Lybra - problemy z EGR

Gość

Lybra - wymieniłem przepływomierz i... (2.4JTD)

Post autor: Gość » 07 lis 2008, 22:09

ja to bym sprawdził elektrozawór egr/elektrycznie/ i elektrozawór turbiny 8O 8O 8O 8O

Awatar użytkownika
teemka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: teemka » 07 lis 2008, 22:14

no nie wiem specem w tym temacie nie jestem ale czemu w momęcie odpiecia przepływomierza auto ma takiego kopa na starcie jak powinno?? 8O
WŁOSZKI W POSIADANIU: ALFA 147 BY ZENDER 180KM / ALFA ROMEO 166 2.4 JTDM 20V 175KM
LANCIA LYBRA SW 2.4JTD 150KM (Emblema) / LANCIA LYBRA SW 1.9JTD 115KM (Intensa)

Szukasz części do Lancii Lybry? Napisz!

Gość

Post autor: Gość » 07 lis 2008, 22:19

to ja już tobie nie pomogę za mało wiem :D :D :D/przepływomierz boscha czy pierburg?/a może jakaś tania imitacja
jeszcze małe pytanko jakie są parametry po podłączeniu testera podaczas jazdy próbnej/chodzi o wartość powietrza kalulowaną a watośc zmierzoną ,aktualaną i jaka jest w tym momencie wartość otwarcia zaworu egr ?????????/

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

Post autor: lancia1969 » 07 lis 2008, 22:31

Sprawdź oscyloskopem sygnał z czujnika położenia wału , to że egzaminer nie wyłapuje błedu wcale nia znaczy że wysyła poprawną wartość - jak nie bedzie poprawbego sygnału całe sterowanie leży - ewntualnie podmień czujnik i zobacz czy nie ma poprawy - tak naprawde warto sprawdzić masy i napiecia wysyłane do ECU.

W jakim stanie masz katalizator ? - nie zatkał się przypadkiem?
Kiedy wumieniałeś filtry paliwa ?
Jakie ciśnienie na listwie pokazuje egzaminer?

Awatar użytkownika
teemka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: teemka » 07 lis 2008, 22:37

przepływomierz jest boscha
jeśli chodzi o te parametry przepływomierza to napewno były porównywalne ale teraz nie potrafie Ci powiedzieć jakie były wartości a o wartościach otwarcia egr nie powiem bo nie widziałem...

P.S. Nie sposob ogarnąc wszystkie info ktore wyrzuca program diagnostyczny- tym bardziej kiedy nie bardzo sie wie na co zwrocić uwagę :oops:
Z tego względu chętnie wysłucham porad i sugestii ale sam nie wiele moge powiedzieć o wynikach z komputera- conajwyżej o własnych odczuciach/obserwacjach...

Aha- katalizatora nie sprawdzałem... Wszystkie filtry były wymieniane jakieś 20tyś km temu- tak wynika z ksiązki serwisowej i naklejek...
To jest moje "świeże" auto także narzie sam przy nim (poza wymiana f. powietrza, f.oleju i samego oleju) nic nie robiłem
Ostatnio zmieniony 07 lis 2008, 22:42 przez teemka, łącznie zmieniany 1 raz.
WŁOSZKI W POSIADANIU: ALFA 147 BY ZENDER 180KM / ALFA ROMEO 166 2.4 JTDM 20V 175KM

Gość

Post autor: Gość » 07 lis 2008, 22:42

jeśli sygnał położenia wału z oscyloskopu jest nie taki jak trza to examiner wywali błąd niezgodność faz/chyba że oba czujniki leżą/nieprawdaż chyba że się mylę gość oscyloskop widział na filmie,lub w necie/bez obrazy /zapchany wydech ? po odłączeniu przepływki nie zbierał by się/chyba nie to? a może sugestia kol.teemka -odpada/
Ostatnio zmieniony 07 lis 2008, 22:55 przez Gość , łącznie zmieniany 1 raz.

Gość

Post autor: Gość » 07 lis 2008, 22:50

ja to bym koledze Teemka poradził dobrego elektronika /nie amatora/ :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
teemka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: teemka » 07 lis 2008, 22:54

no właśnie do tego też doszedłem:)

Gość

Post autor: Gość » 07 lis 2008, 22:58

zatkany wydech-brak zmiany po odłączeniu przepływki
ciśnienie na listwie błąd examinera /chyba że sygnał po oscyloskopie nie taki
filtr paliwa nie zaszkodzi wymienić

więcej nie umiem szukaj tych co wiedza że nic nie wiedzą :D :D :D

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: lancia1969 » 07 lis 2008, 23:01

"jan123456" pisze:jeśli sygnał położenia wału z oscyloskopu jest nie taki jak trza to examiner wywali błąd niezgodność faz/chyba że oba czujniki leżą/nieprawdaż chyba że się mylę gość oscyloskop widział na filmie,lub w necie/bez obrazy /
Nie ma na co sie obrażać - oscyloskop prawde powie - egazminer tępy jest :? - używasz i sam wiesz że jezeli mieści sie w "zakresie" to egzaminer błedu nie wywali chociaż powienien pokazywac inny kąt ( dopuszczalny), mechanik tego nie skojarzył a silnik już nie bedzie działał w takiej mapie jak powinien - do tego dołóż bład przepływki i np czujnika temperaruty i gotowy przepis na kłopoty z mocą - no niestety przy przypadkach trudnych ( może się okazać że błachych) - nie da sie uniknąć procesu krok po kroku i jeszcze przy opisie internetowym.
Przecież można skorzystac z zakładów ,którzy na codzień uzywaja takich narzędzi i poszukać usterki .
Ciekaw jestem jak z spalaniem i odgłosem pracy tego samochodu, zawsze można lepszą , bardziej trafna diagnozę postawić.

Gość

Post autor: Gość » 07 lis 2008, 23:07

w naprawie jestem daleki od emocji .mamy pomóć gościowi to tylko auto : yesyes : po wypowiedziachkol teemka, laik/bez obrazy/skąd weżmie oscyloskop, co do examinera jestem w pełni zgodny co innych nie ,ale nie o to chodzi trza gościowi pomóc a nie pisać wywody które nie przybliżają nas do rozwiązania problemu .moja rada dla kol.teemka dobry fachowiec

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: lancia1969 » 07 lis 2008, 23:13

"jan123456" pisze:w naprawie jestem daleki od emocji .mamy pomóć gościowi to tylko auto : yesyes : po wypowiedziachkol teemka, laik/bez obrazy/skąd weżmie oscyloskop, co do examinera jestem w pełni zgodny co innych nie ,ale nie o to chodzi trza gościowi pomóc a nie pisać wywody które nie przybliżają nas do rozwiązania problemu .moja rada dla kol.teemka dobry fachowiec
Zdecydowanie Cię popieram tylko bardziej skomplikowałem :wink:

Gość

Post autor: Gość » 07 lis 2008, 23:17

tylko że dobry nie oznacza tani/tanie mięso psy jedzą/

tak na marginesie dla adminów proponuje założyć dział dla zawansowanych co wy na to????????????????????

Awatar użytkownika
teemka
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: teemka » 08 lis 2008, 15:39

OK temat zamknięty- przyczyna takiego stanu rzeczy był EGR. Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”