Kappa - wymiana czy remont silnika 2.4
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa - panewki w 2.4 benzyna?
Witam,
Mam prośbę o pomoc w diagnozie. Właśnie oglądałem świetnie utrzymaną Kappę 2,4 w naprawdę fajnej cenie. Auto ma jednak feler - stuki w silniku. Właściciel podejrzewał panewki i po opowieściach też tak myślałem, jednak stuki występują tylko na dobrze nagrzanym silniku a ciśnienie oleju nie spada, co zasiało we mnie wątpliwość. Poczytałem forum i wiem, że stuki wydaje tez zużyta pompa oleju, ale czemu w tej sytuacji ciśnienie jest ok?
Drugie pytanie - jeśli to panewki to jaka jest szansa sprawdzić to bez wyjmowania motoru z auta? W niektórych samochodach udawało się zajrzeć do panewek korbowodowych po zdjęciu miski - jak jest w Kapiszonach?
Będę wdzięczny za podpowiedzi. Auto chyba i tak kupię, bo nadwozie jest bliskie ideału (i to nie jak na 14 lat, bo wygląda na mniej zmęczone niż moja 3 letnia służbówka) ale chciałbym wiedzieć z jakimi kosztami mam się liczyć później.
Mam prośbę o pomoc w diagnozie. Właśnie oglądałem świetnie utrzymaną Kappę 2,4 w naprawdę fajnej cenie. Auto ma jednak feler - stuki w silniku. Właściciel podejrzewał panewki i po opowieściach też tak myślałem, jednak stuki występują tylko na dobrze nagrzanym silniku a ciśnienie oleju nie spada, co zasiało we mnie wątpliwość. Poczytałem forum i wiem, że stuki wydaje tez zużyta pompa oleju, ale czemu w tej sytuacji ciśnienie jest ok?
Drugie pytanie - jeśli to panewki to jaka jest szansa sprawdzić to bez wyjmowania motoru z auta? W niektórych samochodach udawało się zajrzeć do panewek korbowodowych po zdjęciu miski - jak jest w Kapiszonach?
Będę wdzięczny za podpowiedzi. Auto chyba i tak kupię, bo nadwozie jest bliskie ideału (i to nie jak na 14 lat, bo wygląda na mniej zmęczone niż moja 3 letnia służbówka) ale chciałbym wiedzieć z jakimi kosztami mam się liczyć później.
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Odp: Kappa - panewki w 2.4 benzyna?
premek pisze:Witam,
przeniosłem Cię do tego tematu. Tu już chyba wszystko powiedziano na temat panewek, ich wymiany i kosztów z tym związanych

-
Odp: Kappa - wymiana czy remont silnika 2.4
Dzięki.
Nie mam więc pytań co do tego, czy można zajrzeć bez wyjmowania itd.
Pytanie czy stuki tylko na ciepłym silniku znaczą panewkę? Zdjąć miski przed zakupem chyb a nie da rady
Nie mam więc pytań co do tego, czy można zajrzeć bez wyjmowania itd.
Pytanie czy stuki tylko na ciepłym silniku znaczą panewkę? Zdjąć miski przed zakupem chyb a nie da rady

jezeli znalazles idealna bude w dobrej cenie to bierz,
co by sie z silnikiem nie dzialo to do 2kpln mozna go zrobic
- topcio
hym, w sumie już nie pamiętam jak to było w 2,4 ale z początku na zimno chyba nie tłukły. Tak przez internet to nie da się zdiagnozować. Tłucze na dole czy na górze, może to szklanki popychaczy?
-- 05 Wrz 2009, 14:50 --
to fakt, jeśli reszta idealna a silnik tylko stuka to się zrobi
-- 05 Wrz 2009, 14:50 --
KGB pisze:jezeli znalazles idealna bude w dobrej cenie to bierz,
to fakt, jeśli reszta idealna a silnik tylko stuka to się zrobi
-
Za dwa dni jadę na dłuższe oględziny. Panewki dotąd wykończyłem raz, ale tłukły na zimno i ciepło, przy czym działo się to pod obciążeniem.
Ważne, że po przeczytaniu tego wątku dochodzę do wniosku, że chyba warto tak czy inaczej. Auto miało malowany jeden błotnik, ale reszta wydaje się być bez zastrzeżeń, więc jak tylko pozytywnie przejdzie próbę na drodze (dzisiaj nie pojeździłem, bo "męża nie było") to ją zabieram.
Wiem, że można kupić cały motor za przyzwoite pieniądze, ale Kappa będzie musiała ze mną zostać 2-3 lata i nie mam mowy o ponownych naprawach silnika, więc wolę zrobić to porządnie.
Ważne, że po przeczytaniu tego wątku dochodzę do wniosku, że chyba warto tak czy inaczej. Auto miało malowany jeden błotnik, ale reszta wydaje się być bez zastrzeżeń, więc jak tylko pozytywnie przejdzie próbę na drodze (dzisiaj nie pojeździłem, bo "męża nie było") to ją zabieram.
Wiem, że można kupić cały motor za przyzwoite pieniądze, ale Kappa będzie musiała ze mną zostać 2-3 lata i nie mam mowy o ponownych naprawach silnika, więc wolę zrobić to porządnie.
mam pytanie odnośnie uszczelniacza wału od strony skrzyni, czy występuje on wraz z tą blachą? czy jest wyjmowany? ewentualnie jakie koszta tego uszczelniacza. Druga sprawa to czy wymieniać pierścienie na nowe? Zalałem tłoki płynem petrygo bo taki akurat miałem pod ręką i przez noc nie wyciekło wiec chyba są dobre, tylko czy jak wyjąłem tłoki to mogę znowu włożyć te same pierścienie?
- topcio

uszczelniacz jest z "ta blacha" i kosztuje ~160pln 

Tłoki wyjmowałem bo chciałem spr. pierścienie, a auto brało olej ok 1l NA 600 KM, i po sprawdzeniu wyszło że pierścienie na 2 tłoku były nie od tego modelu tzn. były nieco cieńsze 1,19mm grubości a powinny być 1,5 i prawdopodobnie przez to znikał olej
i z tego tłoku właśnie znikało petrygo
Zastanawia mnie jeszcze sprawa pompy oleju, ale bardziej prawdopodobny wydaje się zbyt niski poziom oleju i to uszkodziło panewkę na 1 cyl.

- topcio
jeśli nic nie zmieniło się przez dwa lata (wtedy właśnie robiłem remont mojej 2,4) to uszczelniacz kupuje się razem z blachą, tylko w serwisie za ok 150 pln.tomektcs pisze:mam pytanie odnośnie uszczelniacza wału od strony skrzyni, czy występuje on wraz z tą blachą?
Sprawdziłem uszczelniacz jest razem z blachą i cena też troszkę za wysoka jak za uszczelniacz 120 zl ale chyba jednak wymienię bo stary dać to zawsze ryzyko. Mam pytanie odnośnie wałka wyważającego wie ktoś może jak go ustawić, wiem że są znaczki na pompie ale względem wału korbowego ?
- topcio
mogę się mylić, ale jest tylko jedna możliwość ustawienia
na samej pompie tak jest znaczek ale chodzi mi o pompę względem wału korbowego tam są 4 możliwości bo wał jest w kwadracie, ale zakładam że pierwszy cylinder na GMP.
przelozenie jest 1:1 ,wiec jest tylko jedna mozliwosc zlapania za walek
OT
a mi dzis zdechl jeden cylinder - podmiana swiecy ,podmiana cewek , i lipa
,jutro bede walczyl
OT
a mi dzis zdechl jeden cylinder - podmiana swiecy ,podmiana cewek , i lipa