Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 24 cze 2018, 01:13

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: 03 cze 2015, 11:13 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 01 sie 2013, 22:56
Posty: 53
Imię: Bartek
Lokalizacja: Białystok
Witam wszystkich prawdopodobnie pada mi sond lambda. Moja sonda w aucie ma oznaczenie boscha 0 258 006 193 która jest niedostępna. Jej d?ugosc całkowita to ok 63 cm a same przewody ok 45 cm. Powiedzcie mi czy to była właściwa sonda? Jaka sondę najlepiej kupić?? Jak się maja sondy boscha uniwersalne do tych dedykowanych?? Auto to LYBRA 2.0 20V VIS 154KM 2000R WG DOWODU obecnie wymieniony silnik na prawdopodobnie wersje 150 KM. Proszę was o pomoc w doborze sondy. Dzięki i pozdrawiam.


Ostatnio zmieniony 10 cze 2015, 13:51 przez stabraf, łącznie zmieniany 2 razy.
Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!/DUDI/Zapomniałeś o tym co na czerwono Dudi ;)


Na górę
Post: 04 cze 2015, 15:55 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 paź 2013, 11:46
Posty: 796
Lokalizacja: Gdańsk
musimy się pozbyć tego "prawdopodobnie".. sprawdź oznaczenie silnika, podaj jakie masz numery komputera silnika i czy wydech masz z dwoma czy z jedną sondą. Części trudno dostępne z Boscha dostaniesz w autoryzowanych punktach Bosch takich jak AutoLand, ale myślę, że ta sonda nie jest taka trudna do dostania jak Ci się wydaje.


Na górę
Post: 10 cze 2015, 13:41 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 01 sie 2013, 22:56
Posty: 53
Imię: Bartek
Lokalizacja: Białystok
Zrobiłem screeny z multiecuscan oraz nagrałem pliki podglądu na przepływkę, sondę i obroty

https://www.dropbox.com/s/ju7mqcg95z3afs6/1.bmp?dl=0

https://www.dropbox.com/s/thbd2thm4lq9v1i/2.bmp?dl=0

https://www.dropbox.com/s/l1euhv3dzt45e ... e.bmp?dl=0

oraz nagrane pliki

https://www.dropbox.com/s/d384m3u7qgrkv ... e.csv?dl=0

https://www.dropbox.com/s/bl5q5aoduz3h9 ... y.csv?dl=0

Proszę fachowców o ocenę pracy i podpowiedzi co może źle działać.


Na górę
 Tytuł:
Post: 10 cze 2015, 13:53 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1216
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Po czym twierdzisz że sonda nie żyje skoro na trzecim obrazku biegu jałowego wyraźnie widać że sonda pulsuje? Przestaw sobie skalę wykresu na np x5 albo większą to zobaczysz wykres bardzo zbliżony do sinusoidy i o to chodzi.

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
Post: 10 cze 2015, 14:25 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 01 sie 2013, 22:56
Posty: 53
Imię: Bartek
Lokalizacja: Białystok
Zgadzam się na jałowych jest ok ale jadąc po gwałtownym dodaniu gazu zdycha i jest wiekszość na ubogo.


Na górę
 Tytuł:
Post: 10 cze 2015, 15:15 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1216
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Jakie masz objawy? Co się dzieje z autkiem?

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
 Tytuł:
Post: 10 cze 2015, 15:24 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1216
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Zaznacz napiecie lambda, czas wtrysku i obroty i taki wykres podaj jeszcze raz.

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
Post: 10 cze 2015, 16:08 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 01 sie 2013, 22:56
Posty: 53
Imię: Bartek
Lokalizacja: Białystok
Wieczorem wstawię screen


Na górę
 Tytuł:
Post: 10 cze 2015, 16:15 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1216
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Dobrze ale ponawiam pytanie: co złego się dzieje z autkiem? Przerywa? Dużo pali? Faluje?

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
Post: 10 cze 2015, 16:38 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 01 sie 2013, 22:56
Posty: 53
Imię: Bartek
Lokalizacja: Białystok
Generalnie auto jeździ dobrze. Jest po wymianie panewek, pierścieni, remoncie głowicy. Nie mam porównania jak inne lancie jeżdżą. Wcześniej miałem Fiata z tym silnikiem ale w manualu to był bardziej zadziorny. Auto jeździ, spalanie lpg mam trasa 13-13.5 (spokojna jazda tak do 115km/h) miasto odcinki po ok 6km itp pali ok 17-18 lpg (spokojna jazda bez mocnego deptania).
Ostatnio zauważyłem że jak przyspieszam dynamicznie od zera to prędkość płynnie wzrasta ale jak skrzynia wrzuci 3 bieg (tutaj są te półbiegi chyba) to czuć wyraźny przyrost przyspieszenia trzymając cały czas pedał gazu w jednej pozycji.

Głównie chodzi mi o spalanie. Wg opinii wyczytanych na forum u mnie pali znacznie za dużo.


Na górę
Post: 10 cze 2015, 16:42 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 01 sie 2013, 22:56
Posty: 53
Imię: Bartek
Lokalizacja: Białystok
Wcześniej miałem jeszcze problem z przygasaniem auta po lekkim wciśnięciu gazu przy ok 1000obr, ale po wymianie przepustnicy na inną problem znikł.

Mam wrażenie że na zimnym silniku jest troszkę mniej żwawy.


Na górę
 Tytuł:
Post: 10 cze 2015, 17:01 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1216
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
13l lpg w trasie to fakt trochę dużo. Ja mam lybrę 1.8 i stilo zpraktycznie tym samym silnikiem też jest sporo żwawsze, po prostu masa pojazdu robi swoje. Jakie spalania masz na benzynie? Czy ecu lpg potrzebuje do pracy sygnał z sondy lambda? Chyba montuje się w tym celu emulatory lambda prawda?

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
 Tytuł:
Post: 10 cze 2015, 17:05 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1216
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Według mnie instalacja gazowa do regulacji/konserwacji.

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM


Na górę
Post: 10 cze 2015, 17:54 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 01 sie 2013, 22:56
Posty: 53
Imię: Bartek
Lokalizacja: Białystok
Pracuje w hurtowni lpg instalacje mam firmy AEB wtryski Matrixa reduktor Zavoli wsio ma nalatane max 3 tys km. Instalacja ustawiana przez technikow od naszej instalacji lpg na czasy wtryskow, nie moglismy ustawic na AFR bo zepsul sie. Instalke ustawilismy tak ze sonda przy bucie pracuje w miare prawidlowo czyli nie idzie tak na ubogo jak na benie. Co do spalania beny to nie sprawdzalem. ostatnio na dystansie trasy ok 600 km komp pokazywal ok 10.3 a lpgwyszlo 13 auto w 2 osoby z pelnym bagaznikiem. Dodam ze kola mam przod 205/55/16 tyl 225/50/16.

a moze Lybra przy bucie powinna jechac na ubogo??


Na górę
Post: 10 cze 2015, 18:53 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 lip 2009, 15:04
Posty: 1216
Imię: Paweł
Lokalizacja: Nowy Sącz
Tak to u mnie wygląda w silniku 1.8


Załączniki:
Lybra 1.8 wykresy - Kopia.jpg
Lybra 1.8 wykresy - Kopia.jpg [ 100.01 KiB | Przejrzano 1952 razy ]

_________________
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM , Y 1.2 60KM
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
[ GZIP: Off ]