Dedra - pompa paliwa

Anonymous

Dedra - pompa paliwa

Post autor: Anonymous » 22 sie 2006, 21:25

"prezesjm" pisze:Eeee to ucałuj auto w rurę wydechową a nie narzekaj, mogło stanąć 500 kilosków od domu.
Chciałem skopać, ale szkoda mi jej, teraz skopie mechanika : yesyes :

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Dedra - pompa paliwa

Post autor: Kubek » 22 sie 2006, 22:37

ja pompke niedawno wymienilem na nowke ze sklepu, tak proflaktyczni,za orginalna krzyczeli 800 zl kupilem jakas podobna, ucielem kabelki, przylutowalem do wtyczki, a ze byla mniejsza to do kosza wsadzilem nierozpuszczalna uszczelke, dosc gruba i wszystko gra a za pompke dalem 200 zl
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie :)

Awatar użytkownika
-OLO-
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Dedra - pompa paliwa

Post autor: -OLO- » 23 sie 2006, 7:18

"maciej" pisze: No, prosto ze szrotu : yesyes :
A co np. z taką pomką, cena jest chyba ciekawa
Pamiętaj, nie dostaniesz drugiej szansy, aby wywrzeć pierwsze wrażenie

Awatar użytkownika
darkobo
Klubowicz
Klubowicz

Dedra - pompa paliwa

Post autor: darkobo » 23 sie 2006, 20:12

"-OLO-" pisze: A co np. z taką pomką, cena jest chyba ciekawa
Gostek ma sporo negatywów, a to trochę zniechęca.
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie ;) )

Anonymous

Dedra - pompa paliwa

Post autor: Anonymous » 24 sie 2006, 18:17

Jeszcze jedno, żeby nie płacić mechanikom za niewiedzę, postanowiłem sam tę pompę wymienić, dojście jako tako, z bagażnika, odkręciłem , wyjąłem przewody i co dalej, nie chce czegoś połamać przy wyjmowaniu, czy mogę szarpnąć , czy może czegoś nie odkręciłem, dochodzą 3 przewody paliwowe, oraz 2 końcówki elektryczne, oczywiście z góry, zdjęcie podglądowe

http://img20.imageshack.us/img20/9053/naread1bv6.png[/img]

Awatar użytkownika
-OLO-
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Dedra - pompa paliwa

Post autor: -OLO- » 24 sie 2006, 19:26

"darkobo" pisze:Gostek ma sporo negatywów, a to trochę zniechęca.
To był tylko luźno wybrany przykład, chodziło mi o to, że da się znaleźć nową pompę za normalną kasę.

P.S. negatywów na poniżej 1%
Pamiętaj, nie dostaniesz drugiej szansy, aby wywrzeć pierwsze wrażenie

Anonymous

Dedra - pompa paliwa

Post autor: Anonymous » 24 sie 2006, 19:52

http://img468.imageshack.us/img468/3633/narro5.png[/img]

chodziło dokładnie o nr 4, nie wytrzymałem i sam zrobiłem, złapać dobrze ręką od spodu, odkręcic w strone odwrotną do wskazówek zegara, taki mału ruch i bedzie oki, po podłączeniu do ako pompka działa, tzn mruczy, teraz jak sprawdzic wydajność pompki, żeby miała swoje cisnienie, bo na cholere mam kupować nową :wink:

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Dedra - pompa paliwa

Post autor: makek » 24 sie 2006, 21:53

Podłączałeś np. żarówkę pod wtyczkę z pompy? Trzeba się przekonać czy instalacja na doprowadzeniu napięcia do pompy jest sprawna.

Z drugiej strony, moja pompa po wyjęciu ze zbiornika też "mruczała", nieco modulowanym dźwiękiem ale działała. Zamontowałem ją znów do baku i już wiedziałem, że trzeba kupić nową :) Komutator był tak wyjechany, że raz szczotki lączyły, innym razem już nie.

Anonymous

Dedra - pompa paliwa

Post autor: Anonymous » 25 sie 2006, 17:28

Jakie powinno iśc napięcie z tej wtyczki, muszę ako jeszcze na dodatek podładować, jeżeli ktos może to niech sprawdzi, to ta szersza wtyczka :wink:

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Dedra - pompa paliwa

Post autor: makek » 26 sie 2006, 11:03

Napięcie do pompy, napewno 12V, ale żarówka to wystarczający wskaźnik, albo świeci , albo.....

Anonymous

Dedra - pompa paliwa

Post autor: Anonymous » 29 sie 2006, 19:49

Więc posmigałem sobie dzisiaj po szrotach okolicznych, pokazałem dwie pompy jakie u siebie miałem, za używaną z podobnym cisnieniem zażyczyli sobie od 100 do 150 zł, więc pojechałem do sklepu dowiedzieć sie ile kosztuje nowa, skromnie jak dlamnie 400 PLN, te co są na allegro jakos mi nic nie przypominaja to co powinienem mieć u siebie w zbiorniku, były tez inne sklepy na necie, ale wygląd i opis tez nie ten, dostałem faceta z allegro co sprzedaje dedre na części, i skromnie chce za taką uzywkę 80 zł, więc raczej , a nawet na 100 % ją wezme, taki mały sklepik z pompami

Anonymous

Dedra - pompa paliwa

Post autor: Anonymous » 04 wrz 2006, 16:46

No to lecimy dalej, mam całkowity brak prądu przy kostce która dochodzi do pompy, gdzie znajduję się jakiś bezpiecznik albo jakiś przekaznik odpowiedzialny za praće pompy, dodam że poziom paliwa pokazuje oki :cry:

Anonymous

Dedra - pompa paliwa

Post autor: Anonymous » 04 wrz 2006, 17:45

Więc poszukałem w mądrych książkach i znalazłem, odpowiedzialny za prąd od pompy paliwa jest bezpiecznik znajdujący się pod czarną skrzynką w komorze silnika, zaraz pod szybą, przykręcana skrzynka na 3 śruby z góry, bezpiecznik jest cały, prąd do niego dochodzi, tylko teraz pytanie gdzie szukać dalej :cry:

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Dedra - pompa paliwa

Post autor: makek » 04 wrz 2006, 20:41

Na przekaźniku, który jest w tym samym miejscu (pod osłoną na trzy śruby)

Anonymous

Dedra - pompa paliwa

Post autor: Anonymous » 04 wrz 2006, 20:58

Przekażnik działa, jutro dam fotki czy dokładnie o ten chodzi, ale zapewne na 99% to ten, muszę jutro zajechać jeszcze do sklepu motoryzacyjnego i podać nr nadwozia, zobaczą co jeszcze w trawie piszczy i gdzie powinienem jeszcze szukać, bo z epera mało widać, chyba że może w jakimś innym programie mam szukać :cry:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”