Kappa - olej
Wplyw oleju na Lancie (dlugie!)
Ostatnio czytałem, że zmienił się partner handlowy Valvoline i przez kogo innego jest produkowany. Pogorszyłą się też jego jakość. Chyba nawet gdzieś na forum o tym było...
ja w sobotkę postanowiłam w kapci wymienić olej i oczywiście filtr...(koszt olej 112 zł 6 l = 4l- 72 zł+2x1l po 20zł w makro cash, bo w norauto 88 zł 4l niezła przebitka../ filtr 27zł w Norauto nr 10....wymiana 20zł.), niestety po remoncie w sierpniu mechanik zalał mineralnym i juz tak zostało..jeżdzę na Shell helix 15w40. Zobaczymy jak Kappa bedzie się teraz zachowywać..a może troszkę mniej spali
...a tak na marginesie to ona prawie w ogóle nie bierze oleju, przez te 9 mies. dolałam mniej niż 0,5l i przejechalam 12,5 tys.

kiedyś Kappa Blue Lady - obecnie Coupe 20VT 

ssanie oleju rośnie też przy rozchwianej turbinie - a jej regeneracja to już bajka z gatunku cięższych 

Pepe le Pew
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT
No cóż zobaczymy jak będzie..."Kojak" pisze:Ostatnio czytałem, że zmienił się partner handlowy Valvoline i przez kogo innego jest produkowany. Pogorszyłą się też jego jakość. Chyba nawet gdzieś na forum o tym było...
Ale, który inny olej brać ?
Większość rozlewanych tu w Polsce nie są polecane albo są zgoła podrabiane.
W zasadzie jak przejrzałem trochę tematów to zostaje Midland, który poleca i sprzedaje Damian z LT, Texaco, który używa kilku forumowiczów oraz niepodrabiana Selenia, którą poleca Radicz.
W marketach nie widziałem Seleni, a jedynie jakiś olej na literę V, niby polecany przez Fiata, AR i Lancię.
Sam już nie wiem, a za 3000 też czeka mnie wymiana...
- Makgajwer
- Klubowicz
Texaco Havoline 10W-40 i śmiga aż miło.
...a od remontu to nawet nic nie łyka...az nie moge uwierzyć
...a od remontu to nawet nic nie łyka...az nie moge uwierzyć

Oddam w dobre ręce Jaguara XJ8 V8 3,2 Executive z 1999r. mały przebieg, kolor szaro-srebrny, wnętrze kremowa skóra,
Stan: bardzo śliczny
)
Stan: bardzo śliczny

Rzeczywiście zostaje chyba Texaco lub Midland. Jeszcze tylko porównam je cenowo, ciekawe czy są tańsze od mojego mobila. Może autko też będzie ciszej pracowało...
A na co się decydujesz do JTD, półsyntetyk ?"Kojak" pisze:Rzeczywiście zostaje chyba Texaco lub Midland. Jeszcze tylko porównam je cenowo, ciekawe czy są tańsze od mojego mobila. Może autko też będzie ciszej pracowało...
Ja do swojej landrynki leje Midlanda 5w40 ( 4 litry za 99zł)
Landrynka -Y 1,2 16V
zamiast Pasikonika srebrna Santarita:)
zamiast Pasikonika srebrna Santarita:)
Do swojego JTD będę lał półsyntetyk. Pozostaje kwestia czy Midland lub Texaco na pewno będzie lepsze od mojego Mobila (czy opłaca się zmiana)...
Może jeszcze warto przyjrzeć się oleju Motul."Kojak" pisze:Do swojego JTD będę lał półsyntetyk. Pozostaje kwestia czy Midland lub Texaco na pewno będzie lepsze od mojego Mobila (czy opłaca się zmiana)...
Ale jak pisali fachowcy na tym forum nie ma się za bardzo patrzyć na markę (byle nie no name lub jakaś podrabiana) - ważna jest klasa oleju i jego częsta wymiana.
Wymiana to podstawa, ale właśności oleju też są ważne...
Ja teraz wlalem do mojej dedry Mobil S 10/40W, wczesniej byl lotos semisyntetyk wymieszany z odrobina mineralnego. Na mobilku jak jest zimny silnik to go praktycznie nie slychac ale jak sie zagrzeje to wydaje sie byc bardziej glosniejszy i troche bardziej nierowno chodzi, ale jak by wszystko lzej chodzi.
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie 

samochod na oleju selenia to traktor, boze co ja przezylem :/
zmiana na mobil to byl strzal w dziesiatke przedewszystkim nie slysze zaworow
zmiana na mobil to byl strzal w dziesiatke przedewszystkim nie slysze zaworow