Kappa - jakie auto następne?
Moderator: stabraf
Kappa - jakie auto następne?
Witam
Mam już 5 lat Kappę 2.4 JTD i mimo, że ją szczerze kocham z wzajemnością, to chciałbym sobie sprawić nowsze auto z mocniejszym silnikiem. Najchętniej włoskie ale może być też insze.
Mój wybór Alfa Romeo 166 po liftingu, silniki:
- 2.4 JTDM 175 KM lub 185 KM (trudno spotkać, czy różnią się, czy tylko programem ?)
- 3.2 V6 lub 3.0 V6 - ale nie wiem jakie koszty są utrzymania takiego potworka i nie chodzi tylko benzynę ?
Albo Thesis z podobnymi silnikami.
Zależy mi, żeby auto było niezawodne na takim poziomie jak Kappa i mniej więcej takim komforcie.
O Thesis i jej usterkach można przeczytać na tym forum (elektryka, zamki, sprzęgło, lakier na klapie bagażnika).
Jak ma się do tego AR166, czy ktoś ma porównanie do Kappy, Thesisa ?
Pozdrawiam
Mam już 5 lat Kappę 2.4 JTD i mimo, że ją szczerze kocham z wzajemnością, to chciałbym sobie sprawić nowsze auto z mocniejszym silnikiem. Najchętniej włoskie ale może być też insze.
Mój wybór Alfa Romeo 166 po liftingu, silniki:
- 2.4 JTDM 175 KM lub 185 KM (trudno spotkać, czy różnią się, czy tylko programem ?)
- 3.2 V6 lub 3.0 V6 - ale nie wiem jakie koszty są utrzymania takiego potworka i nie chodzi tylko benzynę ?
Albo Thesis z podobnymi silnikami.
Zależy mi, żeby auto było niezawodne na takim poziomie jak Kappa i mniej więcej takim komforcie.
O Thesis i jej usterkach można przeczytać na tym forum (elektryka, zamki, sprzęgło, lakier na klapie bagażnika).
Jak ma się do tego AR166, czy ktoś ma porównanie do Kappy, Thesisa ?
Pozdrawiam
- bargaw3181
- Klubowicz
- Imię: Bartłomiej
- Kontakt:
Re: Jakie auto po Kappie
Nie ma innej opcji niż Thesis... tyle z mojej strony 

514449239 Bartek (Bartłomiej, nie Bartosz ! ) vel modo 

Jestem odpowiedzialny za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś !

- Artur G.
- Klubowicz
- Imię: Artur
- Kontakt:
mam ten sam problem, w grę wchodziły:Roger7 pisze:Mam już 5 lat Kappę 2.4 JTD i mimo, że ją szczerze kocham z wzajemnością, to chciałbym sobie sprawić nowsze auto z mocniejszym silnikiem. Najchętniej włoskie ale może być też insze.
1. niekwestionowany lider Thesis
2. Jaguar X-type
3. Saab 9-5 po 2002r.
4. Saab 9-3 po 2002r.
5. Alfa 166 od 2004r.
6. Rover 75 2,5 pb
7. Polonez caro

Na placu boju pozostały dwa pierwsze. Chociaż

pozdrawiam, Artur
Kappa była przez 56 m i 14 dni.
Dedra była przez 28 m i 13 dni
Alfa 156 1.8 TS była - 26 m i 5 dni
Jaguar X-type 3.0 V6 awd był 40 miesięcy
Lancia Lybra sedan 1.6 była ponad 4 lata
była:
Delta III 1.4 150 KM przez 9 lat
Kappa była przez 56 m i 14 dni.
Dedra była przez 28 m i 13 dni
Alfa 156 1.8 TS była - 26 m i 5 dni
Jaguar X-type 3.0 V6 awd był 40 miesięcy
Lancia Lybra sedan 1.6 była ponad 4 lata
była:
Delta III 1.4 150 KM przez 9 lat
- Duch-Dziadka
- Klubowicz
Ja kuilem Mondeo kombi 2.0 TDCi w automacie...ale dylemat tez mialem... 

Giulietta Veloce 2016r
jak dla mnie kolego to tylko Tereska ale z jednym ale,moja maleńka rada nie kupuj z silnikiem 3.0 i nie chodzi tu o spalanie ale o to że słyszałem z bardzo dobrego źródła,że wszelkie prace przy silniku typu np wymiana alternatora itp trzeba wykonywać po wymontowaniu silnika a to zwiększa koszty serwisowania autka,a i ponoć mechanicy znam kilku u mnie w mieście(spece od Lancii)jak widzą Thesisa 3.0 to uciekają
Słyszałem ,że bardzo dobrze sprawuje się silnik 2.0 Turbo,nie jest to w tym przypadku mocno wysilona jednostka ale ma 185 kucyków,więc daje spokojnie radę 

Lancia Kappa Coupe 2.0 16V Turbo 

- Skalniak71
- Forumowicz/ka
Więc tak. Posiadam Kappe 3.0 z 95 rocznika oraz (łojcowskąRoger7 pisze: Jak ma się do tego AR166, czy ktoś ma porównanie do Kappy, Thesisa ?

- mniej miejsca na tylnych fotelach
- twardsze, świetnie trzymające zawieszenie spotęgowane seryjnymi felgami 17'' na kapciach 225/45
- koło kierownicy obraca się 3x ciężej aniżeli w Kappie(servotronic)
- automatyczna skrzynia chodzi wręcz idealnie,w połączeniu z tempomatem = wielki komfort.
- hamulce działają wyśmienicie, ostre jak brzytwa.
- przeszkadzają małe lusterka (imho kwestia przyzwyczajenia)
- rewelacyjne nagłośnienie
- wydajna klimatyzacja
- cichy silnik diesla który bardzo ładnie chodzi i dysponuje sporą mocą(choć w rywalizacji z Kappą przegrywa

- osłona air bagu pasażera wygięła i odstaje delikatnie od deski rozdzielczej- powód nasłonecznienie!
- doskonale wyciszone wnętrze
- urok samochodu powala na kolana i to chyba największy plus.
Kupując Alfe świeciła się kontrolka od automatycznej skrzyni biegów, wyłączał się wyświetlacz pokazujący aktualny bieg, auto ruszało o ile pamiętam z 3-go biegu, brak możliwości zmiany biegów. Koszt naprawy 200zł. Przyczyna? Przepalona wiązka przy skrzyni biegów. Autko dobrze wyposażone, 6 poduch, asr, xenony , lusterko fotochromatyczne, czujnik deszczu(bardzo przydatne),parktronic tył, elektryka foteli z podgrzewaniem oraz świetnie wykończona deska rozdzielcza w skórze oraz boczki drzwi obszyte skórą. Obok kierunkowskazów bocznych na błotnikach oraz w rogu klapy dyskretne naklejki w kształcie niepełnego okręgu- wydaje mi się, że to może oznaczenie wersji albo kaprys Włocha...
Samochód póki co nie stwarza problemów, bardzo dynamiczny, spalanie przy normalnej, dynamicznej jeździe z wyprzedzaniem w cyklu mieszanym ok. 7l.
Wybierając Alfe przesiądziesz się do samochodu bardziej sportowego i tego nie da sie ukryć. Czyć to gdy wsiadasz i wysiadasz(dupsko wpada dość głęboko w siedzenia).
Poniżej galeria zdjęć Alfy(ładuje się dość długo z powodu dużej rozdzielczości zdjęć)
Galeria zdjęć ALFA ROMEO 166 2.4jtd - Skalniak71
P.S. może to Cię zainspiruje?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=foNKLIew ... re=related[/youtube]
Może:

- Skalniak71
- Forumowicz/ka
Wszystko czego trzeba i wiele rzeczy których się nie używa znalazłbym TUTAJ!
To spełnienie marzeń o luksusie. Fakt BMW to nie Lancia/ Lancia to nie BMW, ale jeśli chodzi o komfort to chyba już ALL Inclusive :]
To spełnienie marzeń o luksusie. Fakt BMW to nie Lancia/ Lancia to nie BMW, ale jeśli chodzi o komfort to chyba już ALL Inclusive :]
- michal1045
- Klubowicz
- Imię: Michał
Jak dla mnie to Range Rover seria 3, Grand Cherokee a z bardziej przyziemnych to nowa Croma
Thesis odpada, bo musimy mieć co najmniej kombi 

Pozdrawiam Michał, syn Geparda
Y 1.2 8v Cosmopolitan + Delta 1.4 Tjet 120 KM LPG
W rodzinie są jeszcze Y 1.2 8v Marie Clarie + BX 1.9 TRI + + Dodge Grand Caravan 2007
Były Kappa SW 2.4 TDS, Y 1.2 16v, Piaggio ZIP 2010, Phedra 2.0 JTD

Y 1.2 8v Cosmopolitan + Delta 1.4 Tjet 120 KM LPG
W rodzinie są jeszcze Y 1.2 8v Marie Clarie + BX 1.9 TRI + + Dodge Grand Caravan 2007
Były Kappa SW 2.4 TDS, Y 1.2 16v, Piaggio ZIP 2010, Phedra 2.0 JTD

Ok, serdeczne dzięki za taki wyczerpujący opis.Skalniak71 pisze: Więc tak. Posiadam Kappe 3.0 z 95 rocznika oraz (łojcowską)Alfe 166 2.4jtd 175KM '05. Wrażenia z przesiadki z Kappy są następujące:
...
A jak z zawieszeniem alfy ? Słyszałem, że to jej największy mankament, bo dzięki jeździe po polskich drogach trzeba często coś w nim robić, co nie jest tanie?
Czyli polecasz automat w 166 ? Chyba się starzeję, bo chciałbym mieć auto z automatyczną skrzynią...
W porównaniu do Kappy mniej miejsca i trochę bardziej sportowy charakter, hmm...
A jak z bagażnikiem?
Co do BMW, nie do końca mi się podobają te obłe kształty, wyposażenie powala, ale cena i silnik jeszcze nie dla mnie

159 to realnie dobry kandydat na przesiadkę. Mniej miejsca ale za to kilka rzeczy in +. Tydzień temu zaliczyłem jazdę testową wersją SW 1.9 150KM. Wsiadłem, ustawiłem fotel i to wszystko. Jechałem jak benzyniakiem - silnik wspaniale pracuje. 2.4jtd to musi być frajda. Układ kierowniczy bajka. Design rownież jak w kappie będzie ponadczasowy.
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Artur G. pisze:mam ten sam problem, w grę wchodziły:Roger7 pisze:Mam już 5 lat Kappę 2.4 JTD i mimo, że ją szczerze kocham z wzajemnością, to chciałbym sobie sprawić nowsze auto z mocniejszym silnikiem. Najchętniej włoskie ale może być też insze.
1. niekwestionowany lider Thesis
2. Jaguar X-type
3. Saab 9-5 po 2002r.
4. Saab 9-3 po 2002r.
5. Alfa 166 od 2004r.
6. Rover 75 2,5 pb
7. Polonez caro![]()
Na placu boju pozostały dwa pierwsze. Chociażnigdy nic nie wiadomo.
X-Type jest całkiem ładniutki. O ile uda się zapomnieć o tym, że to tylko fajniejszy Mondeo to można poczuć się komfortowo i przyjemnie. Są nawet diesle w kombi dla miłośników oszczędności oraz pakowania wózków, dla sprinterów V6 z AWD a dla wygodnickich automacik. Dla każdego coś miłego.Duch-Dziadka pisze:Ja kuilem Mondeo kombi 2.0 TDCi w automacie...ale dylemat tez mialem...
BTW
Artur widzę, że masz dość mocno podobne gusta co ja. Wyjątek stanowi 166 - wolę przód sprzed liftu.
2x Kappa LS 2.0 20v '95 & '98 + Thema 2.0 ie 8v '89 + Punto Evo 1.4 MyLife '11
tel. 501-122-517
tel. 501-122-517
nieśmiej sie z Cromy ja b powaznie myśle o zamianie na 200 konną Cromę po lifcie, ale jeszcze nie terazmichal1045 pisze:Jak dla mnie to Range Rover seria 3, Grand Cherokee a z bardziej przyziemnych to nowa CromaThesis odpada, bo musimy mieć co najmniej kombi

- bargaw3181
- Klubowicz
- Imię: Bartłomiej
- Kontakt:
W Cromie bardzo podoba mi się wnętrze 

514449239 Bartek (Bartłomiej, nie Bartosz ! ) vel modo