzięki za pomoc :)
Klamki to sobie zrobisz w niedzielę przy piwku...;) Hamulec też. Pozycjonowanie, to już więcej wąchania jesli to nie czujnik lub kalibracja, którą możesz sam wykonać. Ogólnie wszystko możesz sam, jesli będzie Ci się chciało. Jesli jednak będziesz chciał auto oddać w ręce obce, to licz się z wydatkami za naukę innych.

PS. Pozycjonowanie i hamulec, to nie choinka;)

_________________
Nr. telef. 501259455


Na górę
PostDodany: 19 lip 2015, 11:36 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 cze 2010, 9:08
Posty: 2270
Imię: Bartek
Lokalizacja: Łódź
Tak, choinka jest wtedy, kiedy jedziemy sobie spokojnie a tu nagle załączają się kontrolki od EPG, trakcji, ABS, check engine, poduszki, przestaje działać prędkościomierz a skrzynia robi bum do tego wyskakuje komunikat sky hoook i wtedy mamy choinkę.

_________________
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG
Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG
Thesis Sportiva 2006 [200KM]
Thesis Sportiva 2008 [185KM]
Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM]
Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM]


Na górę
PostDodany: 19 lip 2015, 12:08 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 lip 2013, 6:49
Posty: 1435
Imię: Artur
Lokalizacja: Płock / Płońsk
Skrzynia bum i tryb awaryjny, variosteer jeszcze...ufff przeżyłem to i nikomu nie polecam. To jest moment gdy schodzi ci banan z twarzy

_________________
Będzie:

Jest:
Alfa Romeo 166 2,4 JTD Progression 2004r.
Alfa Romeo 166 2,4 JTD Progression 2000r.


Była:
Lancia Thesis 2,0TB lpg Emblema 2002r.
Lancia Thesis 2,4 JTD Emblema 2004r.
Lancia Dedra 2,0tds 1993r.


Na górę
PostDodany: 19 lip 2015, 12:20 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 cze 2010, 9:08
Posty: 2270
Imię: Bartek
Lokalizacja: Łódź
a tak zapomniałem o takiej czerwonej kierownicy i komunikacie, aby natentychmiast zaprzestać jazdy i koniecznie udać się do ASO najlepiej na pieszo 8-O

_________________
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG
Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG
Thesis Sportiva 2006 [200KM]
Thesis Sportiva 2008 [185KM]
Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM]
Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM]


Na górę
PostDodany: 19 lip 2015, 13:32 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 maja 2014, 14:24
Posty: 3400
Lokalizacja: Stargard Szczeciński/Złotów
Wtedy zaleca się spuścić kurtynę na zegary i możemy dalej kontynuować jazdę. Aaa, jeszcze bose na max i już... ;)

_________________
Nr. telef. 501259455


Na górę
PostDodany: 19 lip 2015, 14:11 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Rejestracja: 18 lip 2010, 21:08
Posty: 844
Lokalizacja: Slask / W-wa
Kwestia jeszcze, czy to się pojawia po przekręceniu kluczyka, czy w trakcie jazdy. Jak po przekręceniu kluczyka to jeszcze warto sprawdzić aku, bo może to być po prostu słabe napięcie i centralka wywala błąd, choć generalnie wszystko działa.


Na górę
PostDodany: 19 lip 2015, 14:41 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 cze 2010, 9:08
Posty: 2270
Imię: Bartek
Lokalizacja: Łódź
Z tym słabym napięciem to podstawą jest zrobić sobie dobrą masę - temat przerabiałem już w 4 Thesisach - słaba masa na silniku = słabsze ładowanie i skoki napięcia na centralkach a to kończy się pierdołami na desce.

_________________
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG
Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG
Thesis Sportiva 2006 [200KM]
Thesis Sportiva 2008 [185KM]
Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM]
Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM]


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl