Lybra - dławienie, szarpanie
A w jaki sposób można to zdiagnozować? Mechanik bez komputera sobie poradzi? Byłem ok 2 miesiące temu ostatni raz na kompie i on nic nie wykazał 

Tylko komputer niestety.
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
W takim przypadku to żadna z tych rzeczy... jak byłem na kompie, to takie szarpnięcia już były... 

-
- Klubowicz
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
A jak wygląda sprawa kierownic w turbinie ( zmienna geometria) bo to jest własnie zakres pracy tego urządzenia
, a na "naszej" ropce to sie cuda tam moga odkładać.

Z tego co mi się zdaje, to moja Lyberka ma stałą (niezmienną) geometię łopatek - wersja 2,4 --> 134km. Tego też nie jestem pewien, ale turbina powinna załączyć się w okolicach 1700-1800 obr/min. Może koledzy, którzy mają wersję 134km wypowiedzą się w tej sprawie?
Jeżeli ja pomyliłem zakresy, to takie szrpanie (dławienie) w zakresie załączania się turbiny mają logiczne wytłumaczenie, ale jeżeli nie, to trzeba szukać dalej
No chyba, że mam wersję ze zmienną geometrią, ale dowód rejestracyjny mówi co innego 

Te jtd raczej na rope nie sa zbyt wrażliwe(Podobno).No i Ty nie masz zmiennej geometrii łopatek.A przepływomierz sprawdzałeś?
Lybra 2.4JTD
Przyjrzyjcie sie panowie EGR, polecam zaślepić na amen.
Komputer wykazał: "Otwarcie zaworu EGR 5%"
Jak to rozumieć ? 

-
- Klubowicz
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
Jakiś kretyn wymyślił że drzewka powinny być zielone a rybki zdrowe, tylko nikt nie wziął pod uwagę skutku ubocznego który odbija się niezłą czkawką dla samego silnika."bartek42" pisze:Komputer wykazał: "Otwarcie zaworu EGR 5%"Jak to rozumieć ?
Polecam zaślepienie dolotu spalin przez zawór EGR, jedynym skutkiem ubocznym jest poprawa pracy motoru i jego zachowania w czasie jazdy.
Nie warto ładować sie w spore koszta żeby przywrócić EGR do życia, lepiej wyczyścić zabrudzone elementy i zaślepić. W niedługim czasie zamieszczę na forum fotostory z tej operacji.