Lybra - zawieszenie

Awatar użytkownika
Wojtek Łódź
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Lybra -zawieszenie

Post autor: Wojtek Łódź » 30 paź 2009, 19:29

Ech, wymieniłem od lipca: łączniki stabilizatorów przód, komplet amortyzatorów a ostatnio wszystkie tuleje wahaczy tylnych. Wydałem na to ponad 2000zł (choć amortyzatory były w miarę dobre, a tuleje - jak się okazało - tylko 3 z 8 kwalifikowało się do szybkiej wymiany) I nie mogę napisać, że jestem zachwycony komfortem resorowania - często dobija mi na krótkich nierównościach aż ster drży, buja na boki, zwłaszcza przy małych prędkościach :-? Faktem jest jednak, że Lybra w zakrętach prowadzi się lekko nawet przy sporej prędkości, jest stateczna i przewidywalna : yesyes : Stukanie przy pokonywaniu poprzecznej nierówności skręcającym autem (gdy obciążenie buja się z lewej na prawą stronę) nie ustało - może to buda dobija gdzieś do elementów podwozia?

Wniosek? Muszę chyba nauczyć się z tym żyć i czekać na lepsze drogi :lol: , bo chyba więcej wymienić już nie mogę. No, ewentualnie założyć miękkie sprężyny - ale czy to przy sztywnych gazowych amortyzatorach cokolwiek zmieni?

Jeszcze w kwestii tulejek wahaczy, co się wywiedziałem - okazuje się, że LT robi je na zamówienie we własnym zakresie i faktycznie są w zasadzie nieosiągalne w największych nawet hurtowniach. Same wahacze zaś są na tyle mocne, że ich uszkodzenia są możliwe jedynie przy bardzo mocnym uderzeniu w tył pojazdu lub ekstremalnej eksploatacji - aluminiowy odlew swoje kosztuje, ale jest za to długowieczny.

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 30 paź 2009, 19:44

Panowie, macie moze (eper nie dziala! wyswietla 1/4 schematów potem wyrzuca do strony głownej jakis poradnik/manual gdzie krok po kroku pokazane sa elementy jak je wymienic?
Mam łączniki i gumy stabilizatora, dzis wymienialem opony na zimowki i zlokalziowalem lącznik stabilizatora bez problemu ( 2 nakrętki samohamujące), ale z tymi gumami jest problem...a mechanik za wymiane gum i łącznikow (przód) licz sobie 190zł za robocizne!!!!!
Wiec jak mam czesci w szafce moze sam zdołam wymienic, nie takie rzeczy w Espero wymieniałem:D
pzdr
QV...soon:)

Awatar użytkownika
Hobbysta
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Hobbysta » 30 paź 2009, 21:04

Witam!
Eper działa poprawnie na przeglądarce Internet Explorer :)
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Sebastian

Post autor: Sebastian » 01 lis 2009, 18:54

Toper pisze:a propo, to kupiłem w Autosklep24 oryginał na przód wahacz i po 20.000km szlag trafił w prawym sworzeń. Będę reklamował, bo to lekka przesada. Szczególnie, że z tych 20.000km to ok 11.000 było na zachodnich autostradach zrobione...
Teraz też założę oryginał, dam im drugą szansę...

Pozdrawiam
Toper - u mnie TRW wahacz (też kupowany w LT) nie wytrzymał roku (niecałe 20 kkm) - jutro muszę przekopać dokumenty (faktury), żeby się upewnić.
A specjalnie kupowałem lepszy, droższy żeby trochę pojeździć - a na tą chwilę znowu mam 'pół przodu' do wymiany (przód tłucze niemiłosiernie - gumy na obydwóch wahaczach są wybite - masakra).
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 01 lis 2009, 22:09

Sebastian pisze:
Toper - u mnie TRW wahacz (też kupowany w LT) nie wytrzymał roku (niecałe 20 kkm) - jutro muszę przekopać dokumenty (faktury), żeby się upewnić.
A specjalnie kupowałem lepszy, droższy żeby trochę pojeździć - a na tą chwilę znowu mam 'pół przodu' do wymiany (przód tłucze niemiłosiernie - gumy na obydwóch wahaczach są wybite - masakra).
witaj w klubie, mam identycznie!!! Tylko się jeszcze upewnię, czy to na pewno wahacz, bo te głośne stuki to na 90% stabilizator, ale wcześniej na diagnostyce czepiali się wahacza, więc muszę to jeszcze raz dobrze sprawdzić.
Dziwne tylko, że po kupnie, 145kkm do 200kkm spoko było... a LT wymieniał wahacze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: Sebastian » 02 lis 2009, 7:49

Toper pisze:witaj w klubie, mam identycznie!!! Tylko się jeszcze upewnię, czy to na pewno wahacz, bo te głośne stuki to na 90% stabilizator, ale wcześniej na diagnostyce czepiali się wahacza, więc muszę to jeszcze raz dobrze sprawdzić.
Dziwne tylko, że po kupnie, 145kkm do 200kkm spoko było... a LT wymieniał wahacze.
Pozdrawiam

Co do aktualnych TRW - gumy na wahaczu są do natychmiastowej wymiany (sprawdzone przez jana123456, ale wymienię chyba całe wahacze - tak już mi dwie osoby poleciły, że samych gum nie warto - szybko się rozsypia ponownie) + jeden sworzeń zaczyna być luźny - nie spodziewałem się tego po TRW.

PS. U mnie wahacze wymienione przez LT (przy kupnie auta) też nie wytrzymały nawet roku - włożone były najtańsze zamienniki.
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 02 lis 2009, 9:35

Sebastian pisze: Co do aktualnych TRW - gumy na wahaczu są do natychmiastowej wymiany (sprawdzone przez jana123456, ale wymienię chyba całe wahacze - tak już mi dwie osoby poleciły, że samych gum nie warto - szybko się rozsypia ponownie) + jeden sworzeń zaczyna być luźny - nie spodziewałem się tego po TRW.

PS. U mnie wahacze wymienione przez LT (przy kupnie auta) też nie wytrzymały nawet roku - włożone były najtańsze zamienniki.
Właśnie problem jest taki, że te zamienniki ich najtańsze wytrzymały mi dłużej niż potem to TRW osławione...
Jakie będziesz teraz wahacze kupował?

Awatar użytkownika
olobus
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: olobus » 02 lis 2009, 10:17

Wymiana piasty tylnej prawej.
Cena piasty ( SKF) to 214zł.
Robocizna za piastę była 80zł.
Lancia Lybra 1.9jtd

Awatar użytkownika
letnik22
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: letnik22 » 02 lis 2009, 14:13

olobus pisze:Wymiana piasty tylnej prawej.
nie przepłacaj... bez zniżek w intercars łożysko skf na tył kosztuje 206zł.
a na allegro są po 150.

Awatar użytkownika
Krissu1980
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Krissu1980 » 02 lis 2009, 17:27

letnik22 pisze:
a na allegro są po 150.
dokładnie ze zniżką w ICars za SKFa dałem 130 zł

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: Sebastian » 02 lis 2009, 20:09

Toper pisze:Jakie będziesz teraz wahacze kupował?
Szczerze - nie wiem. Na teraz to już straciłem faworyta.

Awatar użytkownika
olobus

Post autor: olobus » 03 lis 2009, 12:59

letnik22 pisze:
a na allegro są po 150.
Wiem że można taniej ale robilem na szybko w warsztacie: Fiat-Alfa-Lancia w Łodzi, znizek nie posiadam ale w porownaniu z intercars 206zł a warsztatem 214zł nie jest az tak źle...
Lancia Lybra 1.9jtd

Awatar użytkownika
letnik22
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: letnik22 » 04 lis 2009, 8:41

wiesz, warsztat ma 50-60% zniżki w intercarsie lub jakiejkolwiek innej firmie sprzedającej części.

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 04 lis 2009, 10:56

Panowie w Lybrze, by wymienic gumy stabilizatora, to trzeba całe zawiszenie (wózek) opuszczac?
pzdr
QV...soon:)

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 04 lis 2009, 12:47

Heathen - najprawdopodobniej tak.
Jak w mojej wymieniali gumy z przodu to coś właśnie wspominali, że to dość skomplikowana operacja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”