Kappa - wymiana przegubów

Boorek

Kappa - wymiana przegubów

Post autor: Boorek » 22 gru 2007, 11:24

Witam! Mam pytanko, czy wymiana przegubów w Kappie jest jakaś bardzo skomplikowana czy standardowa i można ja zlecić warsztatowi który nie zna Lanci? Mam jeszcze pytanie czy stukanie i drżenie auta niezależnie od predkości przy skręconej kierownicy (nawet lekko) to będą raczej przeguby czy przyczyna może leżeć gdzieś indziej, pytam bo nie mam na tyle zaufanego warsztatu który by nie chciał na mnie zarobić kliku groszy dodatkowo, bo Kappa to mimo wszystko dość mało awaryjny samochód. Pozdrawiam i czekam na jakiekolwiek sugestie

wega
Klubowicz
Klubowicz

kappa wymiana przegubów

Post autor: wega » 22 gru 2007, 12:27

Co rozumiesz przez drżenie auta? Drgania odczuwalne na kierownicy? Czy co?
czy wymiana przegubów w Kappie jest jakaś bardzo skomplikowana czy standardowa i można ja zlecić warsztatowi który nie zna Lanci
Jeżeli chodzi o wymianę przegubów to zrobi to każdy mechanik samochodowy.
Obrazek

Boorek

kappa wymiana przegubów

Post autor: Boorek » 22 gru 2007, 12:35

"wega" pisze:Co rozumiesz przez drżenie auta? Drgania odczuwalne na kierownicy? Czy co?
czy wymiana przegubów w Kappie jest jakaś bardzo skomplikowana czy standardowa i można ja zlecić warsztatowi który nie zna Lanci
Jeżeli chodzi o wymianę przegubów to zrobi to każdy mechanik samochodowy.
poprzez drżenie rozumiem lekkie, ale odczuwalne drgania samochodu, wlaśnie wtedy kiedy stuka kurcze nie wiem jak to opisać w miarę jasno :? np jak dotknę kolanem bok infocentera to czuje jak drży, wrażenie jest czasem takie jakby się koło chciało urwać...

wega
Klubowicz
Klubowicz

kappa wymiana przegubów

Post autor: wega » 22 gru 2007, 13:01

Drżenie nie jest wogóle związane z przegubami.
Ja bym obejrzał jak wyglądają wszystkie poduszki zawieszenia silnika i skrzyni biegów. Najlepiej, oczywiście z kanału, zobaczyć czy silnik lub skrzynia biegów nie styka się gdzieś z podwoziem.
Obrazek

timi
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

kappa wymiana przegubów

Post autor: timi » 23 gru 2007, 14:34

przeguby zazwyczaj stukają im mocniej skręsisz koła tym bardziej wali, najlepiej to sprawdzić przy max. skreconych kołach, ruszając ale nie gwałtownie bo gdyby faktycznie był nadszarpnięty to można urwać. oprócz poduszek, moze to jeszcze być słabe sprzęgło lub jego łożysko też wyje i przenosi wibracje lub problemy samej skrzyni. Ciężko mi dokładnie napisać Ci Kolego przyczynę bo dałeś mało konkretnych danych na podstawie tego co dzieje się z autem przy ruszaniu i na poszczególnych biegach oraz przy mocnych skrętach. Zaufany mechanik nawet jak nie robi przy Lanciach powinien to wysłuchać, ale napisz coś więcej może znajde rozwiązanie

Boorek

kappa wymiana przegubów

Post autor: Boorek » 23 gru 2007, 18:52

"timi" pisze:przeguby zazwyczaj stukają im mocniej skręsisz koła tym bardziej wali, najlepiej to sprawdzić przy max. skreconych kołach, ruszając ale nie gwałtownie bo gdyby faktycznie był nadszarpnięty to można urwać. oprócz poduszek, moze to jeszcze być słabe sprzęgło lub jego łożysko też wyje i przenosi wibracje lub problemy samej skrzyni. Ciężko mi dokładnie napisać Ci Kolego przyczynę bo dałeś mało konkretnych danych na podstawie tego co dzieje się z autem przy ruszaniu i na poszczególnych biegach oraz przy mocnych skrętach. Zaufany mechanik nawet jak nie robi przy Lanciach powinien to wysłuchać, ale napisz coś więcej może znajde rozwiązanie
a wiec po kolei przy skręconych na maksa kołach, ale tylko w lewo stuka strasznie, stuka na każdym biegu i częstotliwość stuknięć jest zależna od predkości, dzisiaj wpadł mi do glowy pomysł że to może tarcza krzywa, bo z prawej strony mam dość cieką i juz nadaje sie do wymiany raczej, albo klocek sie obluzował, czy to mozliwe? Generalnie to juz mi tak stuka jakiś miesiąc, czasem sie uspokaja i nic nie slychać przez jakiś czas, a czasem wali głośno. mam jeszcze pytanie czy ja potrzebuje cos takiego? cena wydaje mi się bardzo atrakcyjna, bo jak pytałem w sklepie to mi powiedzieli że przegub kosztuje 200 zł i manszeta 20. Pozdrawiam

Boorek

kappa wymiana przegubów

Post autor: Boorek » 26 gru 2007, 22:13

wie ktos czy przegub homokinetyczny to to samo co przegub ktory wychodzi z półosi do koła?? Czy tamten ma jakąś inną specjalna nazwę? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kretekpodnietek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

kappa wymiana przegubów

Post autor: kretekpodnietek » 28 gru 2007, 11:43

"Boorek" pisze:wie ktos czy przegub homokinetyczny to to samo co przegub ktory wychodzi z półosi do koła?? Czy tamten ma jakąś inną specjalna nazwę? Pozdrawiam
tak, to jest przegub homokinetyczny.

a co do wybadania, skręć koła na max, i złap za półośkę, od silnika, spróbuj przekręcić, jak już czuć luzy to znaczy że wywalony.

a co do stukania, sciąg koło i zobacz czy tarcza jest prosta. jak to takie delikatne drżenie, to może być też wywalone łozysko na kole.
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r

Pozdrawiam Łukasz

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

kappa wymiana przegubów

Post autor: skyblu » 28 gru 2007, 12:33

piersze koła z oponami do wagi , czy problem powstał po zmianie gum,
jak by to były tarcze to przy hamowaniu drżenie, reszta to warsztat
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz

Awatar użytkownika
kamyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Kamil

kappa wymiana przegubów

Post autor: kamyk » 29 gru 2007, 2:21

no kurde

wydaje mi sie ze mam to samo

na skręconych kołach coś stuka czasem mniej czasem bardziej, czasem wali
wydaje mi się że to nie są przeguby tylko co to może być?

ale u mnie narazie tylko na małych prędkościach
Obrazek

Boorek

kappa wymiana przegubów

Post autor: Boorek » 29 gru 2007, 10:46

"kamyk" pisze:no kurde

wydaje mi sie ze mam to samo

na skręconych kołach coś stuka czasem mniej czasem bardziej, czasem wali
wydaje mi się że to nie są przeguby tylko co to może być?

ale u mnie narazie tylko na małych prędkościach
u mnie tez najbardziej słychac na malych, ale przy większych częstotliwość jest tak duża że ciężko wychwycić pukanie i jest zdecydowanie cichsze, po nowym roku wymieniam przegub to dam znać co i jak. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Piszczyk
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Rafał

kappa wymiana przegubów

Post autor: Piszczyk » 29 gru 2007, 21:53

, czy wymiana przegubów w Kappie jest jakaś bardzo skomplikowana czy standardowa i można ja zlecić warsztatowi który nie zna Lanci?
niech się warsztat przygotuje na dorobienie klucza jeśli wcześniej nie robili lancii - nie każdy ma klucz nasadowy 34 (czy tam 36) z cienką ścianką
chodzi o to aby ten klucz zmieścił się w kołnieżu piasty otaczającym nakrętkę na półosi
...niewykonalność jakiegoś zadania jest tymczasowa i spowodowana jedynie złym doborem narzędzi...

jest :
DELTA I 1.6 GTi.e.`1992   w wiecznym remoncie
AR166 2,5 V6 `2000   holownik
HiLux 3.0d `2007   służbowy
Thesis 3,0V6 `2002   żony
Thema 2,8 PRV   powrót do przeszłości

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”