Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 22 wrz 2018, 0:22

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Autor Wiadomość
PostDodany: 30 kwie 2015, 14:24 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 02 sty 2012, 19:27
Posty: 326
Lokalizacja: Lublin
Zielony041 pisze:
Również mam problem z oryginalnym tempomatem ale poza tym, że wykrywa wciśnięty pedał sprzęgła (gdy oczywiście nie jest wciśnięty) to FES znajduje błąd P1565
Co może być przyczyną i co mogę z tym zrobić? Czujnik wygląda tak jak pokazał wcześniej @Nyka? Nie mam żadnych problemów ze sprzęgłem i odchodzi normalnie, nie mam za bardzo możliwości podciągnięcia go wyżej podczas jazdy.
Sprawdź czujnik sprzęgła skoro fes nie wykrywa zmian położenia pedału. Możesz go zdemontować i przetestować multimetr. To działa 1/0 albo zwarty albo rozwarty. Wtedy będziesz wiedział co i jak. Można próbować przeczyścić ale ma to średni sens ekonomiczny. Skasuj ten błąd z fes i sprawdź czy nie wróci.
Ewentualnie wymień czujnik na drugi. Pasuje też od innych aut ze stajni fiata. Ale trzeba po zdjęciach popatrzeć i wybrać taki sam. Ja nabyłem identyczny za 5zl na all... od jakiegoś Fiata. Jak wymieniałem u siebie czujnik sprzęgła za dedykowany do Lybry krzyczeli 100zl.

_________________
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes


Na górę
PostDodany: 30 kwie 2015, 22:02 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lip 2013, 14:32
Posty: 104
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Katowice
Zerknąłem dzisiaj tam pod pedały i teraz tak:

Obrazek

Zaznaczony zielonym kółkiem - to czujnik pedału hamulca, tak, on normalnie się klika, nie ma problemu. Tam głęboko, głęboko jest czujnik pedału sprzęgła, do niego ta odnoga pedału sprzęgła już nie dochodzi, dostęp do tego jest strasznie słaby (albo ja jestem za duży :D) da się to jakoś głębiej wcisnąć? żeby dochodziło jedno do drugiego? Nie chciałem robić niczego na siłę, żeby nie popsuć.

Dzięki.

_________________
Lancia Lybra SW 2003 2.0 150KM
tel. 600 839 309 (T-Mobile)
SK 900CV


Na górę
PostDodany: 01 maja 2015, 12:28 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 02 sty 2012, 19:27
Posty: 326
Lokalizacja: Lublin
Jeśli pedał sprzęgła nie dochodzi do tego pipka wystającego z czujnika to pewnie masz to samo co u mnie się stało. Mój czujnik zacinał się w pozycji wciśniętej i nie odbijał.
Zdemontuj go u siebie i zobacz. To prosta czynność. Musisz odkręcić tą osłonę nad nogami kierowcy(2 śrubki). Zrobi się więcej miejsca.
Czujnik demontuje się poprzez obrócenie go +-90 stopni (odblokowanie) i wyjęcie. Następnie można odpiąć wtyczkę.

Jak wyjmiesz to zobaczysz co jest nie halo.
Jeśli się zacina to raczej pozostanie ci nabyć 2 sztukę. Ale tak jak pisałem koszt to kilka zl.

_________________
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes


Na górę
PostDodany: 01 maja 2015, 13:25 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lip 2013, 14:32
Posty: 104
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Katowice
Dzięki.
Mam nadzieje, że jutro będzie trochę lepsza pogoda i zejdę zerknąć. Niestety nie mam garażu, gdzie mógłbym majstrować a pod blokiem niestety mokro.

_________________
Lancia Lybra SW 2003 2.0 150KM
tel. 600 839 309 (T-Mobile)
SK 900CV


Na górę
PostDodany: 02 maja 2015, 21:31 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Posty: 4399
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
Ja dalej walczę z tempomatem. Nie daje się załączyć, po podpięciu komputerem pokazuje mi wciśnięty hamulec. Skupiłem się dzisiaj na włączniku świateł STOP przy pedale. U mnie siedzi czujnik z 3 bolcami, środkowy jest wspólny (masa), jeden ma sygnał gdy czujnik jest wciśnięty, drugi odwrotnie. Światła STOP działają mi normalnie oczywiście, do tego naciśnięcie pedału zwalnia mi blokadę przełączania biegów (automatyczna skrzynia).
Co mnie zdziwiło: po wypięciu wtyczki czujnika nie pokazuje mi żadnych błędów. Pamiętam że w Delcie II jest podobny układ i po wypięciu czujnika pokazuje błąd świateł STOP. W Lybrze tak to nie działa?
Który sygnał bierze tempomat, ten który przy nie wciśniętym pedale daje sygnał, czy ten drugi (który daje sygnał po wciśnięciu). Może ktoś ma schemat elektryczny do tego?

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
PostDodany: 03 maja 2015, 16:08 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lip 2013, 14:32
Posty: 104
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Katowice
Udało mi się wymontować czujnik sprzęgła, okazało się, że ten wystający, biały styk był połamany. Naprawiłem to w prosty sposób:
Obrazek
W środku jest to prosto zbudowane, styki nie były ani troche zaśniedziałe i chodzi to bardzo dobrze.
W końcu udało mi się to zamontować na miejsce, choć nie było łatwo.
Teraz czujnik dobrze działa, jest wykrywany tak jak powinien w FES'ie, ale dalej tempomat niestety nie działa.



Wszystkie przyciski na manetce działają, tak samo jak czujniki sprzęgła i hamulca. Co teraz może być przyczyną, że FES podaje Tempomat: Faulty / Uszkodzony?
Błąd tempomatu wykasowałem Był to P1565.

Może jest ktoś ze Śląska i chciałby to zobaczyć/pomóc?

Dzięki

_________________
Lancia Lybra SW 2003 2.0 150KM
tel. 600 839 309 (T-Mobile)
SK 900CV


Na górę
PostDodany: 03 maja 2015, 16:14 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 wrz 2012, 18:15
Posty: 2385
Skype: pr2em0
Imię: Przemek
Lokalizacja: Chojna - ZGR
: ok2 : potrzeba matką wynalazków - naprawdę super, w dodatku można regulować długość ;)

_________________
[Lancia_Lybra_SW_LX_1.9_JTD_85kW_2004R]
6cio biegowy manual
BREMBO Brakes System
Novitec 18 inch wheels
ECU soft update STAGE 1 150 KM / 340 Nm by Ramzes_II


Na górę
PostDodany: 03 maja 2015, 16:20 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lip 2013, 14:32
Posty: 104
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Katowice
meqqex pisze:
: ok2 : potrzeba matką wynalazków - naprawdę super, w dodatku można regulować długość ;)
Tak :D Poza tym wydaje mi się, że ta śruba będzie zdecydowanie wytrzymalsza od tego plastiku, teraz tylko niech ktoś mi pomoże rozgryźć dlaczego tempomat jeszcze nie działa. A wiem, że działał w tym samochodzie, niestety uruchomiłem go tylko raz w drodze po zakupie Lybry by sprawdzić czy jest ok, potem jeździłem po mieście głównie i zapomniałem o sprawie. A teraz jak zdarza się robić długie trasy, nadchodzą wakacje to chciałbym mieć to ogarnięte.

_________________
Lancia Lybra SW 2003 2.0 150KM
tel. 600 839 309 (T-Mobile)
SK 900CV


Na górę
PostDodany: 03 maja 2015, 16:56 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Posty: 4399
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
W moim FES nie mam takich opcji do tempomatu. Jakiej wersji używacie?

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
PostDodany: 03 maja 2015, 16:59 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lip 2013, 14:32
Posty: 104
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Katowice
Ja używam FES'a 3.5. Zrobiłeś skan przed podłączeniem? Wtedy przy dobrze wybranych opcjach przed połączeniem pojawia się więcej funkcji.

_________________
Lancia Lybra SW 2003 2.0 150KM
tel. 600 839 309 (T-Mobile)
SK 900CV


Na górę
PostDodany: 03 maja 2015, 17:02 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Posty: 4399
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
Zielony041 pisze:
Zrobiłeś skan przed podłączeniem?
eeee... nie... To będę wiedział od czego zacząć następnym razem.

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
PostDodany: 03 maja 2015, 18:46 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lip 2013, 14:32
Posty: 104
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Katowice
Zielony041 pisze:
Udało mi się wymontować czujnik sprzęgła, okazało się, że ten wystający, biały styk był połamany. Naprawiłem to w prosty sposób:
Obrazek
W środku jest to prosto zbudowane, styki nie były ani troche zaśniedziałe i chodzi to bardzo dobrze.
W końcu udało mi się to zamontować na miejsce, choć nie było łatwo.
Teraz czujnik dobrze działa, jest wykrywany tak jak powinien w FES'ie, ale dalej tempomat niestety nie działa.



Wszystkie przyciski na manetce działają, tak samo jak czujniki sprzęgła i hamulca. Co teraz może być przyczyną, że FES podaje Tempomat: Faulty / Uszkodzony?
Błąd tempomatu wykasowałem Był to P1565.

Może jest ktoś ze Śląska i chciałby to zobaczyć/pomóc?

Dzięki
Podbijam bo zaraz to zginie pod postami a zależy mi na tym

_________________
Lancia Lybra SW 2003 2.0 150KM
tel. 600 839 309 (T-Mobile)
SK 900CV


Na górę
PostDodany: 15 maja 2015, 21:54 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 sie 2007, 0:00
Posty: 4399
Imię: Bartek
Lokalizacja: Wieliczka / Kraków
Podłączyłem wczoraj FES i chyba jestem za głupi żeby go obsłużyć. Mam te opcje (co na filmiku wyżej), ale widzę je jak się połączę do drugiej opcji ECU, coś z opisem EOBD(?). Tylko wtedy mi pisze, że niezgodna wersja ISO, cokolwiek to znaczy.
Ale jak już mam te opcje, to nie chce mi ich monitorować. Jak je zaznaczę, to nic się nie dzieje. Ani pedał hamulca, ani żaden z przycisków tempomatu nie zmienia stanu. Nawet światło STOP według FES się nie zmienia, a w rzeczywistości się zapala jak naciskam hamulec. Położenie pedału gazu widzi, zmienia się.
Załącznik:
FES (Small).jpg
FES (Small).jpg [ 75.56 KiB | Przejrzano 3440 razy ]

_________________
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Y10 1.1
Były: 3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD


Na górę
PostDodany: 15 maja 2015, 22:31 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lip 2013, 14:32
Posty: 104
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Katowice
bichon pisze:
Podłączyłem wczoraj FES i chyba jestem za głupi żeby go obsłużyć. Mam te opcje (co na filmiku wyżej), ale widzę je jak się połączę do drugiej opcji ECU, coś z opisem EOBD(?). Tylko wtedy mi pisze, że niezgodna wersja ISO, cokolwiek to znaczy.
Ale jak już mam te opcje, to nie chce mi ich monitorować. Jak je zaznaczę, to nic się nie dzieje. Ani pedał hamulca, ani żaden z przycisków tempomatu nie zmienia stanu. Nawet światło STOP według FES się nie zmienia, a w rzeczywistości się zapala jak naciskam hamulec. Położenie pedału gazu widzi, zmienia się.
Załącznik:
FES (Small).jpg
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia o co chodzi.
Jeśli się nie pali to jeżeli będę w okolicach Krakowa to mogę przyjechać z laptopem i moim interfejsem, ew w drugą stronę gdybyś wybierał się na śląsk, choć pewnie jest też ktoś bliżej ze sprzętem. Bądź co bądź nie byłby to dla mnie problem.
Ja będę się starał znaleźć gdzie jest problem z przewodami u mnie w tempomacie, choć szczerze nie sądzę by to z nimi było coś źle, wszystkie polecenia i przyciski wykrywa dobrze, czujniki pedałów tak samo. Mam zagwozdkę, tymczasem też muszę znaleźć czas na zamontowanie nowej przepływki...

_________________
Lancia Lybra SW 2003 2.0 150KM
tel. 600 839 309 (T-Mobile)
SK 900CV


Na górę
PostDodany: 15 maja 2015, 23:48 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 paź 2013, 11:46
Posty: 796
Lokalizacja: Gdańsk
Panowie, nie chciałbym wam psuć spotkania, ale to chyba i tak nie zadziała.. Po prostu Zielony041 masz nowszą Lybrę 150KM z innym komputerem, obsługującym EOBD i więcej opcji. Tu pojawia się pytanie - skoro masz taki sprytny komputer, to czy tempomat też jest Plug&Play jak w starym?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl