Lybra - czujnik płynu do spryskiwaczy
- CC
- Klubowicz
- Imię: Czarek
- Kontakt:
Re: Lybra - spryskiwacz

Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 8:29 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączyłem posty. Powyżej odpowiedzi.
Powód: Połączyłem posty. Powyżej odpowiedzi.
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Re: Lybra - czujnik płynu do spryskiwaczy
Jeśli to pomoże:
czujnik jest na górnej ściance zbiornika płynu, wkładany (i wyjmowany) na wcisk-nie trzeba demontować zbiornika!
łatwy do rozebrania; w środku kontaktron (szklana rurka ze stykami uruchamianymi przesuwającym się magnesem w cyklu zwarte-rozwarte). jego działanie można sprawdzić miernikiem lub układem bateryjka-żarówka; bez obaw żadnej elektroniki. Zwiera do masy styk 31 złącza B E50.
Z mojej praktyki: czujnik praktycznie nie ulega uszkodzeniom, najczęściej pokazuje stale brak płynu, w swojej i kilku "zaprzyjaźnionych" lybrach wyciąłem brutalnie przewody do końca i problem się rozwiązał.
czujnik jest na górnej ściance zbiornika płynu, wkładany (i wyjmowany) na wcisk-nie trzeba demontować zbiornika!
łatwy do rozebrania; w środku kontaktron (szklana rurka ze stykami uruchamianymi przesuwającym się magnesem w cyklu zwarte-rozwarte). jego działanie można sprawdzić miernikiem lub układem bateryjka-żarówka; bez obaw żadnej elektroniki. Zwiera do masy styk 31 złącza B E50.
Z mojej praktyki: czujnik praktycznie nie ulega uszkodzeniom, najczęściej pokazuje stale brak płynu, w swojej i kilku "zaprzyjaźnionych" lybrach wyciąłem brutalnie przewody do końca i problem się rozwiązał.
-
nie kapuje jak pokazuje stale brak płynu tzn że coś jest nie tak z kontraktronem i wbrew twoim pozorom one ulegają uszkodzeniu i nie kaapuje jak wyciąłeś kable do samego końca może to rozwinąć.
-
długo mnie nie było, przepraszam za zwłokę.
kontaktron to zwykły włącznik (otwarte-zamknięte) tylko opakowany hermetycznie-szkło.
jeśli po rozłączeniu wtyczki od czujnika poziomu płynu "check" nie gaśnie to wg. mnie
jest gdzieś zwarcie do masy w wiązce idącej do komputera pokł.
Pomaga: b. dokładne wyczyszczenie i wysuszenie podszybia,
lub.. jak wspomniałem wycięcie przewodów (obwód pozostanie otwarty na stałe).
Jak ktoś jest masochistą i purystą zarazem to może rozebrać konsolę środkową
i odłączyć kabelek od styku 31 w złączu E B50. Współczuję roboty.
Pozdrawiam
kontaktron to zwykły włącznik (otwarte-zamknięte) tylko opakowany hermetycznie-szkło.
jeśli po rozłączeniu wtyczki od czujnika poziomu płynu "check" nie gaśnie to wg. mnie
jest gdzieś zwarcie do masy w wiązce idącej do komputera pokł.
Pomaga: b. dokładne wyczyszczenie i wysuszenie podszybia,
lub.. jak wspomniałem wycięcie przewodów (obwód pozostanie otwarty na stałe).
Jak ktoś jest masochistą i purystą zarazem to może rozebrać konsolę środkową
i odłączyć kabelek od styku 31 w złączu E B50. Współczuję roboty.
Pozdrawiam
- conway87
- Forumowicz/ka
- Imię: Kamil
Czyli jeżeli ten czujnik jest podłączony to powinno coś pokazywać? A w ogole jak go przeczyścić?