Lybra - tłumik - jak wygląda oryginał?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - tłumik - jak wygląda oryginał?
Witam,
przeglądając różne sklepy internetowe w poszukiwaniu tłumika końcowego znalazłem dwa różne tłumiki dedykowane do Lybry.
U siebie mam zamontowany ten drugi, ale nie jestem za bardzo zadowolony bo chodzi dość głośno.
Ten pierwszy jest dużo droższy od tego drugiego. Pytanie zatem, który z nich faktycznie jest przewidziany do tego modelu i gdzie można go tanio kupić.
przeglądając różne sklepy internetowe w poszukiwaniu tłumika końcowego znalazłem dwa różne tłumiki dedykowane do Lybry.
U siebie mam zamontowany ten drugi, ale nie jestem za bardzo zadowolony bo chodzi dość głośno.
Ten pierwszy jest dużo droższy od tego drugiego. Pytanie zatem, który z nich faktycznie jest przewidziany do tego modelu i gdzie można go tanio kupić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Imię: Robert
Re: Tłumik - jak wygląda oryginał?
Ten pierwszy to oryginał, ten drugi to zamiennik. Oryginał ma swój jedyny niepowtarzalny kształt, jest stworzony tak jak fabryka przewidziała czyli w środku są wszystkie przegrody itp. W tym drugim czyli w zamienniku kształt jest taki żeby pasował w miejsce oryginału lecz jest stworzony tańszym kosztem czyli nie ma obudowy z blachy wytłoczonej tylko pasek blachy owinięty wokół dwóch dekielków. Prawdopodobnie nie ma też w środku odpowiednie ilości przegród i wygłuszenia. Stąd zamienniki są o połowę tańsze.
W najpopularniejszym serwisie aukcyjnym są tłumiki do Naszych Lyberek
Ceny są mniej więcej takie:
-około 550 zł oryginał
-około 250 zł zamiennik
P.S.
Ja śmigam na zamienniku i jest OK. Nie jest jakoś strasznie głośno. Do przeżycia.
Pozdrawiam
W najpopularniejszym serwisie aukcyjnym są tłumiki do Naszych Lyberek
-około 550 zł oryginał
-około 250 zł zamiennik
P.S.
Ja śmigam na zamienniku i jest OK. Nie jest jakoś strasznie głośno. Do przeżycia.
Pozdrawiam
Ten zamiennik nadaje się po prostu tylko do "ON" w "Pb" jest głośniejszy.
Cenna uwaga. Właśnie zastanawiałem się dlaczego dedykowane są do ON skoro w originale jednakowo są do ON i Pb.argenta67 pisze:Ten zamiennik nadaje się po prostu tylko do "ON" w "Pb" jest głośniejszy.
Re: Lybra - tłumik - jak wygląda oryginał?
Widocznie oryginalny ma wytłumienie pasujące tu i tu, a w zamienniku dali tylko takie, które pasuje do diesla.
Faktem jest, że zamiennik jest głośniejszy, ale praktycznie tylko powyżej pewnych obrotów lub pod obciążeniem (pod górkę w 3 osoby).
Faktem jest, że zamiennik jest głośniejszy, ale praktycznie tylko powyżej pewnych obrotów lub pod obciążeniem (pod górkę w 3 osoby).
Sprostowaniekriskros52 pisze: W najpopularniejszym serwisie aukcyjnym są tłumiki do Naszych Lyberek
-około 550 zł oryginał
-około 250 zł zamiennik
Oryginał>900zł (ASO)
zamiennik WYGLĄDAJĄCY jak oryginał ~600zł
zamiennik "eliptyczny" ~250zł
QV...soon:)
-
- Imię: Robert
Re: Lybra - tłumik - jak wygląda oryginał?
Trzeba by zapytać sprzedającego, ponieważ ten droższy tłumik jest pokryty blachą aluminiową a ten tańszy nie wiadomo. Jeśli też jest to spoko, jeśli nie jest to szybko zardzewieje.
Jeżeli oba są pokryte aluminium to pewnie ten sam tłumik tylko kwestia marży.
Jeżeli oba są pokryte aluminium to pewnie ten sam tłumik tylko kwestia marży.