Re: Delta nuova - kilka problemów II , prosze o pomoc

Awatar użytkownika
miscacy
Dopiero zaczyna na naszym forum

Nuova Delta - kilka problemów proszę o pomoc

Post autor: miscacy » 25 paź 2007, 1:10

witam
oto lista usterek , które wystepuja w mojej delcie :( [ LPG ]

1) wylacza sie predkosciomierz , czasem dziala , czasem nie ,
gdy sie wylaczy i docisne szybke od predkosciomierza zaczyna dzialac (przypuszczam , ze cos nie kontaktuje) pozniej znow sie wylacza , na trasie , gdy auto rozgrzane dziala dobrze...

załatwione ; wymienilem caly budzik, ale na taki od troszke innego silnika chyba i troszke sie rozni od oryginalu, ale wazne , ze dziala.

2) silniczek krokowy ; 2 razy zaciela mi sie przepustnica (chyba) na poziomie ok 3-4 rpm, i tak sie stalo , ze po kilku minutach zagotowala mi sie woda :/
po kilkunastu minutach zapalilem silnik i sie odblokowala...

narazie sie nic nie dzieje...

3) ramie od wycieraczki ; nie moge dostac nigdzie piora od wycieraczki do mojej delty 98... na ramie od jakiego samochodu , moge wymienic aby pasowaly jakies bardziej standartowe piora ?

dalej lipa.

4) temperatura silnika w trasie ledwo podnosi sie powyzej 50-60 stopni , w miescie oscyluje w granicach 90 stopni... czy to normalne ?

wymieniony termostat, wlacznik swiatla wstecznego , wlacznik wentylatora chlodnicy, faktura na 360 zł :[
ale dziala :)

bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tych problemow, ewentualnie prosze o wskazanie jakiegos niedrogiego mechanika (KRAKÓW ) który zna sie na makaronie :))
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 gru 2007, 1:01 przez miscacy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miscacy

Post autor: miscacy » 25 paź 2007, 1:34

a jeszcze jedno...
nie ma swiatla wstecznego , zarowki sa ok ...

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 25 paź 2007, 8:14

Ja wlasnie wczoraj oddalem swoja Delte do mechanika w Krakowie. To moj znajomy, ale pierwszy raz u niego bede robic, mam nadzieje, ze sie przylozy - do remontu idzie cale zawieszenie i uklad kierowniczy. Niestety nie ma mozliwosci podlaczenia sie pod komputer.
A co do jego ceny - to bede wiedzial jak skonczy...
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

bolger
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: bolger » 25 paź 2007, 8:56

Napisałbyś, który rok i jaki silnik. Generalnie odpowiedź na twoje pytanie jest taka, że to wszystko zależy od twojego samozaparcia. Jeżeli nie czujesz sie na siłach grzebać, polecałbym jednak mechanika.
Co do prękościomierza, to możesz odkręcić zegary i zobaczyć, pewno linka spadła lub się ułamała. Co do światła wstecznego, to zobacz, czy jest napięcie na bezpieczniku i sprawdź z inną żarówką.
Co do wycieraczki, to jest bardzo standardowa, nie wiem, w czym problem. Zobacz sobie na stacji benzynowej opisy na piórach wycieraczek, Delta na pewno gdzieś się znajdzie.
Lancia Delta 1.9 T.D 99'
Fiat 131 Mirafiori Sport (Racing) 2.0 DOHC 82'
Lancia Beta HPE VX 84'

Czy ktoś widuje dwudrzwiowe 131 w swoich okolicach ? Proszę o priv.

Awatar użytkownika
miscacy

Post autor: miscacy » 25 paź 2007, 11:51

"bolger" pisze:Napisałbyś, który rok i jaki silnik.... Zobacz sobie na stacji benzynowej opisy na piórach wycieraczek, Delta na pewno gdzieś się znajdzie.
rok 98 , silnik 1.6 16v 103 km , LPG

a co do pior, to znalazlem wycieraczki bosha, ale nie pasuja... w serwisie gosc mi powiedzial , ze ciezko znalezc wogole cos takiego , powiedzial rowniez ze lancie sa fane , ale jak sie mieszka we wloszech kolo szrotu :lol:

a co do predkosciomierza to jest elektryczny , nie ma linek

ale dzieki za zainteresowanie...

dsocha
Kontakt:

Post autor: dsocha » 25 paź 2007, 13:33

Odn. 3.
Bez problemu można kupić w sklepie motoryzacyjnym same gumowe pióra na wymiar i wymienić samą gumkę. Ostatni zapłaciłem kilkanaście zł za 2 sztuki. Coś takiego jak to na Allegro
Jeśli chcesz wymienić całe wycieraczki to poszukaj od delty 93-95. Tam wymienia się standardowe pióra.

Odn. 4.
Temperatura cały czas powinna być w okolicy 90 stopni C. Padł Ci prawdopodobnie termostat. Opis jak sprawdzić znajdziesz na forum.
Tu masz link do nowego termostatu. Oryginal jest raczej nierozbieralny. Ja kupowałem taki i jest ok.
Alfa Romeo 156 1,9 JTD 16V
Delta II HPE 1.6 16V
Lybra SW 1.9 JTD

Awatar użytkownika
p_r_z_e_m_k_o
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: p_r_z_e_m_k_o » 25 paź 2007, 13:45

Ja mialem podobne objawy z temp., zreszta opisywałem to niedawno na forum i po kupnie dokladnie tego termostatu z linku wszystko sie mniej wiecej unormowalo.

Sorki za OT ale mam pytanie odnosnie instalacji LPG,jaka masz i co mozesz o niej powiedzec (krotko plusy minusy i jak ja oceniasz)
Alfa Romeo 155 2.0 8v TS - była
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm - była
Alfa Romeo 164 3.0 V6 - jest
Lancia Delta III 1.8t - jest

Awatar użytkownika
pawcio1
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: pawcio1 » 25 paź 2007, 14:52

"miscacy" pisze: 2) silniczek krokowy ; 2 razy zaciela mi sie przepustnica (chyba) na poziomie ok 3-4 rpm, i tak sie stalo , ze po kilku minutach zagotowala mi sie woda :/
po kilkunastu minutach zapalilem silnik i sie odblokowala...

3) ramie od wycieraczki ; nie moge dostac nigdzie piora od wycieraczki do mojej delty 98... na ramie od jakiego samochodu , moge wymienic aby pasowaly jakies bardziej standartowe piora ?

4) temperatura silnika w trasie ledwo podnosi sie powyzej 50-60 stopni , w miescie oscyluje w granicach 90 stopni... czy to normalne ?
Spróbuj przeczyścić te przepustnice!
Co do wycieraczek to podejrzewam że masz tzw. ramiona wycieraczek zintegrowane z piórami wycieraczek?! Jeśli tak to kup od Fiata Tipo lub Alfy 155 powinny pasować!?
Co do termostatu to na bank Ci padł i chyba jest wymieniany sirodek przy 1.6??? Zapytaj w jakimś dobrym sklepie z włoszczyzną.
Była Lancia Delta Hpe 1.8 16v vvt
Była Kappa 2.0 16v T.
Jest Alfa Romeo 166 3.0 V6

Awatar użytkownika
bolek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Piotr

Post autor: bolek » 25 paź 2007, 15:06

"pawcio1" pisze: ...to podejrzewam że masz tzw. ramiona wycieraczek zintegrowane z piórami wycieraczek?!
Valeo sprzedaje same gumki do tego rodzaju wycieraczek pod kodem VAL567785 - niecałe 50zł np. w Inter Cars, natomiast na Allegro znalazłem aukcje z ramionami do których można stosować zwykłe pióra tutaj

Awatar użytkownika
Snooki
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Riczard

Post autor: Snooki » 25 paź 2007, 19:14

co do wstecznego to padł Tobie wyłącznik swiateł cofania który jest wkręcany w skrzynie biegów, koszt ok 35zł. Co do termostatu, jest on rozbieralny tyle ze nie sprzedaja samych grzybków nigdzie a całe termostaty, tez zalezy do jakiej pojemnosci bo do 1,6 16V chyba jest wymienialny a do 1,8 8V juz trzeba nie kupisz
Była
Lancia Delta II '94 1.8 - R.I.P. 17.05.11
Jest
Lancia Lybra LX 1,9 JTD '01
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07

dsocha
Kontakt:

Post autor: dsocha » 26 paź 2007, 9:06

Termostat do silnika 1.6 16V '96-'99 trzeba wymienić cały. Podobno są z dokręcanym krućcem czyli przeznaczone do regeneracji, ale na 100% nie da się regenerować oryginalnego.
Alfa Romeo 156 1,9 JTD 16V
Delta II HPE 1.6 16V
Lybra SW 1.9 JTD

Awatar użytkownika
karol1125
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: karol1125 » 26 paź 2007, 18:58

"miscacy" pisze:

a co do pior, to znalazlem wycieraczki bosha, ale nie pasuja... w serwisie gosc mi powiedzial , ze ciezko znalezc wogole cos takiego , powiedzial rowniez ze lancie sa fane , ale jak sie mieszka we wloszech kolo szrotu :lol:
Heh, ja kupiłem w biedronce całe wycieraczki do przodu i na pudełku była delta jak byk. A gość z serwisu to pewnie jeździ jakimś starym wagenem i po prostu ci zazdrości.
Delta Nuova 1,8 8V 94r.

Awatar użytkownika
dexus
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: dexus » 26 paź 2007, 20:47

[quote="miscacy"]

powiedzial rowniez ze lancie sa fane , ale jak sie mieszka we wloszech kolo szrotu :lol:

[quote]

Zmien mechesa :wink: . Akurat w Kraku (wnioskuje po wpisie :wink: ) masz niesamowity dostęp do części do Lanci. Przykład to sklep koło zapory na Dabiu (dokładnego namiaru już nie pamiętam) oraz Euro Moto Fan na wielickiej i na hucie a także auto wanda też na hucie. Generalnie z częściami żaden kłopot
Obrazek
Sumienie nie powstrzymuje od grzechów, przeszkadza tylko cieszyć się nimi. (Jean Cocteau)

Dedra 2,0 8v 1992 - była
Kappa Kombi 2,4jtd 99r - była
i Lybra 2,4jtd SW po "znajomości"
Laguna II 3,0 V6 24v - była
Chrysler Pacifica 4.0 - jest

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”