Euroscan i czas emulacji sondy.

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: makek » 22 lip 2007, 22:29

Jakie macie ustawione czasy emulacji sondy lambda, i czy zmiany wysoki/niski są obserwowalne w euroscanie. W moim przypadku, przez chwilę euroscan wskazuje zmiany napięcia i w końcu ustala się na jednym z krańców (w zależności który czas jest dłuższy). Zazwyczaj kończy się to błędem sondy.

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

Post autor: lancia1969 » 22 lip 2007, 22:36

U mnie euroscan nie pokazuje sondy ( IAW 471,472,474) :? , zawsze równolegle wpinam miernik ( voltomierz) i sonda skacze pomiędzy 0,2a 0,8V .

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: makek » 23 lip 2007, 12:11

Chyba mało precyzyjne opisałem o co mi chodzi. W moim przypadku euroscan wskazuje napięcie sondy w postaci kolorowych prostokątów i przemieszczają sie one w prawo i lewo w zależności jaka jest mieszanka (taki stan jest na Pb o ile ECU nie ma błędów). Kiedy przełączę się na LPG to ten wskaźnik przez chwilę działa poprawnie, po jakimś czasie oscylacje są coraz mniejsze, aż kończą się w wartości max lub min. Może ECU odrzuca ten przebieg jako niewłaściwy i kończy błędem sondy. Stąd moje pytanie jakie czasy emulacji stanów sondy H/L aby były one akceptowane przez ECU. Podobno fiatopodobne dobrze zachowują się na emulacji "masa", ale wtedy na chłopski rozum ECU (praca na LPG) będzie dostawał sygnał o ubogiej mieszance i wprowadzał korekty wydłużając czas wtrysku, czy to lepsze od pracy w trybie awaryjnym?
Gdyby pogodzić Pb i LPG tak aby nie występowały błędy to pewnie auto byłoby żwawsze, spalało przy tym nieco mniej paliwa i właściciel miałby więcej czasu.

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

Post autor: lancia1969 » 23 lip 2007, 23:29

Jednak dalej twierdze że w moim przypadku nie mam takich kwadracików , wiec niestety nie pomogę :?

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: makek » 24 lip 2007, 6:59

"lancia1969" pisze:Jednak dalej twierdze że w moim przypadku nie mam takich kwadracików , wiec niestety nie pomogę :?
Oczywiście funkcje mogą się różnić, dzięki za zainteresowanie.

Emulacja sondy "masa" na sterowniku 8F.5K się nie sprawdza - może komuś się przyda taka informacja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”