Thema 16vT - gaśnie na wolnych obrotach

164Q4
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 57
Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Thema 16vT - gaśnie na wolnych obrotach

Postautor: 164Q4 » 12 maja 2016, 13:27

Jestem świeżo po wymianie rozrządu, turbosprężarki i sondy Lambda.
Widać, że niedawno ktoś tu zaglądał ale raczej pojęcia o tym nie miał. W każdym razie rozrząd ustawiony. Auto odpala na dotyk. Pięknie wchodzi na obroty.
Pochodzi na wolnych obrotach raz 15 sekund raz parę minut i gaśnie. Wiecie co to może być?
Pompa paliwa OK. Czujnik położenia przepystnicy też. Nowe kable WN i świece.
Czasem czuć jakby wypadanie zapłonu. Czasem gaśnie i od razu sama odpala z rozpędu.

Jeszcze jedno. Takie jakby " miałczenie ", świszczenie to charakterystyka tego silnika?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wladek-15
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 638
Rejestracja: 27 cze 2014, 23:00
Imię: Radek
Lokalizacja: Siemiatycze

Re: Thema 16VT gaśnie na wolnych obrotach

Postautor: wladek-15 » 12 maja 2016, 13:53

Za ciasno naciagniety pasek wałków balansowych z tego co czytałem na forum stąd masz ten dziwny dźwięk
Były Dedra Turbo DS 1.9 67kw, Peugeot 405 1.9D 55kw, 2xBMW E46 2.0D 100kw ŚMIERDZIELE
Tempra SW 4x4 2.0b 83kw, Rover 416 1.6b 84kw Do zadań specjalnych LPG
Jest Golf 4 następca Rovera 1.6 b 105KM BĘZIN + LPG (Pojazd użytkowy)
Jest Yamaha - YZF R1, Suzuki - DR 650 RS, KTM - EXC 300 2t,
Dedra Integrale 2.0TB 124kw JEST JAZDA
Dedra Integrale Życiorys Auta

164Q4
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 57
Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Thema 16VT gaśnie na wolnych obrotach

Postautor: 164Q4 » 12 maja 2016, 13:56

Dzięki. Choć naciągnąłem z wyczuciem :)

Awatar użytkownika
marceli
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2029
Rejestracja: 14 cze 2010, 22:12
Skype: marcin.kasinski82
Imię: Marcin
Lokalizacja: Opatów/świętokrzyskie
Kontaktowanie:

Re: Thema 16vT - gaśnie na wolnych obrotach

Postautor: marceli » 12 maja 2016, 22:53

Przekaźnik pompy paliwa bym przejrzał-podmienił.

Miałem kiedyś tak (w innym nie w Lancii) ,że sie losowo odłączał i załączał i też takie jaja silnik robił.
dwa cztery benzyna..ale zjadająca LPG :)
Obrazek
Moja Kappa
Obrazek

Awatar użytkownika
wladek-15
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 638
Rejestracja: 27 cze 2014, 23:00
Imię: Radek
Lokalizacja: Siemiatycze

Re: Thema 16vT - gaśnie na wolnych obrotach

Postautor: wladek-15 » 12 maja 2016, 23:57

Przypomniało mi się że kiedyś miałem tak w swojej obecnej Lancii. Wtedy kupiłem Kontakt spray i spryskałem wszystkie możliwe wtyczki od czujników, cewki, rozdzielacza itp...
pomogło i mam spokój do dziś ;))
Były Dedra Turbo DS 1.9 67kw, Peugeot 405 1.9D 55kw, 2xBMW E46 2.0D 100kw ŚMIERDZIELE
Tempra SW 4x4 2.0b 83kw, Rover 416 1.6b 84kw Do zadań specjalnych LPG
Jest Golf 4 następca Rovera 1.6 b 105KM BĘZIN + LPG (Pojazd użytkowy)
Jest Yamaha - YZF R1, Suzuki - DR 650 RS, KTM - EXC 300 2t,
Dedra Integrale 2.0TB 124kw JEST JAZDA
Dedra Integrale Życiorys Auta

Awatar użytkownika
topcio
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Posty: 10875
Rejestracja: 20 sie 2007, 00:00
Lokalizacja: Lublin woj. Lubelskie
Kontaktowanie:

Re: Thema 16vT - gaśnie na wolnych obrotach

Postautor: topcio » 13 maja 2016, 06:12

Uszkodzony przewód czujnika wału. Załamany zaraz przy czujnik raz łączy,raz nie.
Phedra 2.0 JTD
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Delta 08 2.0 jtd
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Kappa Coupe 20VT nr 3119
Złota strzała Fiat 132 1,6 TC
Obrazek

Awatar użytkownika
Mariusz91
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2705
Rejestracja: 08 cze 2007, 00:00
Skype: Mariusz8.32
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Kraków

Re: Thema 16vT - gaśnie na wolnych obrotach

Postautor: Mariusz91 » 13 maja 2016, 20:01

Wygląda rzeczywiście na czujnik położenia wału. Jeśli o miauczenie chodzi to zdejmij pasek od balansów i zobacz czy będzie tak samo, czy nie. Te paski trzeba bardzo lekko naciągać, a najlepiej się go pozbyć ;)

164Q4
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 57
Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Thema 16vT - gaśnie na wolnych obrotach

Postautor: 164Q4 » 13 maja 2016, 20:46

Dziękuję za wskazówki Panowie.
Przezornie kupiłem dziś cewkę i moduł zapłonu. Jutro sprawdzę przewód od czujnika położenia wału. Styki i masy już wczoraj potraktowałem kontakt sprayem.


Złośliwość rzeczy martwych. Umyłem dzisiaj komorę silnika i silnik. Odpaliłem Lancię i za cholerę nie chce sama gasnąć :)
Pewnie chodzi o jakiś styk albo brak masy...

Awatar użytkownika
Renegat...
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 400
Rejestracja: 23 wrz 2013, 21:36
Imię: Piotrek
Lokalizacja: Koluszki / Łódź
Kontaktowanie:

Re: Thema 16vT - gaśnie na wolnych obrotach

Postautor: Renegat... » 26 maja 2016, 08:25

Witaj
2 czujniki w tym silniku powodują to że może zgasnąć:
-na wale
-na wałku
Awarie innych powodują anomalię.

Stawiam na ten na wale jak koledzy powyżej pisali
był
TRABANT 601
Omega 2.0 c20ne
Omega 3,0 c30ne
Fiat Tipo 2.0 8v Granturismo
Fiat Bravo HGT 2.0 20v
FORD COUGAR V6 2,5L 177KM
jest LANCIA DELTA I NIESPODZIANKA
jest FIAT COUPE 16VT
jest Moja DELTA 16VTdocieranie w toqu (4040km)

Awatar użytkownika
dawidson
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2556
Rejestracja: 29 mar 2007, 00:00
Skype: dejv667ukp
Imię: Dawid
Lokalizacja: Brachttal
Kontaktowanie:

Re: Thema 16vT - gaśnie na wolnych obrotach

Postautor: dawidson » 02 cze 2016, 09:39

164Q4 pisze:Jestem świeżo po wymianie rozrządu, turbosprężarki i sondy Lambda.
Widać, że niedawno ktoś tu zaglądał ale raczej pojęcia o tym nie miał. W każdym razie rozrząd ustawiony. Auto odpala na dotyk. Pięknie wchodzi na obroty.
Pochodzi na wolnych obrotach raz 15 sekund raz parę minut i gaśnie. Wiecie co to może być?
Pompa paliwa OK. Czujnik położenia przepystnicy też. Nowe kable WN i świece.
Czasem czuć jakby wypadanie zapłonu. Czasem gaśnie i od razu sama odpala z rozpędu.

Jeszcze jedno. Takie jakby " miałczenie ", świszczenie to charakterystyka tego silnika?

Pozdrawiam
Zobacz czy kabel od czujnika położenia wałka jest na pewno przykręcony do obudowy rozrządu. Dojście jest kiepskie i sporo osób go zostawia żeby wisiał po wymianie rozrządu. Kabel lubi z czasem zwisnąć na pasek alternatora i się przeciera. Gdy do czegoś zwiera auto gaśnie.

164Q4
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 57
Rejestracja: 13 gru 2014, 11:29
Lokalizacja: Wypełnij to pole

Re: Thema 16vT - gaśnie na wolnych obrotach

Postautor: 164Q4 » 27 kwie 2017, 21:52

Temat do zamknięcia. Pierwszy nowy czujnik położenia wału okazał się uszkodzony. Kupiłem kolejny i wszystko gra!


Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość