Lancia Klub Polska

Forum dyskusyjne miłośników marki Lancia

>> SKLEPIK LANCIA KLUB POLSKA <<

Autosklep
Dzisiaj jest 23 lut 2019, 19:08

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostDodany: 12 maja 2016, 13:27 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Jestem świeżo po wymianie rozrządu, turbosprężarki i sondy Lambda.
Widać, że niedawno ktoś tu zaglądał ale raczej pojęcia o tym nie miał. W każdym razie rozrząd ustawiony. Auto odpala na dotyk. Pięknie wchodzi na obroty.
Pochodzi na wolnych obrotach raz 15 sekund raz parę minut i gaśnie. Wiecie co to może być?
Pompa paliwa OK. Czujnik położenia przepystnicy też. Nowe kable WN i świece.
Czasem czuć jakby wypadanie zapłonu. Czasem gaśnie i od razu sama odpala z rozpędu.

Jeszcze jedno. Takie jakby " miałczenie ", świszczenie to charakterystyka tego silnika?

Pozdrawiam


Na górę
PostDodany: 12 maja 2016, 13:53 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 cze 2014, 23:00
Posty: 665
Imię: Radek
Lokalizacja: Siemiatycze
Za ciasno naciagniety pasek wałków balansowych z tego co czytałem na forum stąd masz ten dziwny dźwięk

_________________
Były Dedra Turbo DS 1.9 67kw, Peugeot 405 1.9D 55kw, 2xBMW E46 2.0D 100kw ŚMIERDZIELE
Tempra SW 4x4 2.0b 83kw, Rover 416 1.6b 84kw,Golf 4 Do zadań specjalnych LPG
Jest Audi A3 1.6 8v następca Golfa 4 1.6 b 105KM BĘZIN + LPG (Pojazd użytkowy)
Jest następna zabawka BMW Z4 E86 Coupe ;)
Jest Yamaha - YZF R1, Suzuki - DR 650 RS, Honda - CR 500 AF
Dedra Integrale ;) 2.0TB 124kw JEST JAZDA


Na górę
PostDodany: 12 maja 2016, 13:56 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Dzięki. Choć naciągnąłem z wyczuciem :)


Na górę
PostDodany: 12 maja 2016, 22:53 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 cze 2010, 22:12
Posty: 2045
Skype: marcin.kasinski82
Imię: Marcin
Lokalizacja: Opatów/świętokrzyskie
Przekaźnik pompy paliwa bym przejrzał-podmienił.

Miałem kiedyś tak (w innym nie w Lancii) ,że sie losowo odłączał i załączał i też takie jaja silnik robił.

_________________
dwa cztery benzyna..ale zjadająca LPG :)
Obrazek
Moja Kappa
Obrazek


Na górę
PostDodany: 12 maja 2016, 23:57 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 cze 2014, 23:00
Posty: 665
Imię: Radek
Lokalizacja: Siemiatycze
Przypomniało mi się że kiedyś miałem tak w swojej obecnej Lancii. Wtedy kupiłem Kontakt spray i spryskałem wszystkie możliwe wtyczki od czujników, cewki, rozdzielacza itp...
pomogło i mam spokój do dziś ;))

_________________
Były Dedra Turbo DS 1.9 67kw, Peugeot 405 1.9D 55kw, 2xBMW E46 2.0D 100kw ŚMIERDZIELE
Tempra SW 4x4 2.0b 83kw, Rover 416 1.6b 84kw,Golf 4 Do zadań specjalnych LPG
Jest Audi A3 1.6 8v następca Golfa 4 1.6 b 105KM BĘZIN + LPG (Pojazd użytkowy)
Jest następna zabawka BMW Z4 E86 Coupe ;)
Jest Yamaha - YZF R1, Suzuki - DR 650 RS, Honda - CR 500 AF
Dedra Integrale ;) 2.0TB 124kw JEST JAZDA


Na górę
PostDodany: 13 maja 2016, 6:12 
Offline
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2007, 0:00
Posty: 10966
Lokalizacja: Lublin woj. Lubelskie
Uszkodzony przewód czujnika wału. Załamany zaraz przy czujnik raz łączy,raz nie.

_________________
Phedra 2.0 JTD
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Delta 08 2.0 jtd
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Kappa Coupe 20VT nr 3119

Obrazek


Na górę
PostDodany: 13 maja 2016, 20:01 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 cze 2007, 0:00
Posty: 2711
Skype: Mariusz8.32
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Kraków
Wygląda rzeczywiście na czujnik położenia wału. Jeśli o miauczenie chodzi to zdejmij pasek od balansów i zobacz czy będzie tak samo, czy nie. Te paski trzeba bardzo lekko naciągać, a najlepiej się go pozbyć ;)

_________________
Lancia Thema 2.0 16v Turbo LX <--- Miss Zlotu Muszyna 2014 / V-ce-Miss Zlotu Topornia 2015 / Miss Zlotu Zwierzyń 2016
Lancia Y10 "Lila" 1.1 8v <-- II V-ce Miss Zlotu Muszyna 2014 / II V-ce Miss Zlotu Topornia 2015
Łada Niva <---- Prace Twają!

Moja Była
Lancia Thema 2.0 16v 90'


Na górę
PostDodany: 13 maja 2016, 20:46 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Dziękuję za wskazówki Panowie.
Przezornie kupiłem dziś cewkę i moduł zapłonu. Jutro sprawdzę przewód od czujnika położenia wału. Styki i masy już wczoraj potraktowałem kontakt sprayem.


Złośliwość rzeczy martwych. Umyłem dzisiaj komorę silnika i silnik. Odpaliłem Lancię i za cholerę nie chce sama gasnąć :)
Pewnie chodzi o jakiś styk albo brak masy...


Na górę
PostDodany: 26 maja 2016, 8:25 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 wrz 2013, 21:36
Posty: 400
Imię: Piotrek
Lokalizacja: Koluszki / Łódź
Witaj
2 czujniki w tym silniku powodują to że może zgasnąć:
-na wale
-na wałku
Awarie innych powodują anomalię.

Stawiam na ten na wale jak koledzy powyżej pisali

_________________
był
TRABANT 601
Omega 2.0 c20ne
Omega 3,0 c30ne
Fiat Tipo 2.0 8v Granturismo
Fiat Bravo HGT 2.0 20v
FORD COUGAR V6 2,5L 177KM
jest LANCIA DELTA I NIESPODZIANKA
jest FIAT COUPE 16VT
jest Moja DELTA 16VTdocieranie w toqu (4040km)


Na górę
PostDodany: 02 cze 2016, 9:39 
Offline
Klubowicz
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 mar 2007, 0:00
Posty: 2556
Skype: dejv667ukp
Imię: Dawid
Lokalizacja: Brachttal
164Q4 pisze:
Jestem świeżo po wymianie rozrządu, turbosprężarki i sondy Lambda.
Widać, że niedawno ktoś tu zaglądał ale raczej pojęcia o tym nie miał. W każdym razie rozrząd ustawiony. Auto odpala na dotyk. Pięknie wchodzi na obroty.
Pochodzi na wolnych obrotach raz 15 sekund raz parę minut i gaśnie. Wiecie co to może być?
Pompa paliwa OK. Czujnik położenia przepystnicy też. Nowe kable WN i świece.
Czasem czuć jakby wypadanie zapłonu. Czasem gaśnie i od razu sama odpala z rozpędu.

Jeszcze jedno. Takie jakby " miałczenie ", świszczenie to charakterystyka tego silnika?

Pozdrawiam
Zobacz czy kabel od czujnika położenia wałka jest na pewno przykręcony do obudowy rozrządu. Dojście jest kiepskie i sporo osób go zostawia żeby wisiał po wymianie rozrządu. Kabel lubi z czasem zwisnąć na pasek alternatora i się przeciera. Gdy do czegoś zwiera auto gaśnie.


Na górę
PostDodany: 27 kwie 2017, 21:52 
Offline
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Wypełnij to pole
Temat do zamknięcia. Pierwszy nowy czujnik położenia wału okazał się uszkodzony. Kupiłem kolejny i wszystko gra!


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
[ Regulamin Forum ]

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl