Delta - traci obroty

Woong
Dopiero zaczyna na naszym forum

Delta - traci obroty

Post autor: Woong » 19 lut 2008, 17:10

Delta 1.8 92KM rok 94 . Po szybkiej jeżdzie i wychamowaniu auto traci obroty nie reaguje na pedał gazu. Co dziwne gdy wcisne sprzegło pedał gazu chodzi normalnie gdy puszcze sprzęgło auto znowu nie reaguje na obroty. Może coś doradzicie z góry dzieki. : witaj :

Awatar użytkownika
karol1125
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Delta - traci obroty

Post autor: karol1125 » 19 lut 2008, 20:23

Może łapie lewe powietrze?
Delta Nuova 1,8 8V 94r.

Awatar użytkownika
kretekpodnietek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Delta - traci obroty

Post autor: kretekpodnietek » 20 lut 2008, 11:30

masz beznyne czy gaz?
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r

Pozdrawiam Łukasz

Woong

Delta - traci obroty

Post autor: Woong » 20 lut 2008, 14:37

Mam tylko benzyne i nie bede mojej włoszki gazował. A gdyby łapała lewe powietrze to działo by sie cały czas hiba :cry: jyz nic nie wiem cały głupi chodze : cenzura :

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Re: Delta - traci obroty

Post autor: makek » 20 lut 2008, 16:34

"Woong" pisze:Delta 1.8 92KM rok 94 . Po szybkiej jeżdzie i wychamowaniu auto traci obroty nie reaguje na pedał gazu. Co dziwne gdy wcisne sprzegło pedał gazu chodzi normalnie gdy puszcze sprzęgło auto znowu nie reaguje na obroty. Może coś doradzicie z góry dzieki. : witaj :
Jak to traci obroty, ile jest tych obrotów? Czy samochód jeszcze sie toczy, czy już jest zatrzymany? Trochę na skróty opisałeś problem.

Woong

Delta - traci obroty

Post autor: Woong » 20 lut 2008, 17:39

No dobrze to piszemy :
przewarznie sie to dzieje gdy zwalniam z 100-130 do 50 okolo. obroty spadają do tysiaca i pedal gazu nie reaguje. Ale zuwarzyłem ze po wcisnieciu sprzegła wszystko jest ok no i puszczam sprzeglo a obroty nie chca wzrosnac po jakims czasie to ustepuje. Wspomne ze przy odpaleniu na zimno gasnie dopiero jak sie rozgrzeje wszystko jest ok.

Dziekuje za cierpliwosc i czekam na odpowiedz .
Pozdrawim wszystkich !!!

Awatar użytkownika
karol1125
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Delta - traci obroty

Post autor: karol1125 » 20 lut 2008, 18:18

silniczek krokowy?
Delta Nuova 1,8 8V 94r.

Woong

Delta - traci obroty

Post autor: Woong » 20 lut 2008, 18:59

Dzieki sprubuje sprawdzic. Polecacie wymiane czy pobawic sie z naprawa i ile bedzie mnie kosztowal nowy. troszke kiepskoz kaska bo dałem chlodnice do regeneracji i jak bedzie duzo to bede musial poczekac.Wielkie dzieki do uslyszenia !!!!!

Awatar użytkownika
karol1125
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Delta - traci obroty

Post autor: karol1125 » 20 lut 2008, 19:28

Jak to będzie silniczek to najpierw poleca się wyczyścić i przesmarować. Zawsze lepsza stara oryginalna część niż nowy zamiennik.
Delta Nuova 1,8 8V 94r.

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Delta - traci obroty

Post autor: makek » 20 lut 2008, 21:41

Czy dobrze zrozumiałem. Jedziesz 100-130 km/h (piąty bieg), zaczynasz hamować - obroty maleją, osiągasz 50 km/h i masz ok 1000 obr/min, próbujesz dodać gazu ale obroty nie rosną, dopiero kiedy wciśniesz sprzęgło obroty wzrastają po dołożeniu gazu. Czy tak?

A jeżeli przy tych 50 km/h zredukujesz bieg np. na II to ile masz obrotów, też nie wrastają?

Silniczek krokowy służy do stabilizacji wolnych obrotów. Jego cena w oryginale jest naprawdę wysoka.

Woong

Delta - traci obroty

Post autor: Woong » 21 lut 2008, 16:21

I tu jest problem kolego po zredukowaniu biegu obroty wskakuja na kilka sekund i znowu kiszka :( . Juz sie zastanawiam czy jest jakis czujnik przy skrzyni czy jaka cholera bo przy wcisnietym sprzegle jest ok a po puszczeniu sprzegła autko nie chce jechac tylko sie toczy i nie reaguje na pedał gazu. Redukcje nic nie daja ani w gure ani w doł. Po jakims czasie wszystko zaskakuje i jest ok. Chyba pojade na komputer do salonu fiata. Wiecie co juz mam dość wymieniania czesci : sonda lambda nowa, czujnik temperatury wody, powietrza , przewody WN , swiece , nie wspomne o filtrach. Hm ciezki jest zycie laika samochodowego :oops:

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Delta - traci obroty

Post autor: aro » 21 lut 2008, 17:36

A co z czujnikiem położenia wału?

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Delta - traci obroty

Post autor: makek » 21 lut 2008, 18:27

Jeszcze kilka pytań "pomocniczych" w tym dziwnym przypadku. Czy czuć zdecydowaną różnicę w rzeczywistych obrotach obrotach silnika i tym co wskazuje obrotomierz? Chodzi mi o moment podczas hamowania. Wiadomo, że podczas hamowania silnikiem obroty są wymuszone przez prędkość auta i przełożenie skrzyni biegów, wzrost obrotów przy redukcji powinien być odczuwalny nawet jeśli tego nie widać na obrotomierzu.
Obrotomierz jest spięty razem z przekaźnikiem podwójnym (styk 23 ECU), a dokładniej sekcją od wtryskiwaczy, cewki WN...., w takim układzie elementy zasilane z niego też mogą kuleć.
Na skrzyni biegów powinien być czujnik drogi weg, w jaki sposób jest połączony i jaką rolę pełni w układzie sterowania tym silnikiem - nie wiem. U mnie jest on pod zaciskiem linki do prędkościomierza jednak w delcie pomiar prędkości chyba jest elektroniczny.
Warto sprawdzić błędy na komputerze, może zostają tam jakieś ślady, albo na początek reset ECU.

Woong

Delta - traci obroty

Post autor: Woong » 23 lut 2008, 16:48

Narazie dziekuje wszystkim kolegom !!!!! Pojade do serwisu fiata bo mam najblizej po wszystkim podziele sie z wami nowymi wiadomosciami. : yesyes : NAJWARZNIEJSZE NIE ZALAMYWC SIE : yesyes :

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”