Lybra 1.9 JTD - metaliczne dźwięki z silnika/pstrykający ECU

feros
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra 1.9 JTD - metaliczne dźwięki z silnika/pstrykający ECU

Post autor: feros » 13 maja 2013, 11:13

Witam
Od czasu do czasu z silnika dochodzą metaliczne dźwięki, gdybym miał to porównać do czegoś, to dźwięk podobny do potrząsanych ozdobnych kółeczek metalowych jakie kobiety noszą na rękach.
Jak jeżdżę po mieście to tego nie słyszę, jak jadę w trasę, to po jakimś czasie je słychać. Dźwięki są bardzo nie regularne, nie zależą od prędkości, ale na postoju lub przy ruszaniu ich nie ma. Olej w silniku był wymieniany w czerwcu 2012.

Drugi problem jest taki, że co jakiś czas w komputerze, który jest za schowkiem, coś pstryka. Występuje to na wszystkich biegach i na różnych prędkościach. np. dojeżdżam do skrzyżowania, rozpędzam samochód (np. na dwójce), cisnę gaz, następnie sprzęgło i w tym samym czasie zwalniam gaz i "pstryk". Często jest też tak, że wysiadam z auta, chwytam za drzwi i iskra przeskakuje. Parę razy nawet łokciem zamknąłem drzwi żeby mnie nie trzepło :)

Domyślam się, że mam przebicie gdzieś?

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Re: Lybra 1.9 JTD - metaliczne dźwięki z silnika/pstrykający

Post autor: Krzysiek82 » 13 maja 2013, 11:38

Najlepiej zlokalizuj źródło dźwięku chociaż mniej więcej, będzie prościej zdiagnozować. Aczkolwiek... sprawdź czy masz dobrze dokręconą plastykową pokrywę silnika, jest na 4 takich nakrętkach z plastykowym łebkiem. Mi się jedna obluzowała i też miałem metaliczne dźwięki - strachu było co nie miara ;)

Cykanie jest normalne. Przeważnie jak puszczasz gaz i jedziesz bez gazu na biegu, to zawsze Ci cyknie. Jakiś przekaźnik tam cyka. W końcu komputer odcina paliwo.

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Dominik

Post autor: Ramzes_II » 13 maja 2013, 17:04

Krzysiek82 pisze:.......Cykanie jest normalne. Przeważnie jak puszczasz gaz i jedziesz bez gazu na biegu, to zawsze Ci cyknie. Jakiś przekaźnik tam cyka. W końcu komputer odcina paliwo.
Komputer nie ma przekaźników. I nie cyka. Odcięcie paliwa polega na zaniku napięcia na wtryskiwaczach. Sterowanie wtrysków jest na tranzystorach. Tranzystory nie cykają.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW :D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166
<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek82 » 14 maja 2013, 7:21

Ramzes_II pisze:
Krzysiek82 pisze:.......Cykanie jest normalne. Przeważnie jak puszczasz gaz i jedziesz bez gazu na biegu, to zawsze Ci cyknie. Jakiś przekaźnik tam cyka. W końcu komputer odcina paliwo.
Komputer nie ma przekaźników. I nie cyka. Odcięcie paliwa polega na zaniku napięcia na wtryskiwaczach. Sterowanie wtrysków jest na tranzystorach. Tranzystory nie cykają.

Faktycznie, nie precyzyjnie się wyraziłem mieszając dwa pojęcia ;) Bynajmniej chodziło mi o to, że po odpuszczeniu gazu cyka jakiś przekaźnik i jest on zlokalizowany gdzieś w okolicach nóg pasażera za tą czarną osłoną filcową :) Przynajmniej ja mam tak od zawsze. Tam też cykają przekaźniki od dodatkowej grzałki elektrycznej jeśli ktoś takową ma ;)

blejku
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: blejku » 14 maja 2013, 11:59

Tranzystory nie cykają..ale np dławiki które są w obwodach sterowania wtryskami w ECU 4Q6 benzyny 2.0 już cykają i to dość głośno..ale tylko ciekawostka..

Nie masz przebicia.. Zmień płyn do płukania tkanin :lol: Lub wysiadając rób to mniej kobieco :lol: .
Not all BMW drivers are idiots, but all idiots drive BMW

Biała Dedra SW 2.0 16v

Kappa SW 2.4 20V - w drodze :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”