Lybra - odpalenie samochodu bez podłączonych poduszek pow.
- lucasvorenus
- Forumowicz/ka
Lybra - odpalenie samochodu bez podłączonych poduszek pow.
Cześć.
Walczę od kilku dni z silniczkami klap nawiewu. By się do jednego z nich dostać muszę rozebrać pół auta, w tym airbag kierowcy i pasażera. Czy po wyjęciu i odpięciu airbagów mogę podłączyć akumulator, a w razie co odpalić auto? Chcę podłączyć potem silniczek by sprawdzić jak działa. Bo za każdym razem przykręcanie i podłączanie airbagów (a potem ich odkręcanie) by sprawdzić silniczek może być uciążliwe.
Nie wyskoczy jakiś błąd potem, jak wszystko skręcę do kupy?
Walczę od kilku dni z silniczkami klap nawiewu. By się do jednego z nich dostać muszę rozebrać pół auta, w tym airbag kierowcy i pasażera. Czy po wyjęciu i odpięciu airbagów mogę podłączyć akumulator, a w razie co odpalić auto? Chcę podłączyć potem silniczek by sprawdzić jak działa. Bo za każdym razem przykręcanie i podłączanie airbagów (a potem ich odkręcanie) by sprawdzić silniczek może być uciążliwe.
Nie wyskoczy jakiś błąd potem, jak wszystko skręcę do kupy?
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Re: Lybra - odpalenie samochodu bez podłączonych poduszek po
Po odpaleniu bez poduszek błąd wyskoczy i kontrolka będzie świeciła. Po złożeniu wszystkiego do kupy kontrolka zgaśnie, ale w kompie błąd się zapewne zapisze i trza by było go skasować 

Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
- lucasvorenus
- Forumowicz/ka
Wczoraj odłączyłem aku, odłączyłem poduszki po czym podłączyłem z powrotem poduszki i dopiero podłączyłem aku i nie było błędu.
Dzisiaj odłączyłem akumulator, potem poduszki, po czym podłączyłem akumulator i zapaliłem auto. Potem odłączyłem akumulator, podpiąłem poduszki, akumulator i pali mi się teraz czerwona kontrolka od airbaga oraz pomarańczowa od airbaga pasażera. Czy to może być tylko błąd czy mogłem coś źle skręcić?
Podczas drugiego demontażu poduszki (i również kierownicy) wyskoczyła mi taśma od airbaga kierowcy. Zwinąłem ją, ale w sumie nie wiem czy dobrze - czy nie trzeba czegoś specjalnego z nią zrobić? Może to ona jest powodem świecących kontrolek? Tylko czemu wtedy pali się kontrolka pasażera? Ktoś się orientuje w tych tematach?
Z silniczkami dzisiaj walczyłem kilka godzin, drugie tyle zeszło mi na te airbagi i już nie mam siły do tego auta.
Dzisiaj odłączyłem akumulator, potem poduszki, po czym podłączyłem akumulator i zapaliłem auto. Potem odłączyłem akumulator, podpiąłem poduszki, akumulator i pali mi się teraz czerwona kontrolka od airbaga oraz pomarańczowa od airbaga pasażera. Czy to może być tylko błąd czy mogłem coś źle skręcić?
Podczas drugiego demontażu poduszki (i również kierownicy) wyskoczyła mi taśma od airbaga kierowcy. Zwinąłem ją, ale w sumie nie wiem czy dobrze - czy nie trzeba czegoś specjalnego z nią zrobić? Może to ona jest powodem świecących kontrolek? Tylko czemu wtedy pali się kontrolka pasażera? Ktoś się orientuje w tych tematach?
Z silniczkami dzisiaj walczyłem kilka godzin, drugie tyle zeszło mi na te airbagi i już nie mam siły do tego auta.

Też miałem taką sytuację każde wypięcie czegokolwiek od airbag powodowalo zapalenie się kontrolek awarii.
W takiej sytuacji podpięcie pod komputer i skasowanie błędów zazwyczaj rozwiazywalo sprawe.
Inaczej bylo jeśli faktycznie coś nie stykalo po skasowaniu błędu natychmiast pojawial się ponownie.
Nie znam innego sposobu pozbycia się już nie aktywnych błędów z airbag.
W takiej sytuacji podpięcie pod komputer i skasowanie błędów zazwyczaj rozwiazywalo sprawe.
Inaczej bylo jeśli faktycznie coś nie stykalo po skasowaniu błędu natychmiast pojawial się ponownie.
Nie znam innego sposobu pozbycia się już nie aktywnych błędów z airbag.
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
Jak się już uporasz z klapami nawiewów i poskładasz wsio to podjedź na kompa skasować błędy zapisane w sterowniku 

Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Nigdy w życiu tak nie będzie.stabraf pisze:Po odpaleniu bez poduszek błąd wyskoczy i kontrolka będzie świeciła. Po złożeniu wszystkiego do kupy kontrolka zgaśnie, ale w kompie błąd się zapewne zapisze i trza by było go skasować
Po odłączeniu sterownika air bag/fizyczne wypięcie od instalacji/nie skutkuje żadnym błędem.Sterownik nie widzi nic.To,że na blacie swieci kontrolka to tylko i wyłacznie sposób podłączenia kontrolki.
Led /kontrolka/ w liczniku ma z dwóch stron plusa po zapłonie więc jak mu zabierzresz od sterownika to ma drugiego plusa z licznika powodujaca zapalenie kontrolki.
lucasvorenus pisze:Wczoraj odłączyłem aku, odłączyłem poduszki po czym podłączyłem z powrotem poduszki i dopiero podłączyłem aku i nie było błędu
Mogłeś uszkodzic styk spiralny/tasmę/zwijając niewłaściwie.Dowiesz się tylko jak podłączysz tester.