Kappa 2,4 TDS - nie odpala po dłuższym postoju

Awatar użytkownika
vinci
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Odp: Kappa - 2,4 TDS - Nie odpala po dłuższym postoju

Post autor: vinci » 20 lis 2009, 15:05

Możesz jeździć,tylko tak jak piszesz będzie strasznie zamulony i będziesz miał komunikat na infocenter u uszkodzonym sterowaniu silnika.Jeśli chodzi o samo uszczelnienie to był kiedeyś manual,ale nie pamiętam na jakim forum,jak znajde to podrzuce.U mnie byla skopana elektronika wtrysku(spalona cewka) dlatego nawet nie próbowałem go sam rozbierać. Jednak coś znalazłem link

tomektcs
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Kappa - 2,4 TDS - Nie odpala po dłuższym postoju

Post autor: tomektcs » 23 lis 2009, 9:09

Wielkie dzięki, teraz mam to zobrazowane i spróbuje to sam naprawić chuba nie taki diabeł straszny :) Użyje masy uszczelniającej erlinga i odtluszcze benzyna ekstrakcyjna. Mam tylko nadzieje, że te bolczyki wyjdą bezproblemowo :)

Awatar użytkownika
deltadevill
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Kappa - 2,4 TDS - Nie odpala po dłuższym postoju

Post autor: deltadevill » 28 lis 2010, 10:39

Witam!mam podobny problem,tzn moja kappa tds po dluzszym postoju nie chce odpalic tzreba krecic kilka razy i wkoncu zaczyna lapac az zalapie jakby byla zapowietrzona,a jak odpali to walnie dymem jak z komina fabrycznego,problem pojawil sie nagle z dnia na dzien na poczatku raz na 2 tygodnie pozniej czesciej az teraz ostatnio co dzien lub dluzszy postuj kilka godzin,wymienilem przewody przelewowe bo byly luzne i filtr paliwa,nigdzie kolo wtryskow nie mam mokro i nigdzie sie nie leje dlatego wlasnie nie wiem o co kaman bo swiece maja napiecie przy przekreceniu kluczyka i biora prad bo mierzylem je po kolei,juz mnie trafia bo nie wiem co jest a temp spada to akumulator mi zdechcnie po takich kreceniach a jest tez klopotliwe bo musze sprawdzac czy odpali zanim do pracy wyjade,jak juz odpali to pozniej pali na dotyk,prosze pomozcie co to moze byc?moze cos z zasilaniem paliwem z baku?czy w kappie jest jakas pompka wspomagajaca?czy przewod z baku mogl sie przytakac?ale skoro by tak bylo to caly czas bylby problem z odpaleniem a to tylko po dluzszym postoju niezaleznie od temp. na zewnatrz
Moje 2 piekne panie :) moja pani i lancia ;)
Była delta 1.6 jest kappa 2.4 tds ;)

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: volf » 28 lis 2010, 21:21

Nie ma żadnej pompy wspomagającej. Może spróbuj zasilić układ paliwowy z jakiegoś dodatkowego pojemnika.
KAPPA TDS & JTD

Awatar użytkownika
deltadevill
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: deltadevill » 01 gru 2010, 9:06

tez o tym pomyslalem ale sprobowalem odpalic za pomocz samostartu podanego do kolektora ssacego noi odpala na samostarcie wiec paliwo jest,po ponownym przebadaniu swiec okazuje sie ze jedna nie bierze pradu nie ma przejscia wiec jest spalona,ale czy jedna spalona swieca daje teakie efekty?prosze o porade,z gory dzieki

Alan

Post autor: Alan » 01 gru 2010, 9:57

a nie miałeś gdzieś ostatnio robionego czegoś przy rozrządzie? Twój problem pasuje mi do złego ustawienia rozrządu.miałem podobny problem w Marea TDS po wymianie uszczelki pod głowicą.Rozrząd był źle spasowany.

Zrób próbę,zostaw auto na jakimś wzniesieniu.Jeśli nie będzie ciachała odpalić,zobacz czy zapali od pierwszego obrotu silnika jak spróbujesz na pych...wtedy będzie jasne że masz problem ze sprężaniem...może pasek przeskoczył?

Tak...wiem diesla się nie powinno....ale dla próby raz nie zaszkodzi

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: volf » 01 gru 2010, 22:05

deltadevill pisze:tez o tym pomyslalem ale sprobowalem odpalic za pomocz samostartu podanego do kolektora ssacego noi odpala na samostarcie wiec paliwo jest,po ponownym przebadaniu swiec okazuje sie ze jedna nie bierze pradu nie ma przejscia wiec jest spalona,ale czy jedna spalona swieca daje teakie efekty?prosze o porade,z gory dzieki
To wymień tą uszkodzoną. Ten test ze samostartem nic nie dał, bo w czasie gdy silnik pracował na samostarcie układ paliwowy zdążył się odpowietrzyć. Musisz mieć stuprocentową pewność co do szczelności układu zasilania (stąd pomysł z dodatkowym pojemnikiem), bo tak to szukanie po omacku...
KAPPA TDS & JTD

Awatar użytkownika
deltadevill
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: deltadevill » 02 gru 2010, 9:00

wymienilem, wczoraj ta spalona swiece i dzis rano przy drugiej probie zapalila ;) przy -12 wiec to chyba ewidetna wina swiecy mam nadzieje ze tylko jednej,ale dla pewnosci sukcesywnie wymienie wszystkie zeby nie bylo wiecej z tym problemu bo poprzedniej zimy przy -28 moja niunia palila bez wiekszych problemow,tzn wiadomo ze tzreba bylo dobre paliwo i za 2 lub 3 kreceniem zapalila a benzyniaki wtedy nie odpalily

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Re: Kappa 2,4 TDS - nie odpala po dłuższym postoju

Post autor: volf » 02 gru 2010, 21:42

Moja zapala na mrozie rewelacyjnie, zawsze za pierwszym razem, przy pracy rozrusznika trwającej może z sekundę. Przy ciepłym silniku rozrusznik ma więcej pracy.
KAPPA TDS & JTD

Zbynek
Klubowicz
Klubowicz

Re: Kappa 2,4 TDS - nie odpala po dłuższym postoju

Post autor: Zbynek » 05 gru 2010, 13:25

volf pisze:Moja zapala na mrozie rewelacyjnie, zawsze za pierwszym razem, przy pracy rozrusznika trwającej może z sekundę. Przy ciepłym silniku rozrusznik ma więcej pracy.
U mnie jest tak samo, na zimnym pali od razu, jak jest ciepły trwa to troszkę dłużej (może ze 2-3 sekundy kręcenia rozrusznikiem).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”