Co Was najbardziej wkurza w Kappach??
Moderator: stabraf
No panowie na naszych drogach to terenówki padają a co dopiero nasze niunie.ale co niemówic to są jedyne w swoim rodzaju.mają wiele wad i zalet 

Kappa tds o yes
Niestety to stare auto,a ja stary dureń,że kupiłem stare jak policzyłem przez 6 mcy to by była z 2001 jak nic.Ale na szczęście pozostała już tylko kosmetyka nieszczelna sprężarka klimy na szczęście działajaca,wyszło jak to bywa przy wymianie wentylatora jak klime nabiłem,jedno naprawiam przy okazji innego."Duch-Dziadka" pisze:Ty Fazi widze ze Ciebie Kappa nie oszczedza. Znam jednego kolesia z Poznania co tez mial straszne problemy z Kappa 2.0T i w koncu stracil do niej cierpliwosc.
ja chociaz nie mam przygod lawetowych to jednak raz musialem brac na pych ale to rozrusznik padl...
Jesli chodzi o to co mnie wkurza w kappach to te wszystkie drobne usterki...
Krew nagla mnie zalewa i pioruny jasniste trafiaja...
Alfa Romeo 159 1,9 16v
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD
Mitsubishi ASX 1.8DID 4WD
- JARRO
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Z tymi swiatlami to nie zgadzam się. Mam 16 samochód i kappa ma niezłe światła. Największy problem to zbyt miękko zestrojone zawieszenie, niby twarde, ale buja na bochenkowatym asfalcie no i oczywiście schowki, których brak i miejsca na postawienie czegoś, położenie prtfela itp. Hamulce tez nieco zbyt siłowe."przemek.beta" pisze:Kappa ma bardzo słabe światła przednie, brak uchwytów na napoje i oczywiście płyn od spryskiwaczy na bocznych szybach.
JARRO POZDRAWIA
LANCIA KAPPA 2,4 BENZ. 1998 R.
A Z KANAPY SPOGLĄDA CARLA BRUNI
"JARRO" pisze:Z tymi swiatlami to nie zgadzam się. Mam 16 samochód i kappa ma niezłe światła. Największy problem to zbyt miękko zestrojone zawieszenie, niby twarde, ale buja na bochenkowatym asfalcie no i oczywiście schowki, których brak i miejsca na postawienie czegoś, położenie prtfela itp. Hamulce tez nieco zbyt siłowe."przemek.beta" pisze:Kappa ma bardzo słabe światła przednie, brak uchwytów na napoje i oczywiście płyn od spryskiwaczy na bocznych szybach.
Jest wyraźna róźnica w wersjach przed 1997 rokiem jeżeli chodzi o światła. W wersjach lift 98' + mi nie brakuje schowków, jedynie uchwytu do napoju
- JARRO
No właśnie. Zapomniałem o tej cholernej kierownicy. Mam 182 cm wzrostu i nie ma sposobu na dobrą pozycję za kierownicą. Albo nogi skurczone mnie wkur... , albo kierownica idzie za bardzo do góry, a mimo to nie widzę góry zegarów. Jeżeli nogi mam nieskurczone, to rękami nie sięgam do kierownicy. Mam kolegę, co ma jakieś 170 cm i jemu wszystko pasuje. No i czemu otwieranie bagażnika jest w schowku pasażera ?"Luckyy" pisze:ale kiedys nikt (przynajmniej ja nie pamietam) nie narzekal na brak uchwytow na napoje - a teraz juz kilka osob - mi jakos tego nie brakuje, ani w tym ani z zadnym poprzednim aucie."Blash" pisze:dokładnie , za pare miechów znów zapewne ktoś wrzuci taki temat"sloneczna" pisze:Chyba ten temat nie dawno był .
Plusy i minusy , czy coś takiego .
chodzilo mi o to co widac w prawym lusterku - MAŁO !"Marcin_D" pisze:z zawieszeniem prawda, ale do tego pola widzenia to nie rozumiem, kup sobie nowy niemiecki (chociaż teraz większość nowych tak ma) samochód, zobaczysz co tam widać - k..pę, u mnie sprzęgło działa lekko, a hamulec przynajmniej wyczuć można - nie jak w co niektórych samochodach.
w zadnym aucie z VAGa nie mialem tego problemu, a u fiatow to typowe (SC, CC, punto I) zawsze male lusterka - moze i auto wygada ladnie, ale jest malo praktyczne, moze dlatego ze Wlosi ich zbyt czesto nie uzywaja)
Hamulec nie jest slaby - tylko trzeba go dosc duzo wcisnac zeby zaczelo dobrze haowac i trzeba dosc mocno go dreptac, sprzeglo pewnie sie poprawi jak wymienie caly kompet, ale hamulec juz taki pewnie zostanie
Plyn na bocznych szybach - TAK, ale jakos bardzo mnie to nie denerwuje, natomiast swiatla mam H7 i nie moge powiedziec zeby byly slabe, porownujac je z H7 w Octavi czy H4 w passacie '94 czy H4 w Golfie '95 to swieca duuuzo lepiej."przemek.beta" pisze:Kappa ma bardzo słabe światła przednie, brak uchwytów na napoje i oczywiście płyn od spryskiwaczy na bocznych szybach.
Przypomnialo mi sie jeszcze jedno - regulacja kierownicy - jest ale jakos taka niedopracowana, nie moge sobie jej ustawic tak jak bym chcial. Ze wzgledu na moj nie najmniejszy wzrost, mam fotel usawiony prawie jak najdalej jest to mozliwe, a kierownica nawet calkowicie wyciagnieta jest troche za daleko i moglaby byc bardziej pionowo.
to chyba wszystko - ale sie rozpisalem
JARRO POZDRAWIA
- JARRO
I bardzo dobrze, że tak jest. Trudno, żeby pod nieobecność kierowcy, czyli przy braku kluczyka, wszyscy (np. dzieci) jeździły sobie szybami dla rozrywki, przycinając sobie paluszki."sloneczna" pisze:Trochę mnie wkurza ,że jak chcę podnieś szybę lub opuścić to trzeba przekręcić kluczyk i włączyć zapłon.
Do bani to jest !
JARRO POZDRAWIA
- JARRO
Hmmm. Mam to samo. Wszystko niby OK, ale prawy tył stuka. Nie stuka tylko jak mam pasażerów, albo bagażnik zawalony."lukasz22i" pisze:a mnie wkurzają stuki dochodzące spod air-bagu pasażera...mam tak od około roku, pytałem was kiedys o demontaż poduszki ale nikt mi wtedy nie pomógł jak to zrobić, poprostu jazda po dziurach i dzwonienie spod poduchy doprowadza mnie czasami do szału
...poza tym wkurza mnei to że od 2 miesiecy nikt nie moze zdiagnozowac stukania w prawym tylnim zawieszeniu, byly ze dwie wizyty w warsztacie, ze 3 wizyty u znajomych mechanikow, wymiana wahaczy i tulei, uciszenie stukających przewodów hamulcowych i dalej to samo, niby nic nie widać a jednak słychac!
JARRO POZDRAWIA
- JARRO
Napęd na tył ma zaletę taką, że jest niezły na świeżym śniegu, ale jak się jedzie. Jak staniesz, a pod śnieżkiem jest lód, to możesz sobie ruszać i ruszać, a koła się kręcą i kręcą, ale w miejscu. Mam doświadczenia z wielu aut tylnonapędowych i ich siłą jest przede wszystkim zajebis.... pokonywanie zakrętów, czego o przednionapędowych powiedzieć nie można. W tylnym napędzie przód przenosi mniej sił. On ma tylko nadać kierunek, podczas gdy w przednim napedzie mamy na nim siły skrętu i napędu i to jest beeeeeeeeeee. Samochody tylnonapędowe dają w związku z tym wszystkim większy, odczuwalny komfort i nie są takie nerwowe w prowadzeniu-lepiej "słuchają" kierowcy."topcio1" pisze:"Boorek" pisze:a propos Omegi to mnie w Kappie denerwuje napęd na niewłaściwą oś, zwłaszcza że idzie zima...
przed lucyną miałem Omegę 2,4 b, a wcześniej 2,0b jazda w zimie to prawdziwa frajda ale kapcie muszą być z górnej pułki bo bezpieczeństwo najważniejsze
JARRO POZDRAWIA
- JARRO
Re: ...
Mistrzu ! Ale które 2,4. Diesel , czy benz. ? Ja mam benzynę i jak chlupnie od wymiany do wymiany 1 litra to wszystko. ale to zgodne z normą jest"larry123" pisze:wkurzają mnie silniki 2.4 że lubią "olej"

JARRO POZDRAWIA
- larry123
- Klubowicz
- Kontakt:
nie zgodzę się z tym stwierdzeniem i pewnie każdy miłośnik citroena, zna historie policji i gangsterów jeżdżących przednio napędowymi cytrynkami, które uciekały na zakrętach tylno-napędówkom ."JARRO" pisze:.... odczuwalny komfort i nie są takie nerwowe w prowadzeniu-lepiej "słuchają" kierowcy.
- JARRO
Re: Co Was najbardziej wkurza w Kappach??
Masz nieodparte i dobre wrażenie. W większości samochodów kierownica nie jest na środku, ale raczej deczko w lewo."hamberg" pisze:mam niedoparte wrazenie ze kierownica nie jest dokladnie na wprost (na osi symetrii) kierowcy tylko przesunieta ok 1,5-2cm w lewo. Moze mnie juz tak pokrzywilo od tego siedzenia przy kompie. W koncu sie wezme i jakos to pomierze.
No i alcantara - swietnie sie czuje siedzac na niej. Poza tym w bogatych firmach zauwazylem ze cale meble (fotele, kanapy) sa obite alcantara. Niestety zbyt latwo sie ona sciera i mechaci.
reszta to tak jak innych

JARRO POZDRAWIA
W tym akurat jakaś logika jest (choć osobiście wolałbym przycisk na wierzchu)."JARRO" pisze:No i czemu otwieranie bagażnika jest w schowku pasażera ?
Kluczyk serwisowy nie otwiera schowka ani klapy. Takie usytuowanie pzycisku powoduje że po zamknięciu schowka nikt niepowołany nie będzie Ci grzebał w bagażniku.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW

Rozwiązanie obecne było już w Themie. Moim zdaniem dobre."wujekp" pisze:W tym akurat jakaś logika jest (choć osobiście wolałbym przycisk na wierzchu)."JARRO" pisze:No i czemu otwieranie bagażnika jest w schowku pasażera ?
Kluczyk serwisowy nie otwiera schowka ani klapy. Takie usytuowanie pzycisku powoduje że po zamknięciu schowka nikt niepowołany nie będzie Ci grzebał w bagażniku.
2x Kappa LS 2.0 20v '95 & '98 + Thema 2.0 ie 8v '89 + Punto Evo 1.4 MyLife '11
tel. 501-122-517
tel. 501-122-517
- JARRO
Policja, gangsterzy. To ty piszesz o historii jakiejś. Sorki, ale większość sportowych aut ma napęd na tylne koła. Uwarzasz, że to taki kaprys producentów ?"larry123" pisze:nie zgodzę się z tym stwierdzeniem i pewnie każdy miłośnik citroena, zna historie policji i gangsterów jeżdżących przednio napędowymi cytrynkami, które uciekały na zakrętach tylno-napędówkom ."JARRO" pisze:.... odczuwalny komfort i nie są takie nerwowe w prowadzeniu-lepiej "słuchają" kierowcy.
JARRO POZDRAWIA
Kolego a w którym sportowym aucie możemy mówić o jakimkolwiek komforcie? a poza tym to jest temat "co nas wkurza w kappach" a nie o słusznosci napędu na przód czy tył... Pozdrawiam"JARRO" pisze:Policja, gangsterzy. To ty piszesz o historii jakiejś. Sorki, ale większość sportowych aut ma napęd na tylne koła. Uwarzasz, że to taki kaprys producentów ?"larry123" pisze:nie zgodzę się z tym stwierdzeniem i pewnie każdy miłośnik citroena, zna historie policji i gangsterów jeżdżących przednio napędowymi cytrynkami, które uciekały na zakrętach tylno-napędówkom ."JARRO" pisze:.... odczuwalny komfort i nie są takie nerwowe w prowadzeniu-lepiej "słuchają" kierowcy.