Wędzenie mięsa

Róbta co chceta ;)

Moderator: giekso

Awatar użytkownika
Rutuś
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2497
Rejestracja: 17 mar 2011, 22:44
Imię: Leszek
Lokalizacja: Warszawa-WJ

Wędzenie mięsa

Post autor: Rutuś » 27 lis 2015, 11:58

Czy na naszym forum są osoby które się bawią w wędzenie mięs,kiełbas lub ryb?Może będzie ktoś chętny żeby podzielić się swoim doświadczeniem.Właśnie jestem na etapie zakończenia prac związanych z budową grilo-wedzarni więc nadchodzi czas na pozyskiwanie sprawdzonych receptur.
jest Lancia Delta 1.6 2010 Alfa Romeo Mito 1.4 16V 2010 Alfa Romeo Giulietta 1.4 2011

była Lancia Lybra SW 1.9JTD 2003 Fiat Grande Punto 1.4 2005

karmel41
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 166
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:05
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: karmel41 » 30 lis 2015, 20:27

: je_pizze : Ja z żoną robimy ale receptur jak z książki to nie mam.Wszystko z głowy i zależy co w misce.Kiełbasy nam nie wychodzą ale reszta w porządku.My wędzimy samym dymem do końca bez parzenia.
Były 125p,126p,Toyota Carina II,Volvo 850,Star 200,Fiat Palio,Kia Carnival,,WSK 125 ,Kingway Chellenger
Jest Renault Megane II, Lancia Thesis 2.4 Jtd

Awatar użytkownika
Bartek-Lodz
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2275
Rejestracja: 20 cze 2010, 9:08
Imię: Bartek
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: Bartek-Lodz » 30 lis 2015, 22:22

Ja też się bawię w takie sprawy : yesyes :
Ja saletry nie używam, tylko peklosól - w okresie letnim brzuszki, szynki, balerony-karczki czy polędwiczki kupuję gotowe zapeklowane w Selgrosie w okresie zimowym trzeba sobie samemu zapeklować.
Rajty znaczy siatkę do szynki czy baleronu kupuję w sklepie, czasami sam wiąże ale łatwiej i szybciej kupić gotowe. Jak ktoś woli w sklepie z akcesoriami do wędzenia możesz kupić aromaty do wędzenia ale ja tego nie używam.
Wędzę bardzo tradycyjnie, normalnie w beczce z podkopem i nakryciem z worka jutowego. Dla wygody, używam oprócz normalnego termometru wędzarskiego w wędzarni dodatkowo taki bezprzewodowy co przy tyłku można nosić.
Drzewo - z racji dużej ilości jabłoni w ogrodzie używam właśnie jej jako dodatek do brzozy. Dobrze też wędzi się na czereśni. Na samej brzozie też jest ok. Temperatury musisz już sobie dobierać w miarę upodobania.
Ja osobiście po wielu próbach itd wędzę ok 7 godzin w temp. 50-70 stopni. Później parzenie w temp 85-88 stopni przez godzinę na kilogram.
Ryby wędzę w niższej temp. bo max 50 stopni też ok 7 godzin i później jakieś 40 minut na 60-70 stopni. Oczywiście rybę wcześniej trzymam w zalewie z przypraw przez dobę.
Kurczaków jeszcze nie wędziłem bo nie jestem fanem wędzonego kuraka.
Co do kiełbasy to maszynkę mam, jak zrobić dobrą kiełbasę też wiem ale osobiście jeszcze nie robiłem - poza tym jak pomagałem dawno temu dziadkowi w takie robocie.

Przepisów i opisów jak wędzić jest w necie od groma i informacji o wędzeniu przez 3 dni - na zimno, na ciepło itd ale ja robię to tak jak kiedyś dziadek mi pokazywał i inni, któych znam co wędzą podobnie to robią.
Wynajem aut, auta do ślubu - imprezy okolicznościowe - pojazdy zastępcze z OC sprawcy - pomoc w dochodzeniu roszczeń od ubezpieczycieli
Kappa 3.0 V6 1999 [204KM] AUTOMATIC ZF PB+LPG, Thesis 3.0 V6 2002 [215] PB+LPG, Thesis 3.2 V6 2003 [230KM] PB+LPG, Thesis Sportiva 2006 [200KM], Thesis Sportiva 2008 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2007 [185KM], Thesis 2.4 JTDm 2008 [185KM], Phedra 2.0 JTD 2005 [110KM], Citroen C8 2.0 JTD 2005 [109KM], Audi A6 C7 2.0 Ultra 2014 [190KM], Audi A8 D3 3.0 2008 [300 KM], Audi S8 D3 5.2 2007 [520 KM],Porsche Cayenne Turbo S 2003 [550 KM]

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2552
Rejestracja: 24 paź 2013, 13:37
Imię: Sławuś
Lokalizacja: Szamoni
Kontakt:

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: bassooner » 30 lis 2015, 22:52

A ja moi kochani spożywam mięsko surowe! Szyneczka idzie do cukru, zaś do soli (kuchennej), zaś idą przyprawy, a na koniec wieszam ją na haczyku w kuchni za kilka dni...

Tutaj jest dokładny opis co i jak i w jakiej kolejności:

http://www.berbela.com/szynka-surowa-przepis/
P.S. Przepis zrobił furorę w środowisku filharmoników poznańskich ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
Rutuś
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2497
Rejestracja: 17 mar 2011, 22:44
Imię: Leszek
Lokalizacja: Warszawa-WJ

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: Rutuś » 30 lis 2015, 23:17

karmel41 może się spykniemy na wędzonko z Wiązowny do Mińska rzut beretem.Już na wsi ogarnąłem hurtownię z przyprawami, siatkami mają też peklosól i nie trzeba się bawić z saletrą.Drewno owocowe zbieram z przycinki czereśni jabłoni grusz i wiśni także starczy na kilka wędzeń.Jeszcze czekam na termometr i można startować.Największy problem to pierwszy raz przyprawić ziołami solankę żeby nie zepsuć.Po pierwszej próbie zamelduję czy było jadalne.O kiełbasie na razie nie myślę na początek proste jedzonko.
jest Lancia Delta 1.6 2010 Alfa Romeo Mito 1.4 16V 2010 Alfa Romeo Giulietta 1.4 2011

była Lancia Lybra SW 1.9JTD 2003 Fiat Grande Punto 1.4 2005

Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1117
Rejestracja: 22 paź 2009, 14:30
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Sulejówek

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: cysiek » 01 gru 2015, 8:26

bassooner pisze:A ja moi kochani spożywam mięsko surowe! Szyneczka idzie do cukru, zaś do soli (kuchennej), zaś idą przyprawy, a na koniec wieszam ją na haczyku w kuchni za kilka dni...

Tutaj jest dokładny opis co i jak i w jakiej kolejności:

http://www.berbela.com/szynka-surowa-przepis/
P.S. Przepis zrobił furorę w środowisku filharmoników poznańskich ;-)
Chyba mnie namówiłeś :D
Aż spróbuję zrobić.
Mam jedno techniczne pytanie dotyczące ostatniego etapu tzn suszenie.
Czy nie powinno się to odbywać w chłodnym miejscu.
W kuchni przy okapie temperatura jest dość wysoka.
Pytam ponieważ jest dużo przepisów w internecie i tam przewija się temat suszenia w chłodnym zacienionym miejscu.
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2001
Rejestracja: 15 paź 2009, 14:35
Imię: Konrad
Lokalizacja: Zabrze

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: Heathen » 01 gru 2015, 8:35

Ja tam suszę normalnie wołowinkę w suszarce do grzybów/owoców;)
Znacznie skraca proces:D
http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/08/Sus ... owina.html
QV...soon:)

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2552
Rejestracja: 24 paź 2013, 13:37
Imię: Sławuś
Lokalizacja: Szamoni
Kontakt:

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: bassooner » 01 gru 2015, 11:25

cysiek pisze:
bassooner pisze:A ja moi kochani spożywam mięsko surowe! Szyneczka idzie do cukru, zaś do soli (kuchennej), zaś idą przyprawy, a na koniec wieszam ją na haczyku w kuchni za kilka dni...

Tutaj jest dokładny opis co i jak i w jakiej kolejności:

http://www.berbela.com/szynka-surowa-przepis/
P.S. Przepis zrobił furorę w środowisku filharmoników poznańskich ;-)
Chyba mnie namówiłeś :D
Aż spróbuję zrobić.
Mam jedno techniczne pytanie dotyczące ostatniego etapu tzn suszenie.
Czy nie powinno się to odbywać w chłodnym miejscu.
W kuchni przy okapie temperatura jest dość wysoka.
Pytam ponieważ jest dużo przepisów w internecie i tam przewija się temat suszenia w chłodnym zacienionym miejscu.
niby tak ale jak robiłem to w piwnicy to lekko waliła, a kiedy wisi w kuchni nad piecem jest ok... i szczerze to nawet 3 dni nie wisiała i już połowy nie ma ;-)

i najlepiej robić to teraz kiedy nie ma much, latem naprawdę trzeba uważać... czekaj, idę zrobić zdjęcie i wrzucę - zobaczysz jak wygląda ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2552
Rejestracja: 24 paź 2013, 13:37
Imię: Sławuś
Lokalizacja: Szamoni
Kontakt:

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: bassooner » 01 gru 2015, 11:31

Obrazek
Obrazek
Obrazek
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
luka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 1139
Rejestracja: 29 cze 2012, 12:42
Lokalizacja: Tczew/Subkowy

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: luka » 01 gru 2015, 12:06

To pęto na okapie to do przegryzki na "od razu" ? :)

Awatar użytkownika
Rutuś
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 2497
Rejestracja: 17 mar 2011, 22:44
Imię: Leszek
Lokalizacja: Warszawa-WJ

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: Rutuś » 01 gru 2015, 12:24

bassooner nie prowokuj :nono: bo ślinka cieknie
jest Lancia Delta 1.6 2010 Alfa Romeo Mito 1.4 16V 2010 Alfa Romeo Giulietta 1.4 2011

była Lancia Lybra SW 1.9JTD 2003 Fiat Grande Punto 1.4 2005

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2552
Rejestracja: 24 paź 2013, 13:37
Imię: Sławuś
Lokalizacja: Szamoni
Kontakt:

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: bassooner » 01 gru 2015, 12:25

luka pisze:To pęto na okapie to do przegryzki na "od razu" ? :)
dokładnie ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

karmel41
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 166
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:05
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: karmel41 » 01 gru 2015, 20:23

:pifko: Rutuś możemy któregoś razu się spotkać.My używamy tylko peklosól i to na sucho co do siatek bardzo dobrze się sprawdzają pończochy,na pewno każda z partnerek ma kilka w których poszło oko.Mięso jest czystsze.W tej chwili wędzarnie mam taką samoróbkę na działce ale u teściów mamy murowaną i jest o wiele lepsza.Co do kiełbasy to kilka razy robiliśmy była zjadliwa ale nie ma się czym chwalić ,lepsza była kaszanka.Do nabijania kiełbas też mam maszynkę.Co do wędzarni murowanej i czasu wędzenia to zanim się uwędzi to z teściem zdążymy wytrzeżwieć.
Były 125p,126p,Toyota Carina II,Volvo 850,Star 200,Fiat Palio,Kia Carnival,,WSK 125 ,Kingway Chellenger
Jest Renault Megane II, Lancia Thesis 2.4 Jtd

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 2552
Rejestracja: 24 paź 2013, 13:37
Imię: Sławuś
Lokalizacja: Szamoni
Kontakt:

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: bassooner » 01 gru 2015, 22:36

Rutuś pisze:bassooner nie prowokuj :nono: bo ślinka cieknie
dobra jest bez dwóch zdań... z konserwantów masz tylko cukier i sól. słowem jemy surowe mięsko ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

spec
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Posty: 63
Rejestracja: 02 sie 2015, 20:12
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzyczki

Re: Wędzenie mięsa

Post autor: spec » 02 gru 2015, 16:52

Kiedys wedzilem co byle okazja.
Teraz jestem na etapie budowy nowej wedzarni.
Na razie wylalem płytę betonową pod wendzelnik.
Na wiosne ruszam z dalszymi pracami, gdyż teraz już nie da sie nic zrobic na świeżym betonie.
Plan jest taki, aby palenisko zrobic z cegły klinkierowej, a sama wedzarnie z drewna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Hyde Park :::”