Lybra - sama wchodzi na obroty
- netmarcinek
- Dopiero zaczyna na naszym forum
moja lybra ostatnio czasami wchodzi sama na obroty tak do 3500 czasem mniej.
dzieje sie tak jak jade dosc powoli nie gazując jej za mocno a potem
daje na luz i sobie obroty pofaluja do gory i na dol a czasem rosna tylko w gore
jak dam gazu do 4-5000 to wszystko wraca do normy
mam silnik 1.6 1581cm3 chyba typ 182.A4.000
jeszcze pytanie czy ten silnik jest z waritorem czy nine
daje na luz i sobie obroty pofaluja do gory i na dol a czasem rosna tylko w gore
LYBRA 1.6 16V BERLINA NAVI
Może sonda lambda jest uszkodzona, albo silnik krokowy...
Lancia Lybra '00 2.0 20V comfortronic 
Lancia Kappa SW '97 2.0 20V

Lancia Kappa SW '97 2.0 20V

Co do wariatora to nie wiem(1.8 ma wariator na pewno).Mozesz mieć zapowietrzony układ chłodniczy lub np. walnięty termostat.Miałem tak kiedyś w Maździe 626 2.0 16 v .Sprawdź ukląd chlodniczy , ilość płynu , odpwietrzenie...
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
Obstawiam silnik krokowy
...lub bierze gdzieś lewe powietrze... lewe, czyli poza filtrem powierza i przepływomierzem powietrza (jakkolwiek się zwie to coś, co reguluje dopływ powietrza do silnika
)
...lub bierze gdzieś lewe powietrze... lewe, czyli poza filtrem powierza i przepływomierzem powietrza (jakkolwiek się zwie to coś, co reguluje dopływ powietrza do silnika

no właśnie ja bym obstawiał nieszczelność w dolocie. silnik krokowy nie podniesie raczej obrotów do 3000rpm
jest: Y10T [ było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 574-797-629 ]

Re: Lybra - sama wchodzi na obroty
nie ma wriatora"netmarcinek" pisze:moja lybra ostatnio czasami wchodzi sama na obroty tak do 3500 czasem mniej.
lancia lybra intensa 2,4jtd-sprzedana
lancia delta III platinum 2,0 M-jet 2010r-sprzedana
Alfa Romeo Tonale-użytkowana
lancia delta III platinum 2,0 M-jet 2010r-sprzedana
Alfa Romeo Tonale-użytkowana
- Roach
Co do tego ze krokowiec nie podniesie obrotow to nie byl bym pewien. . W moim poprzednim aucie (Opel Vectra A GT) Jak krokowiec sie zawiesil to na luzie wlasnie lecial do 3000RPM. Po zdjeciu mogi z gazu mialem "tempomat"
no to na szczęśćie mój nie ma ani aż takich odpałów, ani aż takich możliwości"Roach" pisze:Co do tego ze krokowiec nie podniesie obrotow to nie byl bym pewien. . W moim poprzednim aucie (Opel Vectra A GT) Jak krokowiec sie zawiesil to na luzie wlasnie lecial do 3000RPM. Po zdjeciu mogi z gazu mialem "tempomat"

jest: Y10T [ było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 574-797-629 ]

-
- Klubowicz
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
Na szybko sprawdź NTC temperatura silnika - niebieska wtyczka
Re: Lybra - sama wchodzi na obroty
a to nie jest pochodna silnika z Bravo?"jenks" pisze:nie ma wriatora"netmarcinek" pisze:moja lybra ostatnio czasami wchodzi sama na obroty tak do 3500 czasem mniej.
Jeśli tak, to problem był szeroko omawiany nie raz na Autokaciku

Ja z kolei miałem czasem, bardzo nieregularnie, problemy z zapalaniem na ciepło i falowaniem obrotów, ale dosyć wcześnie zauważyłem, że ruszenie kablami w okolicy przepustnicy pomagało na jakiś czas... ewidentnie było z nimi coś nie tak. Potem dociągnąłem tą masę, trochę było lepiej, a niedługo później zastosowałem rozwiązanie ostateczne i rozbiłem moje Bravo...
Pozdrawiam
Toper
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM
Toper

- netmarcinek
tak jest to silnik taki jak byl w brawo i marei i mulitpli 182A4000
ma klika drobnych roznic kosmetycznych jest bardziej wyciszony w librze i ma troche inaczej rozwiazany dolot powietrza
dzieki za porady
dzisiaj sie wezme i popatrze gdzie sa te wtyczki od czujnika i zobacze ta mase co nie dochodzi
ma klika drobnych roznic kosmetycznych jest bardziej wyciszony w librze i ma troche inaczej rozwiazany dolot powietrza
dzieki za porady
dzisiaj sie wezme i popatrze gdzie sa te wtyczki od czujnika i zobacze ta mase co nie dochodzi
LYBRA 1.6 16V BERLINA NAVI
z masą jest tak, że jest ciągnięta od komputera. Ja sobie pociągnąłem drugi kabelek od wtyczki do obudowy komputera."netmarcinek" pisze:tak jest to silnik taki jak byl w brawo i marei i mulitpli 182A4000
dzieki za porady
Ale u mnie było tak:
- zaczyna wariować z obrotami, czasami małe, czasami duże, czasami gaśnie.
- zatrzymuję się na poboczu, otwieram maskę
- ruszam kablami przy przepustnicy i jak ręką odjął, wszystko się uspokaja.
I tak czasami następny raz za kilka miesięcy... a czasami za 2 dni

Gorzej było jak było ciepło.
Polecam autokacik.pl i kolega Patre. Tylko musisz przeżyć jego dziwny sposób bycia i się nie zrażać...

Pozdrawiam
Toper
Pozdrawiam
Toper
Toper