Thesis - co może pukać z przodu?
Thesis - co może pukać z przodu?
Panowie, jest takie pytanie jak w temacie. Od kupna auta coś mi puka z przodu na dole (czuję to pukanie pod stopami). zdarza się to w sytuacjach charakterystycznych dla stukania stabilizatora + podczas pokonywania progów zwalniających - w momencie rozprężania zawieszenia, zjawiska nie ma przy średnich i wysokich prędkościach jak i przy dynamicznym rozpędzaniu. Auto oglądało i szarpało już około 5 mechaników, wymieniono przekładnię, drążki i końcówki drążków kierowniczych, twierdzą że zawieszenie idealne i nic oprócz delikatnego luzu na łączniku tylnego stabilizatora nie mogą znaleźć, wydech wygląda na zamocowany solidnie. Ma ktoś pomysł co jeszcze to może być?
Re: Thesis-co może pukać z przodu?
Zawsze mnie zastanawia co jest powodem stawiania takiego pytania, pięciu mechaników oglądało i nic nie widzieli a tu ktoś ma zapewne dostęp do twego zawieszenia i odpowie ze 100% pewnością "to ta i ta guma jest wybita i trzeba ją wymienić". Bądź dorosły i zastanów się czego wymagasz, osiem wahaczy, dwa łączniki stabilizatora, dwie gumy drążka, dwa drążki kierownicze, dwie końcówki drążków kierowniczych i teraz licytujemy co może stukać
no mogą jeszcze stukać gumy/poduszki amorków no ale to może na później.

Skup się i czytaj ze zrozumieniem, czy ja gdzieś proszę o 100% odpowiedź? Chyba forum jest po to żeby ktoś kto miał podobny problem mógł pomóc? może nie? Gdyby ktoś miał jakiś pomysł proszę o sugestie.
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Nie denerwuj sie na Pawełka
dobrze Ci napisał
A ja Ci podpowiem -podobny to nie znaczy taki sam

Bogdan przecież każdy wahacz ma swój dźwięk podobnie gama nut czyli do, re, mi, fa, itp, itd i choć sie mocno skupiam to żaden dźwięk mi sie nie przypominaBogdanA pisze:Nie denerwuj sie na Pawełkadobrze Ci napisał

panowie, bardzo proszę o trzymanie się tematu lub powstrzymanie od wypowiedzi.
Dla ułatwienia- pytanie brzmi:
Czy ktoś miał taki przypadek że pomimo braku luzów w zawieszeniu i ukł kierowniczym jak i sprawnych poduszek silnika i skrzyni coś mu pukało w teresce w okolicach podłogi z przodu a jeśli tak to co?
Czy ktoś miał taki przypadek że pomimo braku luzów w zawieszeniu i ukł kierowniczym jak i sprawnych poduszek silnika i skrzyni coś mu pukało w teresce w okolicach podłogi z przodu a jeśli tak to co?
mi nie jeden "baranek" sprawdzał na szarpakach zawieszenie i mówił, że tuleje wahacza stukają a wyszło że sworznie
a tuleje jak nowe.....wniosek taki, że na szarpaki więcej nie pojadę tylko do "normalnego" mechanika z łomem 

Lancia Delta II 1.6ie 8V 95r.
Temat stary ale może ktoś z czytających będzie zainteresowany odpowiedzią.grnb pisze:panowie, bardzo proszę o trzymanie się tematu lub powstrzymanie od wypowiedzi.
Hałas bardzo podobny do stabiliaztora powodują wybite poduszki amortyzatorów.

Re: Thesis - co może pukać z przodu?
Rozwiązałeś swój problem? Kiedyś ojciec był z autem bo mu pukało jak gdzies z kraweznika zjezdzal czy coś i tylko na takich większych muldach. Okazało się że zacisk hamulcowy był luźny, jedna śrubka już całkiem wypadła. A jak gadaliśmy z mechanikami to powiedzieli "najlepiej rozebrać całe zawieszenie i sprawdzać w imadle co jest luźne bo tak to ciężko powiedzieć".
niestety nie rozwiązałem, wymieniali mi tuleje wahaczy, zaciski sam demontowałem i sprawdzałem, mechanicy twierdzą że wszystko ok. Chyba będę musiał osobiście jednak rozebrać i w imadle sprawdzać.
Tak jak wcześniej wspominałem sprawdz poduszki przednich amorów. Ostatnio wymieniłem u siebie komplet. Wszelkie stuki ustały a waliło niemiłosiernie.

dzięki za tą informacje, mam w planie to na pewno sprawdzić, jak tylko pozwoli mi na to stan zdrowia... Można te poduszki sprawdzić po podniesieniu lewarkiem i odłączeniu stabilizatora?
Trudno powiedziec. A może dobrze by było żeby ktoś jechał powolutku autem po muldach i a Ty byś słuchał skąd się niesie? Czy z góry czy z dołu.. Chociaż może takie "niesienie" dźwięku być bardzo mylne bo w stali szybciej się dźwięk rozchodzi niż w powietrzu...
Myślę, że jest to temat dla sensownego mechanika.grnb pisze:dzięki za tą informacje, mam w planie to na pewno sprawdzić, jak tylko pozwoli mi na to stan zdrowia... Można te poduszki sprawdzić po podniesieniu lewarkiem i odłączeniu stabilizatora?

wszyscy, sensowni i bezsensowni uważają że jest ok, lub próbując naprawić robią wiele więcej (kosztownych) szkód niż pożytku, muszę poradzić sobie z tym sam niestety...