Lybra - Wibracje nadwozia po wymianie poduszek
- LybraSW
- Klubowicz
- Imię: Michal
- Kontakt:
Lybra - Wibracje nadwozia po wymianie poduszek
Witam
Od jakiegoś czasu nasilało się drżenie nadwozia co bardzo mnie irytowało. Wymieniłem 3 poduszki silnika oraz łącznik. Auto jak drgało tak drga nadal. Są to drgania samego nadwozia gdyż po wciśnięciu sprzęgła nic się nie zmienia a na lewarku nic nie czuć. Silnik pracuje jak zegarek a obroty nawet nie drgną. Zastanawia mnie fakt, że czuć spalinami na zewnątrz chodź auto nie daje oznak uszkodzonej plecionki lub innego miejsca w wydechu. Auto ma super osiągi i rewelacyjnie niskie spalanie. Czy przyczyną może być uszkodzony wydech lub zapchany katalizator ?? A może macie jakieś inne sugestie ??
Lybra SW 2.4 JTD Przebieg 211 000 km
Od jakiegoś czasu nasilało się drżenie nadwozia co bardzo mnie irytowało. Wymieniłem 3 poduszki silnika oraz łącznik. Auto jak drgało tak drga nadal. Są to drgania samego nadwozia gdyż po wciśnięciu sprzęgła nic się nie zmienia a na lewarku nic nie czuć. Silnik pracuje jak zegarek a obroty nawet nie drgną. Zastanawia mnie fakt, że czuć spalinami na zewnątrz chodź auto nie daje oznak uszkodzonej plecionki lub innego miejsca w wydechu. Auto ma super osiągi i rewelacyjnie niskie spalanie. Czy przyczyną może być uszkodzony wydech lub zapchany katalizator ?? A może macie jakieś inne sugestie ??
Lybra SW 2.4 JTD Przebieg 211 000 km
Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Re: Lybra - Wibracje nadwozia po wymianie poduszek
Michał wydaje mi się że masz tyłek za bardzo luksusem wysiedziany w Lanci i dziwne odczucia.
Mam dla Ciebie trochę hardcorową propozycję - pojeżdżenie Corsą B 1.7D jak wsiądziesz z powrotem do Lybry nic nie będzie Ci przeszkadzać i nic nie będzie Ci drżeć, po prostu jakbyś wsiadł do Ski lub 7mki.
Tak na poważnie to jak sam napisałeś może problem z katalizatorem albo jaki życzliwy wsadził Ci w wydech niespodziankę.
W tej Twojej całej zrobionej mało może być przyczyn
pozdrawiam
Mam dla Ciebie trochę hardcorową propozycję - pojeżdżenie Corsą B 1.7D jak wsiądziesz z powrotem do Lybry nic nie będzie Ci przeszkadzać i nic nie będzie Ci drżeć, po prostu jakbyś wsiadł do Ski lub 7mki.

Tak na poważnie to jak sam napisałeś może problem z katalizatorem albo jaki życzliwy wsadził Ci w wydech niespodziankę.
W tej Twojej całej zrobionej mało może być przyczyn

pozdrawiam
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Adrian, moje koparki mają mniejsze drgania w kabinie niż Lyberka
Ja wiem że może mam hopla na punkcie mojego auta ale cholerka lubię je i wkurza mnie jak coś z nim jest nie tak.
Niemieckich wynalazków nie lubię po za Corsą A 1.4 60 KM ( Karoseria odchudzona tlenkiem żelaza w stopniu znacznym ) - Corsolot załatwiał na drodze o wiele szybsze bryki a prowadził się precyzyjnie jak wózek na zakupy z Tesco

Niemieckich wynalazków nie lubię po za Corsą A 1.4 60 KM ( Karoseria odchudzona tlenkiem żelaza w stopniu znacznym ) - Corsolot załatwiał na drodze o wiele szybsze bryki a prowadził się precyzyjnie jak wózek na zakupy z Tesco

Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
A zastanawiałeś się nad tym że coś co wymieniłeś zostało źle zamontowane bo przecież wcześniej nie było problemu.
Wiem jak jest każdy tak chce i robi!
Wiem jak jest każdy tak chce i robi!
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Też nad tym myślałem. Chyba nie obędzie się bez wizyty u specy od wydechów. Ale to na pewno po weekendzie ( tam na pewno obgadamy sprawę
)

Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
W mojej lybrze 105 km gdy pracuje silnik na wolnych obrotach drży kierownica i nadwozie.
Przy gaszeniu silnika i otwartych drzwiach trzęsie nawet drzwiami
. Stawiam na poduszkę skrzyni , lecz pewności nie mam. Daj znać co wyszło po wizycie u specy od wydechów. 

w Twoim wypadku stawiam na dwumas niestety.mfan pisze:W mojej lybrze 105 km gdy pracuje silnik na wolnych obrotach drży kierownica i nadwozie.Przy gaszeniu silnika i otwartych drzwiach trzęsie nawet drzwiami
. Stawiam na poduszkę skrzyni , lecz pewności nie mam. Daj znać co wyszło po wizycie u specy od wydechów.
w Twoim wypadku stawiam na dwumas niestety.
Nie strasz mnie
. Mechanik u którego naprawiam Lybrę twierdzi, że poduszki są ok (3szt) i dwumas też
; inny twierdzi, że prawa silnika i spod skrzyni do wymiany
. Obserwując poduchy przy zapalaniu i gaszeniu silnika to te przy silniku ok natomiast od skrzyni rusza się i to bardzo góra-dół. Rusza się tak jakby była urwana ok.2-3 cm. Chciałem pojechać do serwisu lecz za weryfikację chcą 50 PLN
. W weekend może uda mi się to rozebrać i sprawdzić samemu.
Nie strasz mnie

Czesc Michal,
Rozumiem, ze masz drgania nadwozia podczas postoju? Ostatnio rowniez cos takiego mialem z tym ze podczas jazdy w przedziale predkosci 80-140km/h. Okazalo sie, ze przegub wewnetrzny lewej polosi zuzyl sie. Dziwne ze przy przebiegu 150tys km. Zaplacilem w ASO Fiata 777zl za kpl (dwa przeguby+polos) i teraz jest ok.
Pozdrawiam
Rozumiem, ze masz drgania nadwozia podczas postoju? Ostatnio rowniez cos takiego mialem z tym ze podczas jazdy w przedziale predkosci 80-140km/h. Okazalo sie, ze przegub wewnetrzny lewej polosi zuzyl sie. Dziwne ze przy przebiegu 150tys km. Zaplacilem w ASO Fiata 777zl za kpl (dwa przeguby+polos) i teraz jest ok.
Pozdrawiam

- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Jarku, przeguby P+L miałem wymieniane w marcu. Obstawiam wydech ale na razie brak mi czasu żeby podjechac do warsztatu.
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
A jesteś pewien, że ona przejechała tylko 150 tys. km???jaren pisze:Czesc Michal,
Pozdrawiam

Dziękuję jarku za podpowiedz
. Spróbuje pójść tym tropem. Nadmienię iż w moim przypadku na każdym biegu przy obrotach silnika 1800-2100 czuć te drgania na karoserii. Objawia się to drżeniem lusterka wstecznego. Będę zmuszony poświęcić te 50 PLN na wizytę w serwisie. Może ta ich diagnoza będzie strzałem w 10
.