Kappa - ładowanie akumulatora
Witam, ładując akumulator prostownikiem odłączyć klemy czy można to robić na samochodzie z podłączonym akumulatorem (Kappa TDS)? Jaka jest wydajność ładowania akumulatora przez alternator przy obrotach biegu jałowego (900-950obr/min)? Chodzi mi o to, że jeżeli rozładował się akumulator, samochód nie odpala, to po odpaleniu z kabli ile czasu silnik musi pracować aby na tyle naładować akumulator, żebym następnego dnia bez problemu odpalił samochód?
Zbynek-odpowiem żarcikiem: odwiedź miejscowości ze swojego profilu i powinno być ok.
Co do ładowania to lepiej odepnij klemy.
Co do ładowania to lepiej odepnij klemy.
Klemy nie "lepiej odepnij" tylko napewno odepnij - może szlag trafić elektronike pokładową.
Ładowanie przy takich obrotach jest znikome - myślę że jakby pochodził ze 24 godziny to może by coś dało.
Ładowanie przy takich obrotach jest znikome - myślę że jakby pochodził ze 24 godziny to może by coś dało.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
-
- Forumowicz/ka
zamiast tego zrobic wycieczke 100km i wrocic (drugie 100km) i nastepnego dnia odpali na pewno
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
24h?Chyba przy uruchomionych wszystkich odbiornikach. Bez przesady, wydajność wbrew pozorom jest duża, a czy zapali to jeszcze zależy od stanu akumulatora. Raz mi się się to zdażyło ale przejazd do pracy 12 km, 8 godzin stania i nie było problemu z zapłonem."Marcin_D" pisze:Klemy nie "lepiej odepnij" tylko napewno odepnij - może szlag trafić elektronike pokładową.
Witam
Alternator w sytuacji kiedy akumulator jest mocno rozładowany nie naładuje go do pełna. Jeżeli chcesz żeby akumulator służył ci długo to należało by go jak najszybciej naładować prostownikiem. Eksploatacja samochodu na mocno rozładowanym akumulatorze skraca zmacznie żywot tego drugiego, a i dla alternatora nie jest chyba najlepiej jak cały czas pracuje pełną parą żeby jak najszybciej naładować akumulator.
Pozdrawiam
Alternator w sytuacji kiedy akumulator jest mocno rozładowany nie naładuje go do pełna. Jeżeli chcesz żeby akumulator służył ci długo to należało by go jak najszybciej naładować prostownikiem. Eksploatacja samochodu na mocno rozładowanym akumulatorze skraca zmacznie żywot tego drugiego, a i dla alternatora nie jest chyba najlepiej jak cały czas pracuje pełną parą żeby jak najszybciej naładować akumulator.
Pozdrawiam
-
- Forumowicz/ka
ale pytanie bylo czy na nastepny dzien odpali (a noce jeszcze nie sa takie cieple).
Jezeli moge coś dodać
sprawdzić ładowanie i kupić nowe akku dla wlasnego świętego spokoju.znam to z autopsji.
Pozdro

Pozdro
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
wiadomo że najlepiej wyjąć i prostownikiem naładować,
czy odpali po nocy? Mnie dobry aku. (została zapalona lampka na cołą noc) po odpaleniu z rozruchowego prostownika i przejechaniu ok 14 km odpalił bez problemu po 8h
Nie znając przyczyny rozładowania akumulatora raczej trudno doradzać zakup nowego
czy odpali po nocy? Mnie dobry aku. (została zapalona lampka na cołą noc) po odpaleniu z rozruchowego prostownika i przejechaniu ok 14 km odpalił bez problemu po 8h
Nie znając przyczyny rozładowania akumulatora raczej trudno doradzać zakup nowego

Re: Kappa - ładowanie akumulatora
Dzięki za wszelkie uwagi i sugestie. Generalnie po mieście mało jeżdżę, do pracy mam 2km i zazwyczaj chodzę spacerkiem, ale ostatnio pogoda była jaka była i lenistwo zwyciężyło
A wiadomo że na takich odcinkach ani silnik dobrze się nie nagrzeje, a tym bardziej akumulator się dostatecznie nie naładuje i mamy ujemny bilans. Jutro rano odpalam na kable, a w pracy podłączę pod prostownik (mam nadzieję że ok. 7 godzin ładowania wystarczy). Jak już akumulator będzie naładowany to sprawdzę pobór prądu przy wyłączonym silniku czy prąd bokami nie ucieka i powinno być ok.

- Tomzik
- Klubowicz
- Imię: Tomczysław ;)
Trzeba naładować jak najszybciej, bo jak się zasiarczy to będzie do wyrzucenia. Mało kiedy chyba da się odsiarczyć, zresztą to żmudne i bardzo czasochłonne.
I najlepiej poładować spokojnie, nie za wielkim prądem, maks amperaż to ok. 0,1 pojemności akumulatora (o ile dobrze pamiętam
). I spokojnie, kilka dobrych godzin.
I najlepiej poładować spokojnie, nie za wielkim prądem, maks amperaż to ok. 0,1 pojemności akumulatora (o ile dobrze pamiętam

Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
dlatego też 1 sprawdzić ładowanie ..."topcio1" pisze:wiadomo że najlepiej wyjąć i prostownikiem naładować,

pozdro
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
Dodam jeszcze, że przed ładowaniem powinieneś wykręcic korki z cel i sprawdzic poziom elektrolitu - w razie potrzeby uzupełnic wodą destylowana.
Ładuj prądem nie większym niż 0,1 pojemnosci akum. czyli ok. 6-8 A (jeśli prostownik ma regulację). 6-7 godzin ładowania w zupełności wystarczy - dłużej może mu zaszkodzic. Powodzenia!
Ładuj prądem nie większym niż 0,1 pojemnosci akum. czyli ok. 6-8 A (jeśli prostownik ma regulację). 6-7 godzin ładowania w zupełności wystarczy - dłużej może mu zaszkodzic. Powodzenia!
Ojciec michala1045.
- Kappa SW 2.4 TDS 1997 - moja była
- Y 1.2 16V 1997 - była żony.
- Lancia Phedra 2,0 jtd 2004 - była
Aktualnie na stanie
- Y 1,2 8v 2001 Marie Claire - żony
- Citroen BX 19 TRI, 1989
- MZ ES 250 1965 - mój rocznik
- Dodge Grand Caravan 3,3 2007
- Kappa SW 2.4 TDS 1997 - moja była
- Y 1.2 16V 1997 - była żony.
- Lancia Phedra 2,0 jtd 2004 - była
Aktualnie na stanie
- Y 1,2 8v 2001 Marie Claire - żony
- Citroen BX 19 TRI, 1989
- MZ ES 250 1965 - mój rocznik

- Dodge Grand Caravan 3,3 2007
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Nowe droższe prostowniki mają już funkcję wyłączenia prostownika po naładowaniu aku 

Re: Kappa - ładowanie akumulatora
No i aku naładowany, prawie 0,5l wody destylowanej dolałem. Jedyne co mnie martwi to to, że po podłączeniu akumulatora podczas jazdy kilka razy zaczęły mrygać światła awaryjne. Zawsze tak jest po przywróceiu zasilania? Trochę to dziwne...