Zupełnie nie zgadzam się z takimi opiniami, że dokładany xenon razi a oryginalny nie itp. Samopoziomowanie działa w momencie wikszego załadowania samochodu (więcej osób, bagaż), a w żadnym wypadku nie nadąża na małych wzniesieniach czy dziurach w drodze.... nie oszukujmy się.... Poza tym spryskiwacze i poziomowanie dotyczyło homologacji fabrycznej nowych samochodów bodajże po 98 roku a nie starszych aut. Czysto teoretycznie można prowadzić różne niezdrowe dywagacje na ten temat, a ja powiem kilka rzeczy. Po pierwsze zgodze się z tym, że dokładane xenony rażą, ale tylko w barwie 8000K w zwyż i ze źle ustawionymi światłami. Niebieski xenon, nie dość, że oślepia ( najbardziej nieprzyjazna barwa dla oczu w nocy) to jeszcze gó.... daje jak na przykład popada deszcz. Natomiast xenon 6000K i niższe temperatury świeci krystalicznie białym światłem, świetny na deszcz, mrzawkę i o zmroku. Nie lubię bezmyślego generalizowania, że to jest SUPER a to BEEE. Nikt nigdy mi jeszcze nie mrugał, kilka razy jechałem samochodami kumpli a ni za mną moim i nie ma opcji typu oślepianie. Poza tym dużo bardziej razi źle ustawiony halogen bo żółte światło mimo mniejszego natężenia jest bardziej drażniące dla oka. Nie mówię już o jakichś 10 kontrolach policji, która
ANI SŁOWEM nie skomentowała moich świateł

Mam w mojej dedrze Bi-Xenon 6000K i spisuje się rewelacyjnie a co do opowieści typu: brak granicy światła-cienia, rozpraszanie światła itp to proszę sobie darować.... Niżej załączam link do zdjęć i tematu. Zdjęcia moich lamp robione w nocy. Co prawda telefonem, ale dokładnie widać jak świecą lampy:
Mój temat z moimi lampami
A tu dla sceptyków mały artykuł:
Xenon vs. policja
Proszę nie komentować w stylu: ale lampa ma homologację h4, ale to tamto itp. Chodzi o fakty: policjant wyjaśnia, diagnosta zatwierdza, lampa spełnia normy emitowanego światła. Koniec i kropka... Pomijam fakt, że np w USA większość starych aut ma podokładane xenony i tam jakoś prawo ich nie ściga więc może warto się zastanowić czy rzucamy sloganami czy faktami
P.S. Link może nie do końca zwiazany z samymi xenonami, ale dopiero tu dokładnie widać jak rozkłada się światło xenonowe z moich lamp i nie może tu być mowy o żadnym rozproszeniu. Barwa wydaje się niebieskawa z powodu świecących do okoła pomarańczowych lamp przy drodze
Moja dedra - parking LIDL
Były: Fiat 125p 2.0 DOHC x3, Alfa Romeo Giulietta 1.8, Honda CRX 1.6 16v, Lancia Dedra 2000 Turbo, Lancia Dedra Integrale x2, Lancia Kappa 20vT
Lancia Kappa 20vT, Lancia Y 1.2