Kappa - kopcenie przy wysokich obrotach
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Panowie, jak dosc mocno depne w mojej kappie 2.4 TDS to potrafi porzadnie zakopcic na czarno. Jesli dlugi czas jezdze tak wolno, ze nie uzywam turbiny ( czasami okolo tygodnia ) to po ostrym depnieciu jest chmura dymu, za kilka sekund juz tego dymu jest mniej. Czy to podrecznikowy przyklad lejacych wtryskow, czy moze jakas inna przyczyna?
to normalne kiedy wchodzi w nagłe przyspieszenie -
- virtualmen
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Owszem trzeba czasem dać po garach, ale sprawdż czy w przewodach z powietrzem za turbiną (intercoolerze) nie zbiera ci sie olej, oznaczłoby to lekki problem z turbinką.
DEDRA 1.9 TDS z 1991 (270 000 km)
Sugerowałbym analizę stanu wtryskiwaczy i kąta wtrysku no i stan turbosprężarki (ale raczej puszczająca mocno olej dawałaby ciągłą chmurkę za autem w kolorze niebieskim)
Mam to samo i wielu innych użytkowników Kappy TDS również. Podobno TTTM. Mechanicy o moim silniku wypowiadają się pochlebnie, więc uznałem, że nie ma co wnikać w szczegóły.
Dymi? Widocznie tak ma być!
Dymi? Widocznie tak ma być!

Moja tez potrafi zakopcić jak depnę. Ale co ciekawe tylko czasem. Sądze ze ma to związek z wyswietlającym się nagminnie "Engine control system failure", którego nie mam czasu sprawdzić (prawdopodobnie źle ustawiony kąt wtrysku po wymianie pompy)
Rodzinnie:
Były: Thema 3.0 V6/ Thema 2.0 Turbo 16v/Thema 2.0 8v/Kappa 2.4 TDS
Są: Y Elefantino 1.2 16v Super-Fire/ Lybra SW 2.4 JTD
Lybra SW 2.4 JTD 00`
Suzuki Swift 1.3 97`
Y Elefantino 1.2 16v 02`
Były: Thema 3.0 V6/ Thema 2.0 Turbo 16v/Thema 2.0 8v/Kappa 2.4 TDS
Są: Y Elefantino 1.2 16v Super-Fire/ Lybra SW 2.4 JTD

widoczne wyraźne kopcenie występuje kiedy nagle jest potrzeba odlotu i depniemy na pedał ale to jest przez chwile a potem powinno być normalnie
a gdy jedziemy równomiernie ale dążymy do coraz to większej szybkości i w pewnym momencie następuje to przyspieszenie to wtedy nie powinno następować wyraźne dymienie,,
lancia dedra 19td 1995