Thema - wymiana oleju w skrzyni biegów
Program IC_Technika ? (na rysunku skrzyni biegów) wygląda mi jak gdyby gdzieś na wyjściu pół osi znajdował się mechanizm nazwany sprzęgłem lepkościowym. Wygląda mi to na sprzęgło hydrauliczne mające za zadania nie dopuszczenie na przeniesienie zbyt dużego momentu na półośki??? Mogę być w błędzie. Z podobnym mechanizmem (o ile to jest to) można się spotka np. w wózkach jezdnych (widłowe itp.) tyle tylko że taki ustrojstwo jest cholernie drogie więc czy byłby sens montowania go w limuzynie? Może to całkiem co innego.
Temka 2.0 16V ie turbo
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Witam,
Oryginał 3.5 tysiaka.
Pozdrawiam
Oryginał 3.5 tysiaka.
Pozdrawiam
Tak by zakończyć temat. Olej w skrzyni wymieniłem. Po zlaniu, już na oko wydało mi się, że jest go więcej niż spodziewane półtora litra. Po zmierzeniu okazało się że są to dwa litry. Było małe zdziwionko. Podczas zalewania monitorowałem cały czas poziom na bagnecie. Po wlaniu dwóch litrów poziom na wskaźniku na ? wysokości między min a max i tok pozostawiłem. Czy jednak pojemnośc skrzyni jest większa niż katalogowe 1,8 l ? Olej lałem przez otwór mocowania linki prędkościomierza, taką fajną ?szpicrutką? Dzięki wszystkim za rady i porady
pozdrowionka
pozdrowionka
Temka 2.0 16V ie turbo
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać
Lybra SW 2.4 jtd
Fajnie jest sobie śmigać