Lybra - woda dostaje sie do środka/niedrożny odpływ klimy

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Lybra - Woda dostaje sie do środka

Post autor: STOD » 08 wrz 2008, 9:03

Dziś nie było kropli deszczu, wczoraj jeździłem , też nie padało .Kiedy ruszałem na podłodze cały dzień ani kropli nie było(wykładzina jest zdjęta i obserwuję to) , potem jeździłem z klimą i stał w garażu.Rano woda sie pojawiła ... to samo teraz po dojechaniu do pracy- z klimą.Woda była...I lewa strona tunelu środkowego(tak mniej więcej w połowie siedzenia kierowcy, była właśnie wilgotna.A tam jest ten odpływ z klimatyzacji tak ?
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...

dudekken

Post autor: dudekken » 08 wrz 2008, 9:19

"STOD" pisze:Dziś nie było kropli deszczu, wczoraj jeździłem , też nie padało .Kiedy ruszałem na podłodze cały dzień ani kropli nie było(wykładzina jest zdjęta i obserwuję to) , potem jeździłem z klimą i stał w garażu.Rano woda sie pojawiła ... to samo teraz po dojechaniu do pracy- z klimą.Woda była...I lewa strona tunelu środkowego(tak mniej więcej w połowie siedzenia kierowcy, była właśnie wilgotna.A tam jest ten odpływ z klimatyzacji tak ?
Odpływ z klimy znajduje się w komorze silnikowej, na ścianie oddzielającej komore silnika od kabiny.
Z tego co piszesz to stawiam na 99% na niedrożny odpływ skroplin z klimy.

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 08 wrz 2008, 9:23

No oby!!! ale jak woda wpływa do kabiny ??
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...

dudekken

Post autor: dudekken » 08 wrz 2008, 11:41

"STOD" pisze:No oby!!! ale jak woda wpływa do kabiny ??
No właśnie dlatego że nie może wypłynąć swobodnie na zewnątrz, zostaje w kabinie no i musi gdzieś polecieć.

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 08 wrz 2008, 17:45

Czy wie ktos gdzie dokladnie ejst ten przewód odprowadzający wodę ??
Bo za Chiny ludowe nie wiem jak go poznac.To jest Lybra 2.4 jtd z 2000r.
Lybra 2.4JTD

Awatar użytkownika
Roach
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: Roach » 09 wrz 2008, 6:32

STOD przewód znajduje się mniej więcej w połowie szerokości auta, na grodzi miedzy komora silnika a przedziałem pasażerskim. Ale zanim będziesz się do niego dobierał sprawdź czy masz kałużę pod autem po pracy klimy. U mnie (Lybra 1.9 JTD '99) cieknie ładnym strumieniem.
Lancia Lybra SW 1.9 JTD
Opel Vectra GT 2.0
Road Slayers - Mess with the best, die with the rest

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 09 wrz 2008, 8:35

No właśnie nie ma kałuży.Jest trochę ale tak ze cztery łyżki stołowe.A klima chodziła jak dzika.Czyli myślicie ,że nie odpływa wszystko ?? Tylko kurcze , ja mam do tych spraw dwie lewe ręce , muszę gdzieś podjechac z tym!!
Lybra 2.4JTD

Awatar użytkownika
Roach

Post autor: Roach » 09 wrz 2008, 9:16

Skoro klima chodziła jak głupia a wody tyle co nic to już wiadomo ze zatkany odpływ :)
Lancia Lybra SW 1.9 JTD
Opel Vectra GT 2.0

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 09 wrz 2008, 9:27

Ale za to w środu zebrała się całkiem sympatyczna ilosć :D
Tylko jak teraz się tam dobrać?
Lybra 2.4JTD

Awatar użytkownika
Roach

Post autor: Roach » 09 wrz 2008, 9:45

Najlepiej by było na jakiś kanał wjechać i od spodu. Czasami na parkingach strzeżonych maja takie podjazdy.
Lancia Lybra SW 1.9 JTD
Opel Vectra GT 2.0

STOD
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: STOD » 09 wrz 2008, 9:51

A to byłaby duża robta , bo jeśli nie , to może warto podjechać do jakiegoś serwisu od klimy.Zrobią szybciej i nic nie popiepszą...
Lybra 2.4JTD

Awatar użytkownika
Roach

Post autor: Roach » 09 wrz 2008, 10:05

Wydaje mi się ze nie. Można zawsze zadzwonić i zapytać się o cenę :)
Lancia Lybra SW 1.9 JTD
Opel Vectra GT 2.0

krzysztofD

lybra odprowadzanie wody z klimy

Post autor: krzysztofD » 24 lip 2010, 10:57

Witam serdecznie i proszę o radę.
Od pewnego czasu woda z klimatyzacji nie chce wyciekać pod samochód tylko tworzą się jej ogromne zapasy za przednim fotelem kierowcy. Żeby sprawdzić, którędy cholera tj. woda dostaje się do środka odkręciłem tapicerkę przy pedale gazu. Po włączeniu klimy stwierdziłem, że właśnie z tej strony spływa sobie na podłogę. Próbowałem przetkać kanał odprowadzający wodę drutem ( u mnie jest to plastikowa prostokątna dziura ) . Woda przez chwilę skapywała pod samochód, ale po pewnym czasie znowu ją ściągało do wnętrza auta. Próbowałem też wetknąć tam gumowy wężyk, aby wodę ściągał pod auto, ale ten patent również zawiódł.
Czy wodę z klimy powinien odprowadzać jakiś wężyk, bo u mnie takowego nie ma ?
Czytałem, że któryś z forumowiczów usunął ten problem przez poprawienie jakiejś gumy czy uszczelki.
Czy sądzicie, że będzie konieczne dostanie się do parownika i jego wyczyszczenie czyli grubsza robota?
Jestem z Krakowa. Proszę o namiary na jakiegoś szpeca, który będzie umiał się zająć tym tematem. Byłem już i kilku mechaników, ale żaden na razie nie wydał jednoznacznej opinii w jaki sposób usunąć ten problem.
Proszę jeszcze raz o jakieś sugestie, a forumowiczów z małopolski i podkarpacia dodatkowo o adres pod który powinienem się udać ( może saska 4 ) ze swoją lyberką.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 lip 2010, 11:13 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączone

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”