Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 17 gru 2018, 2:51

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
PostDodany: 10 kwie 2013, 10:37 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 10 kwie 2013, 10:02
Posty: 17
Imię: bartek
Lokalizacja: kraków
mam problem w mojej lybrze 1,8 , najpierw szyba pasażera zaczęła się zacinać tzn staje i trzeba ponownie nacisnąć przycisk i takie pełne zamkniecie szyby to kilka razy trzeba naciskać , teraz to samo zaczęło się dziać z szybą kierowcy ...

to programowanie powinno pomóc ?czy jakis czujnik ? trochę to denerwujące

będę wdzięczny za wskazówki

_________________
Lancia Lybra 2001 1,8 PB


Na górę
PostDodany: 10 kwie 2013, 11:39 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 mar 2009, 16:14
Posty: 9784
Imię: Kamil
Lokalizacja: Wieluń/Gdynia
Przeprowadź procedurę programowania, powinna pomóc.

_________________
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V


Obrazek


Na górę
PostDodany: 03 maja 2013, 21:14 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 10 kwie 2013, 10:02
Posty: 17
Imię: bartek
Lokalizacja: kraków
szyba pasażera nadal się zacina próbowałem kilka razy , kierowcy super działa dzięx !

_________________
Lancia Lybra 2001 1,8 PB


Na górę
PostDodany: 18 sie 2013, 8:13 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 10 kwie 2013, 10:02
Posty: 17
Imię: bartek
Lokalizacja: kraków
z tego co wyczytałem z innych postów może być problem z tym że mam moduł komfortu a podnosnik szyby jest z wersji bez modułu .. dobrze rozumiem ? efekt jest taki że przy podnoszeniu szyby muszę kilkakrotnie naciskać przycisk

_________________
Lancia Lybra 2001 1,8 PB


Na górę
PostDodany: 18 sie 2013, 16:01 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 lis 2009, 0:06
Posty: 2543
Imię: Dominik
Lokalizacja: Dębica, podkarpackie
tak.

_________________
Diagnostyka, Tuning JTD, JTDm, TDI, HDI, CDI, HGW...tel: 661-104-166
Modyfikacje softu (chiptuning) także po przesłaniu sterownika, DPF, Immo itp.
Lancia K 2.4 JTD z sześciobiegowym manualem
Obrazek


Na górę
PostDodany: 23 sie 2013, 14:14 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 22 wrz 2011, 9:48
Posty: 173
Imię: Michał
Lokalizacja: Kielce, Lybra 1.8
Witajcie, możecie mi udostępnić schemat instalacji elektrycznej Lybry. Mam podobne problemy.

_________________
Pozdrawiam...
Lybra 1.8


Na górę
PostDodany: 23 sie 2013, 14:30 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwie 2013, 21:36
Posty: 262
Imię: Jan
Lokalizacja: Łódź
BlackLybraSW pisze:
brygadzista1 pisze:
Po pierwsze wymiana mechanizmu to nie 350zł a 150zł. Po tyle sprzedaję ja z nowym wodzikiem

A to ciekawostka te 150 złotych , że co niby tyle kosztuje ? Wodzik mozna kupić ale nic po za tym bo najwazniejszy jest ślimak i linka i jakos nie chce mi się wierzyc że linka i slimak za 150 chetnie zobacze gdzie tak jest ( poprosze linka )
Co do wodzika to temat sie nie kończy tam jeczze jest taka żółta gumka która parcieje i tez nadaje sie do wymiany. W zestawie wodzika nie ma. Ciekawe czy jest w mechanizmie opuszczania szyby, co do twojego problemu kolego jest to zwykła jakaś tam anomalia której w Lybrze nie brakuje.
Tyle kosztuje tj ok150 zł cały mechanizm (używany) zmieniasz to plastikowe zielone coś co ja nazywam zemstą musoliniego zakładasz i latasz takie są koszty całej operacji. A to czy coś ma moduł czy nie można sprawdzić na szybie obok i tyle.

_________________
Nigdy nie wolno wdawać się w dyskusję z głupszym bo najpierw zniży cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem.


Na górę
PostDodany: 28 sie 2013, 19:01 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 paź 2012, 9:29
Posty: 493
Imię: Bartek
Lokalizacja: Stargard
Jan19 pisze:
BlackLybraSW pisze:
brygadzista1 pisze:
Po pierwsze wymiana mechanizmu to nie 350zł a 150zł. Po tyle sprzedaję ja z nowym wodzikiem

A to ciekawostka te 150 złotych , że co niby tyle kosztuje ? Wodzik mozna kupić ale nic po za tym bo najwazniejszy jest ślimak i linka i jakos nie chce mi się wierzyc że linka i slimak za 150 chetnie zobacze gdzie tak jest ( poprosze linka )
Co do wodzika to temat sie nie kończy tam jeczze jest taka żółta gumka która parcieje i tez nadaje sie do wymiany. W zestawie wodzika nie ma. Ciekawe czy jest w mechanizmie opuszczania szyby, co do twojego problemu kolego jest to zwykła jakaś tam anomalia której w Lybrze nie brakuje.
Tyle kosztuje tj ok150 zł cały mechanizm (używany) zmieniasz to plastikowe zielone coś co ja nazywam zemstą musoliniego zakładasz i latasz takie są koszty całej operacji. A to czy coś ma moduł czy nie można sprawdzić na szybie obok i tyle.
A żółta gumka wchodząca w bolec i w szybę

_________________
Lybra 1,9 JTD Power
OBDII pisać na priv lub maila oczywiście okolice ZST :-)


Na górę
PostDodany: 05 lut 2014, 19:56 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 31 paź 2013, 20:23
Posty: 3
Imię: Leszek
Lokalizacja: Chełm, lubelskie
Witam wszystkich! Właśnie jestem w trakcie walki z podnośnikiem szyby w przednich, prawych drzwiach. Dorobiłem ładnie nową linkę wykorzystując linkę rowerową, którą zaprasowałem spiłowanym nitem do nitownicy. Niby wszystko OK ale... No właśnie tu pytanie do brygadzisty lub Ramzesa: jak ustawić linkę na ślimaku? W/g mnie, tak na chłopski rozum, ustawiłem wodzik szyby na połowie prowadnicy a linki nawinąłem na ślimak mniej / więcej po połowie. Czy dobrze rozumuję?
Bardzo proszę o odpowiedź


Na górę
PostDodany: 05 lut 2014, 21:23 
leo36 pisze:
Witam wszystkich! Właśnie jestem w trakcie walki z podnośnikiem szyby w przednich, prawych drzwiach. Dorobiłem ładnie nową linkę wykorzystując linkę rowerową, którą zaprasowałem spiłowanym nitem do nitownicy. Niby wszystko OK ale... No właśnie tu pytanie do brygadzisty lub Ramzesa: jak ustawić linkę na ślimaku? W/g mnie, tak na chłopski rozum, ustawiłem wodzik szyby na połowie prowadnicy a linki nawinąłem na ślimak mniej / więcej po połowie. Czy dobrze rozumuję?
Bardzo proszę o odpowiedź


Podłącz mechanizm trzymając go w ręku i sprawdź,czy wodzik idzie do samej góry i do samego dołu (podnoś i opuszczaj pulsacyjnie)
Jeżeli tak to zakładaj,mechanizm rozłącza się pod oporem np:gdy szyba dopiera do ramy drzwi i tak samo działa w dół


Na górę
   
PostDodany: 05 lut 2014, 22:26 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 lis 2009, 0:06
Posty: 2543
Imię: Dominik
Lokalizacja: Dębica, podkarpackie
leo36 pisze:
Witam wszystkich! Właśnie jestem w trakcie walki z podnośnikiem szyby w przednich, prawych drzwiach. Dorobiłem ładnie nową linkę wykorzystując linkę rowerową, którą zaprasowałem spiłowanym nitem do nitownicy. Niby wszystko OK ale... No właśnie tu pytanie do brygadzisty lub Ramzesa: jak ustawić linkę na ślimaku? W/g mnie, tak na chłopski rozum, ustawiłem wodzik szyby na połowie prowadnicy a linki nawinąłem na ślimak mniej / więcej po połowie. Czy dobrze rozumuję?
Bardzo proszę o odpowiedź
No jakoś tak. Raz składałem rozwalony mechanizm w lybrze,ale wykorzystując oryginalne linki więc doktoratu z przewijania linkami rowerowymi nie robiłem. Bynajmniej nie zastanawiałem się jak nawinąć, zrobiłem to intuicyjnie i działało.

_________________
Diagnostyka, Tuning JTD, JTDm, TDI, HDI, CDI, HGW...tel: 661-104-166
Modyfikacje softu (chiptuning) także po przesłaniu sterownika, DPF, Immo itp.
Lancia K 2.4 JTD z sześciobiegowym manualem
Obrazek


Na górę
PostDodany: 04 gru 2014, 18:21 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sie 2009, 12:04
Posty: 109
Lokalizacja: Puławy
Dołączę się.
Ja od zawsze miałem problem z szybą przednią od pasażera. Od strony kierowcy mogłem otwierać ale zamknąć nie mogłem. Dziś na allegro kupowałem części do mojej Lybry i przy okazji kupiłem moduł komfortu szyb (takie pomarańczowe pudełko). Było tanie więc zaryzykowałem. Czy sądzicie że to moduł może być odpowiedzialny za taki stan rzeczy. Nie bardzo wiem gdzie ten moduł może być. Czytam temat i widzę, że jedne auta są z modułem a inne bez. Proszę mnie oświecić.


Na górę
PostDodany: 04 gru 2014, 21:49 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 26 wrz 2013, 22:44
Posty: 74
Imię: Mateusz
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Tylko czy kupiłeś dobry ? Na allegro najczęściej występują z małą czarną wtyczką i były do Lybr przed 2001r, a od 2001 roku były z żółtą/pomarańczową(nie pamiętam koloru). Dwie duże wtyczki które są koło siebie są takie same we wszystkich rocznikach a ta mała jest różna i prosto się tego nie da przerobić.

Moduł znajduje się pod nogami pasażera.

To że nie podnosi Ci szyby to wina: przełącznika w drzwiach lub modułu komfortu(uszkodzony przekaźnik) lub okablowanie moduł-przełącznik w drzwiach. Wystarczy ściągnąć schemat elektryczny i pomierzyć miernikiem (od biedy żarówką :) ).

Ja miałem jeszcze inny problem z szybą ale u mnie nie reagowała wcale.

Po kupnie auta rozebrałem drzwi w których nie działała szyba i okazało się że nie ma wcale silnika z linkami a szyba jest podparta kawałkiem KIJA OD MIOTŁY. Ręce mi opadły :P


Na górę
PostDodany: 05 gru 2014, 8:08 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sie 2009, 12:04
Posty: 109
Lokalizacja: Puławy
Ten moduł co zakupiłem ma numer 46543880 - niestety to nie to co szukałem.
Na allegro jest takich kilka ale z opisu nie można się dowiedzieć za co jest odpowiedzialny.





Swoją drogą to niezły patent z tym kijkiem :lol:


Na górę
PostDodany: 10 lip 2018, 0:40 
Offline
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Rejestracja: 09 lip 2018, 0:32
Posty: 3
Witajcie, jestem nowy na forum i nie wiem gdzie zamieścić moje pytanie i postanowiłem w tym dziale. Mam Lybrę 1,8 sw kombi z 2000r., w tylnych drzwiach podnoszą mi się szyby przy pomocy korbek, teraz kupiłem nowe boczki lecz jest w nich miejsce na elektryczne podnoszenie szyb i pytanie brzmi czy jest szafka przerobienia tych korbek na elektrykę? Czy w drzwiach jest odpowiednia instalacja? Wiem że muszę kupić silniczki i włączniki ale głównie mi chodzi o tą elektrykę i czy jest to do zrobienia samemu? Dziękuję za podpowoedzi


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl