Lybra - wymiana gum stabilizatora tył /fotorelacja/
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - wymiana gum stabilizatora tył /fotorelacja/
Witam
Czy ktoś wymieniał gumki stabilizatora tylnego w Lancii Lybrze. czy same gumy łatwo się wyjmują czy trzeba coś rozcinać chodzi mi o te metalowe obejmy mocowane na dwie śruby. Proszę o jakaś pomóc bo zastanawiam się czy dam sobie sam rade z tym problemem, muszę szybko wymienić bo strasznie stuka tylne zawieszenie i to raczej od tego proszę o pomoc.
Czy ktoś wymieniał gumki stabilizatora tylnego w Lancii Lybrze. czy same gumy łatwo się wyjmują czy trzeba coś rozcinać chodzi mi o te metalowe obejmy mocowane na dwie śruby. Proszę o jakaś pomóc bo zastanawiam się czy dam sobie sam rade z tym problemem, muszę szybko wymienić bo strasznie stuka tylne zawieszenie i to raczej od tego proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 8:42 przez Dudi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Proszę zwrócić większą wage na ortografię i interpunkcję
Powód: Proszę zwrócić większą wage na ortografię i interpunkcję
-
Re: lybra tylne zawieszenie - stabilizator
Nie trzeba rozcinać tych obejm wystarczy wziąć jakiegoś przecinaka i rozpołowić je na dwie części. A po drugie skorzystaj z opcji szukaj bo było o tym już bardzo dużo. Pozdrawiam 

- olofromglogau
- Forumowicz/ka
- Imię: Krzysztof
Re: lybra tylne zawieszenie - stabilizator
Guma stabilizatora tył wymiana w Lancia lybra sw 2,4 jtd
Klucz 13 najlepiej z grzechotka (śrubki 8 )

1 - Poluzować śrube górną jakies 2/3mm
2 - Odkręcić śrube dolną
3 - Uderzyć z moca kilka razy przecinakiem lub śrubokretem zaczynajac od rogu
(gdy pusci podważyć śrubokrętem potem 4 i wygiac reką)
4 - Odkręcić srube górną

5 - Spiłować lekko pilniczkiem wypukłe końcówki tak żeby wchodzila bez probemu blaszka z otworami

Ostatnia fota 2 ograniczniki do gumy z lewej strony.
Przy skręcaniu najlepiej włożyć maly śrubokręt w górny otwór obejmy i naprowadzić otwory
Z lewej strony trzeba odkrecać grzechotką z przedłużką.
Czas wymiany 2h.

1 - Poluzować śrube górną jakies 2/3mm
2 - Odkręcić śrube dolną
3 - Uderzyć z moca kilka razy przecinakiem lub śrubokretem zaczynajac od rogu
(gdy pusci podważyć śrubokrętem potem 4 i wygiac reką)
4 - Odkręcić srube górną

5 - Spiłować lekko pilniczkiem wypukłe końcówki tak żeby wchodzila bez probemu blaszka z otworami

Ostatnia fota 2 ograniczniki do gumy z lewej strony.
Przy skręcaniu najlepiej włożyć maly śrubokręt w górny otwór obejmy i naprowadzić otwory

Z lewej strony trzeba odkrecać grzechotką z przedłużką.
Czas wymiany 2h.
- tomsterixus
- Imię: Tomasz
Re: Lybra - wymiana gum stabilizatora tył /fotorelacja/
Nie trzeba nic demontować wystarczy odkręcić po dwie śrubki i wypoziomować obejmę, następnie rozwiercić "nity" wiertełko "10" i podważając śrubokrętem płaskim wyjmujemy bez najmniejszego problemu gumę stab. Testowałem u siebie leżąc na podwórku 

Ja mam pytanie,
mechanik wymieniła mi gumy na drązku, zakupiłem i kazałem zamontować poliuretanowe z olkusz.
Przeglądając jego robotę zobaczyłem że blaszki do uchwytów (patrz fotka) maznął migomatem ( szczepił )
czy to poprawne czy uszkodził ( przegrzał mi gumy ?)
mechanik wymieniła mi gumy na drązku, zakupiłem i kazałem zamontować poliuretanowe z olkusz.
Przeglądając jego robotę zobaczyłem że blaszki do uchwytów (patrz fotka) maznął migomatem ( szczepił )
czy to poprawne czy uszkodził ( przegrzał mi gumy ?)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nawet jeśli gumy trochę dostały temperatury to nic się nie stało:) (temp topnienia to pewnie grubo ponad 100)
Imho nie masz się czym przejmować, no chyba że położył wielką lagę i same gumy także uszkodził.
Imho nie masz się czym przejmować, no chyba że położył wielką lagę i same gumy także uszkodził.
QV...soon:)
-
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Bardzo często głuche odgłosy dochodzące na dołach z tylnego zawieszenia nie są spowodowane zużyciem tulei tylko pęknięciem, poluzowaniem jednego z pierścieni ograniczających przesunięcia wzdłużne drążka. Pierścienie te są plastikowe i często pękają. Dlatego diagnostykę tylnego zwieszenia proponuję rozpocząć od sprawdzenia luzu wzdłużnego drążka.
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Tomek
Luzach jakiego drążka :O
Stabilizatora ?
Stabilizatora ?
Delta 3 1.4 T-Jet 150KM