Kappa - zegary i infocenter

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 22 maja 2006, 13:58

Mam taki problem, ni z tąd, ni z owąd, zauważyłem w piatek, że nie działa mi podświetlenie zegarów i infocenter, bezpieczniki pod kierownicą posprawdzałem, wszystko wyglada OK, czyżby się wszystkie żaówki na raz spaliły - troche dziwne.
Co to może być, i dokładnie który bezpiecznik jest od oświetlenia tych elementów, bo ja sprawdzałem wszystkie w środku.
Prosze o pomoc.
Lancia i jeszcze raz Lancia

Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 22 maja 2006, 15:01

Nie ma bezpiecznika konkretnie od podświetlania zegarów. Napisz, czy normalnie jak zapalisz silnik świeci podświetlanie info na bursztynowo i po włączeniu świateł co się dzieje ? Podejrzewam raczej uszkodzenie regulatora jasności świecenia.

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 22 maja 2006, 15:21

No ma taki objaw: zapalam świeci na bursztyn, jak włączę światła robi się ciemno jak w grobie i na desce i na info, na info to fajnie wygląda bo tak jakby tło było jasniejsze od tych wyświetleń, jak się pod katem patrzy to coś widać, ale po prostu nie ma zielonego podświetlenia.

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: prezesjm » 22 maja 2006, 20:36

Pytanie proste - ktoś Ci nie ściemnił oświetlenia na maksa ? :wink: poruszaj tym kółeczkiem od regulacji jasności.

Awatar użytkownika
sanchez
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: sanchez » 23 maja 2006, 9:38

"Marcin_D" pisze:No ma taki objaw: zapalam świeci na bursztyn, jak włączę światła robi się ciemno jak w grobie i na desce i na info, na info to fajnie wygląda bo tak jakby tło było jasniejsze od tych wyświetleń, jak się pod katem patrzy to coś widać, ale po prostu nie ma zielonego podświetlenia.
Miałem identyczny przypadek, uszkodzone okazało się pokrętło do włączania świateł, a właściwie to co było wewnątrz. Ściemniacz był całkowicie sprawny. Ale po włączeniu świateł na wyświetlaczu nic się nie zmianiało, dalej był bursztyn. Deska i podświetlenie regulatorów nawiewu i przycisków - beż podświetlenia.
k 2.4 - było i minęło.
??? ?? ?????? ,? ??????? ,?????? ??? ??????!

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 24 maja 2006, 15:14

No a u mnie podświetlenie jest przycisków i wszystkiego innego, a niema na infocenter i zegarach. O jakim wy kółeczku do regulacji jasności mowicie, bo ja nawet nie wiem, że takie cuś jest w Kappie. Gdzie to jest - oświećcie mnie, bo głupi jestem :?:

PeGaZ
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PeGaZ » 24 maja 2006, 15:26

"Marcin_D" pisze:No a u mnie podświetlenie jest przycisków i wszystkiego innego, a niema na infocenter i zegarach. O jakim wy kółeczku do regulacji jasności mowicie, bo ja nawet nie wiem, że takie cuś jest w Kappie. Gdzie to jest - oświećcie mnie, bo głupi jestem :?:
Tak z pamięci dokładnie nie powiem (mam Kappę dopiero rok czasu :D). Są z lewej strony dwa pokrętła. Jedno - chyba mniej więcej na wysokości włącznika świateł na prawo od niego - do regulacji jasności podświetlenia, i drugie niżej - na wysokości włączników świateł przeciwmgielnych, do regulacji kąta reflektorów przednich....
Kappa '98 2.0 20V - LPG - była
Obecnie bezpartyjny - bo śmigam VW
VW Passat Variant B5 3BG 2001
1.9 TDI 130KM/PBOX 155KM, HIGHLINE

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: prezesjm » 24 maja 2006, 20:07

Użytkownicy :oops: wstyd - pokrętło od jasności podświetlania jest nad wyłącznikiem świateł dokładnie nad pokrętłem

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 25 maja 2006, 9:30

Wiecie co wczoraj się uśmiałem z właśnej głupoty, oczywiście że sciemniłem na maksa.
Człowiek jak nie posiadał wcześniej takiej fury to zawsze coś wymyśli. Myślałem, że to pokrętło jest od regulacji siły nawiewu na szybę w drzwiach, ale człowiek uczy sie na błędach, nigdy nie przyszło mi do głowy sprawdzić w instrukcji do czego to jest i zawsze się zastanawiałem dlaczego (wegług moje teorii - regulacji nawiewu) jest to umieszczone na obudowie od świateł. Człowiek ma pomysły :lol: :lol: :lol: :twisted:

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: prezesjm » 25 maja 2006, 9:59

: rotfl : : rotfl : : rotfl : : rotfl : : rotfl : : rotfl :

Awatar użytkownika
Radicz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Radicz » 25 maja 2006, 12:19

"Marcin_D" pisze:Wiecie co wczoraj się uśmiałem z właśnej głupoty, oczywiście że sciemniłem na maksa.
Człowiek jak nie posiadał wcześniej takiej fury to zawsze coś wymyśli. Myślałem, że to pokrętło jest od regulacji siły nawiewu na szybę w drzwiach, ale człowiek uczy sie na błędach, nigdy nie przyszło mi do głowy sprawdzić w instrukcji do czego to jest i zawsze się zastanawiałem dlaczego (wegług moje teorii - regulacji nawiewu) jest to umieszczone na obudowie od świateł. Człowiek ma pomysły :lol: :lol: :lol: :twisted:
Oj blondi :lol: :lol: :wink:

Awatar użytkownika
Marcin_D
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Marcin_D » 25 maja 2006, 14:25

"Radicz" pisze:
"Marcin_D" pisze:Wiecie co wczoraj się uśmiałem z właśnej głupoty, oczywiście że sciemniłem na maksa.
Oj blondi :lol: :lol: :wink:
No blondi nie jestem, ale głupotę to wymyśliłem niezła :lol: :lol: :twisted:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”