Thesis - wariactwa automatycznej skrzyni

LUKI82

Re: Thesis - wariactwa automatycznej skrzyni

Post autor: LUKI82 » 30 maja 2013, 7:48

Nowy sterownik w ASO kosztuj w granicach 2,5 tys więc nie wiem czy się opłaca bawić w jakieś nieprzynoszace efektu regeneracje. Ciekawe ile Ci powiedzą za te eksperymenty. A mówili że znają te skrzynie - każdy tak gada a potem okazuje się że są jakieś dziwne objawy z którymi nie mogą sobie poradzić :(
Powodzenia

Awatar użytkownika
grzegorz m
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: grzegorz m » 30 maja 2013, 10:57

Luki. A jak to było z naprawą Twojej skrzyni? Bo za tego co pamiętam to w końcu kupiłeś nową, tak?

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 30 maja 2013, 13:02

Niestety tak bo stara mimo że była w bardzo dobrym stanie to po rozebraniu barany nie dały rady złożyć jej prawidłowo i dokładnie poustawiać luzów między tarczkami co spowodowało że w skrzyni było za wysokie ciśnienie i uszkodziło sprzęgło hydrokinetyczne. Temu wszystkiemu sprzyjały warszawskie korki więc długo się nie najeździłem bo ugotowałem skrzynię.

Awatar użytkownika
Alley
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: Alley » 05 cze 2013, 0:20

grzegorz m pisze:Remont kosztuje 6000.Nie 8000.Na razie to siedzę jak na szpilkach bo nie mogą mi tego skończyć. Dali do regeneracji sterownik i jak go założyli to coś im podobno szarpalo przy drugim biegu więc go znowu dali do zrobienia. Katastrofa.
A co Do Thesis to wiem na co się porwałem. Od kilku lat śledzę forum i wiem jaka to bestyja. A co zTwoim silnikiem?
Z moim silnikiem bywało róznie, w tej chwili co najwyżej wymieniam pompe oleju bo się "zatarła" ;-)

Ale dokładniejsze info jest tutaj: http://forum.lanciapolska.org/viewtopic ... 07&t=56739
537-407-123

Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.

Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność ? w kierowcy.

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.

Awatar użytkownika
grzegorz m
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: grzegorz m » 19 cze 2013, 11:59

Panowie.Mam ważne pytanie.
Moja skrzynia jest niby gotowa i auto jeździ.Ponoć wszystko jest sprawne itd.
Ale jest jedno ale...
Mechanik twierdzi,że przy ruszaniu dzieje się coś w rodzaju "puknięcia" i ma mieć to związek z błędem silnika a dokładnie z przepływomierzem. Komputer z przepływomierza podaje inne parametry niż gdzieś tam indziej(już nie pamiętam)

I tu czekam na Wasze opinie.Jest to możliwe?

Dodam,że niby mają dojść z tym do ładu do czasu odbioru auta.

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 19 cze 2013, 13:47

Widzę że następni bajkopiszarze. Mi jak spartolili skrzynię też wciskali kity że skrzynia źle pracuje bo przepływomierz jest padniety i co się okazało ... przepływkę wymienilem, błąd zniką a skrzynia nadal szarpała i po 3 tys się ugotowała. Barany tak wierzą w części z Mid Parts a potem zwalaja winę na inne podzespoły samochodu lub na Ciebie zamias zrezygnować z kupowania od nich odpadów produkcyjnych. Przypadkiem żeby nie zaczęli Ci wciskać kitu że to wina turbo albo zaworu egr bo wymienisz wszystko i narazisz się na koszty zamias wymienić wadliwe części skrzyni.
Powodzenia bo co jeszcze innego można życzyć.

Awatar użytkownika
grzegorz m
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: grzegorz m » 19 cze 2013, 17:45

Podobno już jest ok.Zobaczymy.

Awatar użytkownika
edym
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: edym » 19 cze 2013, 17:59

Powodzenia i oby Luki się mylił ;-)
Były: Lancia Delta II 2.0 '94, Lancia Delta GT i.e '92, Fiat Bravo 1.6 '97
Jest: Thesis 3.2 Emblema '03 oraz Astra II 1.8 kombi '00

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 19 cze 2013, 20:03

już kiedyś pisałem o firmie mp ...jak sprzedawali skrzynie zf 4hp20 za 6999 zł nowa kiedy ją za same części do niej dałem 12.000zl jak dzwonilem o ta skrzynie to mówią tak tak pasuje ale musi pan oddać stara bo tam trzeba przełożyć przełożenia i coś tam ..... chu... myślały że sie dam naciac :) a że sie na tym trochę znam to na kilku forach zrobiłem im opinię

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 19 cze 2013, 21:42

Oj tak obym się mylił.
Szczerze to z reguły puknięcie przy ruszaniu wywołuje zacinający się główny elektrozawór natomiast dalej idąc jak elektrozawór jest ok to szukać problemu trzeba w bostach w korpusie elektrozaworów - sterowniku jak było coś przy nim grzebane. Czasem by wspomóc pracę bostów dodaje się do oleju ( nie pamiętam jak dokładnie to dziadostwo się nazywa "Lubegard" :hmmm: ) specyfik nadający poślizg bostom i wspomagający pracę elektrozaworów . Drugim prawdopodobnym czynnikiem jest pozycjoner na skrzyni którego z reguły zbyt mocno lub zupełnie nie dokręcają potem jak nie to popychacz manualny biegu, który jest zbyt ciasno osadzony w sterowniku. Na wiązkę lub kość bym nie stawiał bo to już mało prawdopodobne.

Awatar użytkownika
grzegorz m
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: grzegorz m » 19 cze 2013, 22:31

Ale mnie pocieszacie...

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 19 cze 2013, 22:52

Grzegorz bądź dobrej myśli. My po prostu jak pytasz staramy się odpowiedzieć jak najtreściwiej.
Ponoć skrzynie po kapitalnym remoncie też jeżdżą więc jest nadzieja że i Twoja da radę.
Trzymam kciuki!!!

Awatar użytkownika
grzegorz m
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: grzegorz m » 19 cze 2013, 23:09

No i już lepiej mi... :)

Awatar użytkownika
edym
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: edym » 20 cze 2013, 11:26

na potwierdzenie napiszę, że moja już drugi rok po remoncie i ciągle jeździ - choć tyle kilometrów co Luki nie trzaskam ;-)
Były: Lancia Delta II 2.0 '94, Lancia Delta GT i.e '92, Fiat Bravo 1.6 '97
Jest: Thesis 3.2 Emblema '03 oraz Astra II 1.8 kombi '00

Awatar użytkownika
grzegorz m
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: grzegorz m » 21 cze 2013, 12:12

Odebrałem !!!

Ale na tym sie kończy entuzjazm.
Mam gwarancję na wszystko więc nie umieram ze zmartwień bo wszystko wyjdzie w praniu natomiast moje obawy dotyczą włączania z neutrala biegów D i R bo odbywa się to z lekkim szarpnięciem i dość słyszalnie ze skrzyni.
Powinienem tego auta może nie odbierać ale wyjścia póki co nie miałem.Wyjeżdżam zaraz na urlop.
Będę jeździł aż się rozsypie i do nich wrócę....koszmar.
Niejednokrotnie opisywaliście jak ta skrzynia się zachowuje przy wrzucaniu D i R ale może jeszcze raz podzielicie się swoimi wrażeniami. Czy odbywa się to kompletnie bezszelestnie czy może nie...Pozdrawiam
(Na razie auto jest jeszcze niezarejestrowane więc dłuższa przejażdżka nie wchodzi w grę)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”