Co Was najbardziej wkurza w Lybrach

Moderator: stabraf

Awatar użytkownika
Wojtek Łódź
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Co Was najbardziej wkurza w Lybrach

Post autor: Wojtek Łódź » 20 lip 2009, 14:15

Hmm, serwisant z Auto Complex postraszył mnie jedynie, że przy awarii silniczków konieczna jest wymiana całych reflektorów, bo są nierozbieralne :roll: Co prawda i tak miałem to w planach przed zimą - szkła są już matowe, lekko pożółkłe, troszkę popękane (chyba wskutek uszkodzeń termicznych), ale nieco obawiam się kosztów - nowe kosztują pewnie z 400 - 500zł. Mam jeszcze cichą nadzieję, że to tylko kwestia styków lub innej usterki.

I jeszcze jeden minusik znalazłem - brak centralnego ryglowania zamków od wewnątrz. Szyby z tyłu można zablokować, a zamki już nie? Albo czegoś jeszcze nie doczytałem ;)

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 20 lip 2009, 14:45

Wojtek Łódź pisze:I jeszcze jeden minusik znalazłem - brak centralnego ryglowania zamków od wewnątrz. Szyby z tyłu można zablokować, a zamki już nie? Albo czegoś jeszcze nie doczytałem ;)
Chodzi o tzw. blokadę dziecięcą tylnych drzwi, by nie można było ich otworzyć od środka?
Jest - doczytaj ;)
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Wojtek Łódź
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Wojtek Łódź » 20 lip 2009, 16:31

Nie, mam na myśli ryglowanie wszystkich drzwi - automatycznie po ruszeniu pojazdem bądź ręczne, przyciskiem na konsoli. Nie dostrzegam nigdzie takiej opcji. W sumie drobny niuans ;)

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 20 lip 2009, 16:46

Nigdy tego nie mogłem zrozumieć po co jest taka opcja jak automatyczne ryglowanie się drzwi.
Więcej pracy dla strażaków po wypadku.
Ale dla Twojej wiadomości wystarczy swój knefel wcisnąć i wszystkie się automatycznie zamykają.

Agoocha
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Agoocha » 20 lip 2009, 16:55

Wojtek Łódź pisze:Hmm, serwisant z Auto Complex postraszył mnie jedynie, że przy awarii silniczków konieczna jest wymiana całych reflektorów, bo są nierozbieralne :roll: Co prawda i tak miałem to w planach przed zimą - szkła są już matowe, lekko pożółkłe, troszkę popękane (chyba wskutek uszkodzeń termicznych), ale nieco obawiam się kosztów - nowe kosztują pewnie z 400 - 500zł. Mam jeszcze cichą nadzieję, że to tylko kwestia styków lub innej usterki.
Też mnie to wkurza :evil: - matowe i pożółkłe reflektory, jak na auto tej klasy to spora wada estetyczna. Truję mojemu mężowi głowę, że czas już je wymienić, ale te koszty :roll: A poza tym wkurza mnie odpryskujący chrom na grillu i wokół reflektorów i pod jedną z klamek. Poza tym nic mnie nie wkurza, kocham to autko :D
Lancia Lybra SW 2.4 JTD 2003r. - druga Lucynka - od 26 października 2009 do... (mam nadzieję jeszcze długo!)
Lancia Lybra SW 1.9 JTD 2000r. - moje pierwsze auto! - od 13 marca 2009 do 19 lipca 2009

fabio
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: fabio » 20 lip 2009, 18:23

Dudi pisze:
Wojtek Łódź pisze:Co do regulacji świateł - czy jest ona rzeczywiście automatyczna w zależności od obciążenia? Bo kręcenie regulatorem na desce rozdzielczej wcale nie powoduje zmiany kąta padania snopu światła- trochę obawiam się, że problem tkwi w silniczkach od regulacji?
Tak jak kolega napisał, jeśli nie masz ksenonów to regulacji dokonuje się za pomocą pokrętła z lewej strony kierownicy. Ale nie martw się - awaria silniczków do regulacji zasięgu świateł - to stała przypadłość w Lybrach.
...a ja myslalem ,ze mi prawy silniczek nie dziala z powodu dzwona :)

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 21 lip 2009, 5:32

Wojtek Łódź pisze:Nie, mam na myśli ryglowanie wszystkich drzwi - automatycznie po ruszeniu pojazdem bądź ręczne, przyciskiem na konsoli. Nie dostrzegam nigdzie takiej opcji. W sumie drobny niuans ;)
Dokładnie - jeśli wciśniesz "grzybek" w drzwiach kierowcy masz efekt jakiego szukasz. Po prostu nie ma do tego osobnego przycisku.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojtek Łódź
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Wojtek Łódź » 22 lip 2009, 11:51

Heh, to było zbyt proste, bym mógł na to wpaść ;) Co do użyteczności tej funkcji - miałem już kiedyś sytuację, że ktoś próbował dorwać się do auta od zewnątrz (pijaczek jakiś), więc to raczej kwestia bezpieczeństwa pasażerów. Choć z drugiej strony - jeżeli po wypadku nie następuje odcięcie zapłonu i otwarcie zamków, to faktycznie jest to utrudnienie dla ratowników.

Kwestia popielniczki rozwiązana w sposób najprostszy - poprzez wymianę na inną (używana za 100zł). Okazuje się, że plastikowy rygielek odpowiadający za płynne otwieranie i zamykanie tego elementu ma swoją ograniczoną trwałość i raz wyłamany - nie daje się niczym zastąpić. Jako że jestem niepalący - obecna popielniczka zapewne przeżyje wiele lat.

Załamał mnie koszt ozdobnej listewki na tylnim zderzaku (a' la chrom) - 178zł :roll:

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 22 lip 2009, 12:09

Wojtek Łódź pisze:Załamał mnie koszt ozdobnej listewki na tylnim zderzaku (a' la chrom) - 178zł :roll:
Ciebie też ? :)
Mnie brakuje kawałeczka z lewej strony (od kierowcy) ale tylko tej chromowej części nie całej listwy.
Na allegro oryginał/nówka po 105zł

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 22 lip 2009, 12:15

No własnie- kiedyś zgubiłem tę chromowaną listewkę z boku i w Warszawie w COKPRM płaciłem za to kilkadziesiąt złociszy. Sprowadzali z Bielska.

tel. (0-22) 694-64-90
:link:
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Wojtek Łódź
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Wojtek Łódź » 22 lip 2009, 12:16

Ba, ja też nie mam tylko tego środkowego kawałka - chodzi w zasadzie o sam narożnik zderzaka. Niby nic, ale jednak nieco szpeci estetykę.
Ceny tych listewek na przód to ok. 130zł (Auto Complex Łódź). Mam nadzieję, że ceny innych części galanteryjnych nie są tak wygórowane.

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 22 lip 2009, 12:37

Niestety ale na takich pierdołeczkach serwisy zarabiają najwięcej.
I mówię, że jest na allegro nówka za 105zł a nie 130 czy 178zł co oczywiście nadal jest kwotą zwalającą z nóg.

Awatar użytkownika
k.lolek

Post autor: k.lolek » 24 lip 2009, 0:26

Parkowanie pojazdu.-kompletna niewidoczność,brak porównania gabarytów.ocena odległości tyłu i przodu,.Ale to tylko dla początkujących."uczymy się auto na pamięć"-więc praktyka.

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 24 lip 2009, 7:39

k.lolek pisze:Parkowanie pojazdu.-kompletna niewidoczność,brak porównania gabarytów.ocena odległości tyłu i przodu,.Ale to tylko dla początkujących."uczymy się auto na pamięć"-więc praktyka.
Wymieniasz rzeczy które są winowajcą brakujących nam listewek czy jako wady Lybry które Ciebie wkurzają ?

Awatar użytkownika
k.lolek

Post autor: k.lolek » 24 lip 2009, 23:12

kaeres pisze:
k.lolek pisze:Parkowanie pojazdu.-kompletna niewidoczność,brak porównania gabarytów.ocena odległości tyłu i przodu,.Ale to tylko dla początkujących."uczymy się auto na pamięć"-więc praktyka.
Wymieniasz rzeczy które są winowajcą brakujących nam listewek czy jako wady Lybry które Ciebie wkurzają ?
to odpowiedz do posta w temacie.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”