Kappa - zwarcie w skrzynce bezpiecz. po odgrzybianiu klimy

Gdzie odgrzybiasz klimę?

Czas głosowania minie 10 sie 2046, 18:30

sam
14
54%
jadę do spec. warstatu
12
46%

Liczba głosów: 26

Awatar użytkownika
quake
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - zwarcie w skrzynce bezpiecz. po odgrzybianiu klimy

Post autor: quake » 06 kwie 2008, 19:30

Po krótce opowiem swoją historię odgrzybiania klimy. A więc udałem się do sklepu gdzie sprzedawca zaproponował mi dwa środki, jeden z "Car-Plan" natomiast drugi firmy lub nazwy "Kent".
Pierwszy z nich był droższy ale sprzedawca zachwalał ten drugi, tańszy. Więc się skusiłem. W domu postępowałem w/g instrukcji tj, wymontowałem filtr, wpuściłem rurką środek w kanały wentylacyjne, włączyłem obieg klimy itd.
Po 30 min. wyłączyłem auto. Wydawało się że wszystko jest OK. Po jakimś czasie zauważyłem, że kierunkowskazy zaczynają nagle mrugać. Myślałem, że to alarm, central lub inne ustrojstwo. Sprawdziłem i okazało się, że wszystko OK, działa.
Okazało się, że brak jest awaryjnych i kierunkowskazów wzbudzanych dźwignią. Wtedy już zacząłem podejrzewać co się stało. Zabrałem się za sprawdzenie bezpieczników po lewej stronie od kierownicy. Okazało się, że środek KENT z piany zamienił się w płyn i spłynął z lewego kanału wentylacyjnego na skrzynkę bezpieczników, powodując zwarcie, dodatkowo zniszczył przerywacz kierunkowskazów. Nie pomogło reanimowanie suszarką do włosów.
Sądziłem, że ten przekaźnik będzie mnie kosztował kilkadziesiąt zł. Okazało się jednak, że to małe gówno kosztuje bagatela 340 zł. A w spec. sklepie Fiat, Lancia itp. nie mają zamienników.
pomału trafiał mnie szlag, częściowo byłem zły na siebie, bo to było najdroższe odgrzybianie o jakim słyszałem a też na sprzedawcę który ten gówniany środek przedłożył ponad Kar-Plan który sam absorbuje się przez Klimę.
No ale to ja podjąłem przecież decyzję.
Gdy już odwiedziłem kilku elektrioników, znajome warsztaty i nie było z nikąd pomocy, został mi jeszcze jeden szrot.
Tam przeszukałem skrzynkę z przekaźnikami i znalazłem przerywacz BMW (Siemens) odpowiadający wtyczką i charakterystyką org. z lancii, był o 1 cm. dłuższy. Zapłaciłem za niego 20 zł.
Jest OK. Ale co było strachu, tego nikt nie odbierze.
Moja rada wynika z opisu zdarzenia a więc, nie zalewajcie lewego kanału went. bo zalejecie bezpieczniki!!lub stosujcie środek który nie wprowadza sie rurkami do kanałów.
Mam nadzieję, że ta przestroga uratuje kogoś od niepotrzebnych niemałych kosztów :D :P
Siła spokoju.

marco
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kappa, odgrzybianie klimy, ku przestrodze!

Post autor: marco » 06 kwie 2008, 20:19

...przerabiałem ten temat dokladnie w ten sam sposób jak ty
- kilka lat temu wstecz. :lol:
Przekaznik kierunkowskazów kosztował mnie 15 zł. : yesyes :

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 07 kwie 2008, 11:02

No ja będę w ten weekend sam odgrzybiał, słyszałem o tych dolegliwościach ze s[pływaniem i psuciem skrzynki, dlatego od razy zostanie zabezpieczona, a pozatym ja zdejmuję kratki zawsze i zapodaję już bezpośrednio w kanał. Ta skrzynka jest zamontowana trak, że można ją połozyć i wtedy nie ma prawa si e na nią nić nalać (wiem z doświadczenia) a ja jeśzcze połozyłem na nią szmatę grubą.
Jak tak zrobiłe to nic na nią nie spłynęło ostatnim razem.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Awatar użytkownika
larry123
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

...

Post autor: larry123 » 07 kwie 2008, 14:34

też kiedyś zrobiłem tak samo i popsułem przerywacz.

Awatar użytkownika
grzole
Klubowicz
Klubowicz

Re: ...

Post autor: grzole » 07 kwie 2008, 15:30

"larry123" pisze:też kiedyś zrobiłem tak samo i popsułem przerywacz.
Podpisuję sie i ja pod takim wyczynem. Na drugi raz zdemontuję całą skrzynkę bezpieczników i dopiero będę psikał pianką...
2x Kappa LS 2.0 20v '95 & '98 + Thema 2.0 ie 8v '89 + Punto Evo 1.4 MyLife '11
tel. 501-122-517

Awatar użytkownika
tomek
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Tomek
Kontakt:

Re: ...

Post autor: tomek » 07 kwie 2008, 15:54

: yesyes : mialem to samo ;)
Tomek
Obrazek
Obrazek- tyle palił mój Passat do 194 tys. - przestałem uzupełniać tankowania :(

Awatar użytkownika
grzole
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: grzole » 07 kwie 2008, 16:14

Kurde, a mówią słowa przysłowia aby uczyć sie na cudzych błędach a tymczasem każdy z nas próbuje Amerykę odkrywać... niszcząc przy okazji drogie przerywacze! :lol:
2x Kappa LS 2.0 20v '95 & '98 + Thema 2.0 ie 8v '89 + Punto Evo 1.4 MyLife '11
tel. 501-122-517

Awatar użytkownika
D1
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Roman

Post autor: D1 » 07 kwie 2008, 19:41

"grzole" pisze:Kurde, a mówią słowa przysłowia aby uczyć sie na cudzych błędach a tymczasem każdy z nas próbuje Amerykę odkrywać... niszcząc przy okazji drogie przerywacze! :lol:
: nieee : ja odgrzybiam sam, :lol: i wcześniej poszukałem na forum :wink: , aby uniknąć problemów :)
Pozdrawiam D1
Kontakt: 783 390 662
Obrazek

Awatar użytkownika
amajek

Post autor: amajek » 07 kwie 2008, 20:13

Ja niestety nie zagladalem wczesniej na forum i mialem tak samo dyskoteke z awaryjnych :)
Lancia Kappa 2.4 LX `98
Ząbkowice Śląskie

Awatar użytkownika
kamyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Kamil

Post autor: kamyk » 08 kwie 2008, 14:17

cenna rada będę o tym pamiętał :)
Obrazek

Kojak
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomasz

Post autor: Kojak » 08 kwie 2008, 15:09

A ja tam wolę grzybki... Nie no żartuję oczywiście odgrzybianie zrobione przy ogólnym przeglądzie klimy - czynnik/olej, uszczelnienie sprężarki, osuszacz itp.

Alan

Re: Re: ...

Post autor: Alan » 18 lut 2011, 8:07

ktoś zna który to przekaźnik od awaryjnych? moje czasem szwankują...są..nie ma..są.Nie wiem czy to wina przerywacza czy mojego grzebania w infocenter :) Kierunki działają bez zarzutu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”